Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tak jsme komunisti, nebo ne? Piráti se hádají, jestli odvolat komunistku Michailidu

    Jana Michailidu | foto: TwitterProfimedia.cz

    Často si vjedou do vlasů, a protože chtějí být transparentní, všichni si to můžeme přečíst na jejich veřejném fóru. Jak se ale právě z několika tamních vláken zdá, aktuálně panuje mezi Piráty mnohem větší dusno než obvykle. Od zítra budou hlasovat o vyhazovu komunistky Jany Michailidu, prozatím se vedou vášnivé debaty o tom, zda by strana měla být benevolentní ke všem světonázorům, nebo by se měla vůči komunismu důrazně vymezit. Aby toho nebylo málo, část Pirátů také řeší, zda by neměli odvolat předsedu Ivana Bartoše.

    Jana Michailidu, neúspěšná kandidátka na předsedkyni strany, se svou vášní pro komunismus nijak netají. Nedávno ovšem způsobila poprask účastí na Dnech antikapitalismu, kde si mimo jiné pochvalovala, jak úžasné bylo čtení překladu analýz Leninových textů.

    Lepší vodu na mlýn nemohli odpůrci Pirátů dostat. Strana, která se dlouhodobě snaží zbavit nálepky levicové mládeže, naopak musí řešit velké dilema: Zůstat stranou pro všechny, nebo mají Michailidu vyhodit?

    Zástupci Pirátů se rozhodli vyvolat hlasování o tom, jak s přesvědčenou komunistkou ve svých řadách naložit. Spuštěno bude od zítřka, a to na uzavřeném fóru. Pochopitelně je ale celá kauza tématem číslo jedna také na fóru otevřeném.

    Jak se zdá, straníci jsou ve věci Jany Michailidu značně rozdělení. Téma se řeší ve spoustě vláken, jedno z nich bylo založeno jako vyjádření díku předsedovi Ivanu Bartošovi, že se vůči Michailidu vymezil. Další nese název: Nechci donekonečna muset vysvětlovat všem známým, že nejsem komunista.

    Ve vláknech si Piráti čile vyměňují nejen názory, často po sobě pálí ostrými. Hojně se řeší třeba i to, zda hlásit se otevřeně ke komunismu je to samé, jako kdyby například členové ODS vyrazili na dny fašismu. A zda je předčítání Leninových textů podobně závadné, jako když někdo studuje Hitlerův Mein Kampf.

    Jana Michailidu na Dnech antikapitalismu

    „Pravý průšvih přijde, až to hlasování nastane a zvítězí varianta, kdy komunismus neodsuzujeme. Moje víra ve schopnost něco odhlasovat si je po posledním celostátním fóru silně otřesena,“ píše například jeden z Pirátů.

    „Buzerace, či dokonce vylučování někoho za vnitřní přesvědčení? Za to, že šel na přednášku nebo četl nějakou knihu? A všiml jste si, pane Bartoši a další, že už nejsme v totalitním, normalizačním Československu? Vyčítat někomu socialismus jako extremistickou ideologii? Uvědomujete si, kolik socialistických výdobytků si užíváte? (...) Pokud se Janka Michailidu objeví na nějaké kandidátce a budu mít možnost podpořit ji svým hlasem, ráda to udělám. Vnímám ji jako zásadovou, originální, nekonformní, nepodbízející se nevzdělané většině a toho si cením,“ podpořila naopak Michailidu příznivkyně Pirátů.

    Téma rezonuje pochopitelně i mezi předními představiteli strany.

    „Ne, nejsme komunisti. A nikdy nebudeme. Paní Michailidu by se neměla zviditelňovat přes naši stranu, ale měla by hledat si štěstí jinde. Mladí komunisti by ji určitě rádi uvítali,“ uvedla pražská zastupitelka a náměstkyně primátora Jana Komrsková.

    Markéta Gregorová a Jana Michailidu

    Pikantní ale také je, že se řada Pirátů staví naopak proti samotnému šéfovi strany Ivanu Bartošovi, který se vůči Michailidu důrazně vymezil. Velká část vášnivé debaty o budoucnosti pirátské komunistky se odehrává ve vlákně s názvem Odvolání Ivana Bartoše z funkce předsedy strany. To vzniklo v první polovině května v reakci na nesouhlas se směřováním strany.

    Hlasování o budoucnosti Jany Michailidu se bude odehrávat od zítra do 5. června. Podle vzkazů zveřejněných na Twitteru bylo pro odvolání Michailidu 122 členů, proti 123 a 15 členů se zdrželo hlasování, informoval server Novinky.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 29. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      25
    • Sladký
      10
    • Trapas
      7
    • Super
      6
    • Cože
      6
    • Tvl
      6