Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Divím se, že to neprasklo dříve. Piráti na fóru řešili mileneckou kauzu náměstkyně Komrskové

    Náměstkyně primátora Jana Komrsková jako svého poradce zaměstnala partnera Petra Beneše. Proti kroku se postavila řada Pirátů. | foto: Facebook

    Další kauza se v posledních dnech velmi intenzivně propírala na veřejném fóru Pirátské strany. Náměstkyně primátora Jana Komrsková totiž nechala jako svého asistenta, placeného z peněz města, zaměstnat partnera Petra Beneše. Událost rozdělila především pražskou buňku Pirátů, vlivné tváře, jako je Olga Richterová či Jakub Michálek, ale Komrskovou nepodržely. Možná i proto, že podobnou kauzu už pirátská zastupitelka v minulosti měla.

    Komrsková se dušuje, že její partner úspěšně prošel standardním výběrovým řízením, které hodnotila komise, jejímž ani nebyla členem. Na případ upozornil Deník N.

    Beneš je rovněž členem Pirátů a také zastupitelem Prahy 10. Sám se nechal slyšet, že na pozici poradce náměstkyně primátora k srpnu rezignuje, aby Komrskovou nevystavoval dalším útokům.

    Jeho rezignaci ostatně v posledních dnech propíralo veřejné pirátské fórum. A hned 74 procent pirátů se vyslovilo pro „neprodlené rozvázání pracovního poměru asistenta Petra Beneše“.

    Vášnivá byla i debata, která hlasování doprovázela. Část straníků Beneše ocenila za práci, kterou podle nich v pražské politice odvádí, část jeho zaměstnání v kanceláři Jany Komrskové odsuzuje. A to i známé tváře strany.

    „Janě fandím jako odvážné ženské, co šla do souboje s velmi nepěknými strukturami a ve spolupráci s Petrem na desítce vyřešila řadu velkých věcí, ale mít v práci partnera v roli podřízeného z mnoha důvodů nepovažuji za vhodné. Současně považuji za důležité zmínit, že o tom, že jsou Jana s Petrem partneři, jsem věděla. Ale když jsem byla tázána, snažím se lidem do osobních věcí nemíchat. Nevěděla jsem ale ani o daném výběrku, ani o Janině výsledném rozhodnutí ohledně spolupráce. Důvěra je křehká. Pojďme se soustředit na to, jak ji neztratit a jak se se poučit. Držme při sobě, ale podobné věci řešme čistým řezem, to bych také podepsala,“ uvedla poslankyně Olga Richterová.

    Jana Komrsková se Zdeňkem Hřibem

    Poslední větou citovala předchozí příspěvek svého parťáka ze sněmovny Jakuba Michálka. Ten kromě dalšího upozornil na pasáž povolební strategie Pirátů na pražském magistrátu, kde se píše, že pirátský zastupitel z principu nevybírá své rodinné příslušníky a partnery.

    Řada Pirátů také naznačuje, že o vztahu Komrskové a Beneše věděli dlouho. Zřejmě se tak jeho nástup do pozice asistenta uvnitř strany propíral ještě dříve, než kauza prosákla do médií.

    „Vlastně jsem dost překvapený, že to vybublalo v médiích až takto pozdě. No, nemyslím si, že to, co udělali Jana s Petrem, bylo šťastné řešení. Dostáváme jako Piráti na pr*el v tomhle případě vlastně právem, a to i přes to, že Petr je odborník a radí Janě v oblastech, ve kterých se dlouhodobě pohybuje, a Jana Petra nehodnotila. Nicméně i přes sebelepší důvody si bude veřejnost kvůli této nesmyslné kauze myslet, že to Petr vyhrál z jiných důvodů, než že je odborník,“ napsal známý pirátský marketér a někdejší poradce exprimátora Zdeňka Hřiba Martin Štěrba.

    Náměstkyně primátora Jana Komrsková

    Nejedná se navíc o první podobný případ kolem pirátky Jany Komrskové. Už v roce 2019 se ji ještě coby místostarostku Prahy 10 pokusila odvolat opoziční TOP 09. Její poradkyně Lenka Dvořáková tehdy připravovala běžecký den pro děti i dospělé a jako taková dohodila zakázku firmě svého manžela. Ten inkasoval zhruba třetinu ze čtvrtmilionového rozpočtu akce.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 22. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      51
    • Super
      10
    • Haha
      9
    • Sladký
      8
    • Tvl
      7
    • Cože
      6