Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nezlobte se na nás, prosí lidi Čižinský. Uzavírka nábřeží je prý pro Pražany výhra

    Změny na Smetanově nábřeží? Podle Čižinského Pražané vyhráli. | foto: Autor: Koláž Expres

    Částečná uzavírka Smetanova nábřeží jako fiasko? Podle zastupitele Jana Čižinského (Praha sobě) je to naopak a lidé v hlavním městě mohou začít slavit. Pražanům slíbil, že ostudné zahrádky se v budoucnu změní a nakonec budou spokojeni úplně všichni. Zároveň připomněl, že na magistrátu vládne koalice změny! Pražanům nezbývá než doufat, že se bude jednat o pozitivní změny.

    Žijete v Praze a ohledně dění na Smetanově nábřeží jste si mohli v posledních dnech hlavu ukroutit? Pokud ano, Jan Čižinský přišel s vyjádřením, kde se snažil vše vysvětlit, ale i Pražanům vzkázat, že vlastně vyhráli a měli by se začít radovat.

    Ve svém příspěvku na sociálních sítích bohužel přehlédl několik podstatných detailů a lidé kritikou opět nešetřili.

    Jan Čižinský se ale zachoval jako chlap a ostrou kritiku ohledně uzavírky neignoroval jako jiní a dost podrobně se k ní vyjádřil. Také přiznal, že současný stav není vůbec ideální.

    „Máte pravdu. Ty pruhované zátarasy fakt nejsou nic moc a dostáváme za ně naloženo zaslouženě. (...) Mluvím o Smetanově nábřeží. Něco vám ale prozradím: My celou věc i tak považujeme za vítězství všech Pražanů, kteří chtějí moderní město s čistším vzduchem a funkční veřejnou dopravou,“ uvedl Čižinský, jenž si pochvaloval, že „oni“ konečně začali něco dělat s problémem, který předchozí vedení města ignorovala.

    Když Čižinský říká „my“, není úplně jasné, za koho mluví. Myslí uskupení Praha sobě, nebo vládnoucí koalici na magistrátu v čele s primátorem Hřibem (Piráti)?

    Problémem Smetanova nábřeží není jen hrozně vypadající pruh stolků a židliček, které rámují betonové zátarasy a nástupní ostrůvek tramvaje. Problém je i v tom, že ještě několik dní před uzavírkou koaliční partner (Spojené síly pro Prahu) na zastupitelstvu tvrdil, že se jim lhalo, názor starosty Prahy 1 pak magistrát raději ignoroval úplně.

    Mají se Pražané těšit na to, že podobně se budou provádět i další změny ve městě? A ještě navíc stylem, který není hoden vzhledu historického centra města?

    Bez křiku by to prý nešlo

    Jan Čižinský ze všech těchto výtek ve svém vyjádření nakonec udělal klad. „Tak se na nás za to provedení nezlobte, děláme to pro vás. Bez trošky křiku by se o tom mluvit ani nezačalo,“ uvedl a bylo tím zřejmě myšleno, že kdyby spolu zastupitelé mluvili upřímně a otevřeně, ta „blahodárná ostuda“ by v médiích možná ani nemohla být.

    Po troše „křiku“, jak situaci popsal Jan Čižinský, je teď třeba situaci naopak uklidnit, na tom se také zapracovalo.

    Smetanovo nábřeží. Skutečně bude tohle v Praze nový trend?

    „Předem děkuji především klubu Spojených sil pro Prahu a Jiřímu Pospíšilovi, který stojí v jeho čele. Jsem přesvědčený, že společně s nimi a s Piráty najdeme způsob, jak namísto mnoha let prázdných řečí konečně věci posunout. Protože my jsme koalice změny!  A neustále vymýšlíme, jak z našeho milovaného města udělat skutečně moderní metropoli, která dokáže chránit zdraví svých obyvatel a brát ohled nejen na práva motoristů,“ píše Čižinský, který se pak pustil do některých médií, jež prý fotila tendenční fotky, protože si život bez aut neumí představit.

    Čižinský by se měl podívat třeba na reakce Pražanů na sociálních sítích a zamyslet se nad tím, zda i jejich reakce jsou tendenční.

    Nábřeží bude vypadat lépe

    Ano, první víkend po zavedení této novinky z velké části propršel, což místu na atmosféře skutečně nepřidalo. To nemění nic na betonových zátarasech (nelíbí se ani Čižinskému) a komických situacích na nástupních ostrůvcích.

    Zajímavé je, že zastupitel prvně obviní média z toho, že jsou fotky záměrně dehonestující, aby o pár řádků níže přiznal, že se podoba těchto zahrádek bude měnit.

    Podle Čižinského ideál. Chodník obsadila restaurace, cestu tramvaje. A co chodec?

    „Ten uzavřený úsek na Smetanově nábřeží samozřejmě už brzy bude vypadat mnohem lépe, třeba jako jinde ve světě. Nebo jako na Malostranském náměstí, kde tramvaje už léta jezdí těsně kolem restaurační zahrádky U Schnellů a nikomu to divné nepřijde,“ pokračoval Čižinský a i zde narazil.

    Sám přiložil fotografii, kde je tato restaurační zahrádka vidět. Posezení fajn, tramvaje relativně daleko, jen jeden drobný problém to má a z fotografie je to patrné. Pokud bude chtít kolem projít žena s kočárkem, nezbude jí nic jiného než to vzít přes cestu. Povinný metr a půl průchodu pro chodce se skutečně hledá jen těžko.

    Na závěr se Jan Čižinský chlubí fotografií, která prý ukazuje realitu, nikoliv překroucený obraz z bulvárních médií. My jsme fotografii použili hned jako úvodní a naleznete ji také v galerii.

    Fotografie skutečně vypadá jinak než ty víkendové. Není to zásluha šikovného fotografa, nýbrž reakce majitele restaurace, který stolky raději umístil na cestu, ne na chodník, kde se viklaly předtím. Tolik k té zázračné proměně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:17 sobota 26. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      112
    • Haha
      45
    • Sladký
      23
    • Super
      22
    • Cože
      22
    • Tvl
      22
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...