(Ne)transparentní účet Čižinského a jeho statečných. Půl milionu je pryč a výsledek nikde

Už od prosince loňského roku existuje spolek 3000 statečných, který založil Jan Čižinský. Většina lidí o něm už od té doby prakticky neslyšela, přesto jej lidé podporovali skrze transparentní účet. Přispěl také pražský advokát Jan Rudolf, jenž zastupuje firmy nabízející nebankovní půjčky a čtvrt milionem korun podpořil i sdružení Praha sobě, které rovněž vede Čižinský. Spolek po tomto odhalení peníze advokátovi vrátil. Před časem navíc z účtu zmizelo půl milionu korun, které byly převedeny na druhý, netransparentní účet.

Po půl roce od svého vzniku se spolek 3000 statečných nemůže pochlubit ani svým programem, ani tím kdo vše řídí, což je tristní bilance. Jediné jméno, které neustále zaznívá, je Jan Čižinský. Přímo ve stanovách spolku je uvedeno, že je seznam dostupný na stránkách, ale ani po půl roce se to statečným nepodařilo splnit.

Pochybnosti provázejí i samotné financování spolku, respektive to, kam získané peníze jdou a na co jsou vynakládány.

Dárci poslali Čižinskému a spol. téměř 700 tisíc korun, z nichž si na konci května převedl spolek půl milionu korun na netransparentní účet, z něhož hradí své provozní náklady. Ty jsou tajné. Pochybnosti mají i samotní podporovatelé spolku, kteří se na Facebooku ptají, na co byly peníze použity, když o spolku není slyšet.

„Kdyby už dva měsíce byli v ulicích dobrovolníci a probíhala kampaň, bylo by všem mnohem jasnější, za co se konkrétně v rámci naší iniciativy vynakládají finanční prostředky. Nicméně náklady na přípravu a práci na dubnový start jsme už měli odvedené, jen se celý začátek posunul o zhruba dva měsíce,“ odpověděl Matěj Křístek, jeden ze zakladatelů spolku.

Je poměrně zvláštní, že spolek peníze údajně směřoval na dubnový start, ale z transparentního účtu byly převedeny až koncem května.

Spolek má jednu webovou stránku a na sociálních sítích jednu soukromou skupinu, kde se o údajně plánovaném začátku, který přerušila epidemie koronaviru, nic nepíše.

„Jsme skupina aktivních lidí, kteří už nechtějí nečinně přihlížet tomu, co se v české politice děje. Sami chceme přispět ke změně. Až nás tu budou 3000, vydáme se do ulic. Ne demonstrovat, ale mluvit s lidmi a získávat je pro společnou věc,“ stojí uvedeno na stránce spolku.

Od cesty do ulic je podle toho dělí ještě pořádný kus cesty, protože skupina eviduje pouze kolem 1,2 tisíce podporovatelů.

Jan Čižinský je starostou Prahy 7.

Už v únoru Novinky.cz upozorňovaly, že spolek 3000 statečných není pevně politicky zakotvený. Lidé nevědí, co od nich mají čekat.

„S myšlenkami 3000 statečných se ztotožňuji, nikde jsem ale zatím nenašel konkrétnější program nebo hmatatelné cíle,“ napsal například začátkem února na Facebooku uživatel Vojta Peremský. Ani o čtyři měsíce později to není lepší.

Starosta Prahy 7 měl dost práce s vysvětlováním toho, kdo financuje nejen jeho spolek, ale také uskupení, se kterým uspěl ve volbách. Advokát Jan Rudolf statečné podpořil částkou půl milionu korun. Peníze poté, co o tom napsal Deník N, spolek vrátil.

Jan Čižinský nyní spolek znovu propaguje.

„Na koronavirus mám negativní test. Nikoho jsem tedy nemohl nakazit. V preventivní karanténě ale zůstávám. Stále mám pozitivní chuť sloužit naší zemi a už to brzo společně s aktivními lidmi na www.3000statecnych.cz rozjet a svou vlast změnit k lepšímu. A tak se můžete přidat,“ ukončil svůj náborový příspěvek Čižinský.

„Možná bych nejdřív rád věděl, ke komu se mám přidat. Zatím je známých asi pět lidí spjatých se zastupitelstvem na Praze 7, které znám a nemám moc důvodů se s nimi dávat do party,“ zareagoval Jan Vobořil.

Vzletná slova a plány jsou sice fajn, ale už i podporovatelé spolku by ocenili, kdyby se konečně začalo něco dít a nebyli jen neustále lákáni na zajíce v pytli.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:21 úterý 20. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 27
  • 19
  • 17
  • 16
  • 16