Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zástupkyně reaguje na Sukovou a Cimického: Čekala jsem to. Může mu uškodit, že k soudu nechodí

    Velké překvapení se dnes odehrálo u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde pokračují výslechy svědků v případu Jana Cimického. Dorazila legendární tenistka Helena Suková, která pracuje na klinice obžalovaného psychiatra, a svého kolegy se zastala. „Důležité je říct, že s panem obžalovaným dlouhodobě spolupracuje,“ zareagovala na výpověď státní zástupkyně Martina Adámková. Vyjádřila se také ke skutečnosti, že Cimický k soudu nechodí.

    Legendární tenistka a držitelka medaile Za zásluhy Helena Suková u soudu prohlásila, že na Cimického nikdy neslyšela žádnou stížnost od klientek a celý případ zná pouze z médií.

    Dodala také, že se bojí, aby psychiatrovi nebyla soudem zakázána činnost, protože se mu s ním na jeho klinice Modrá laguna pracuje dobře.

    Když pak státní zástupkyně Martina Adámková dostala otázku, co na výpověď Sukové a její další kolegyně z Modré laguny Jiřiny Sámkové říká, nechala se slyšet, že nijak překvapená nebyla.

    „Svědkyně se vyjadřovaly pouze k tomu, co jako kolegyně a zaměstnankyně (Cimického) mohou posoudit. Důležité je říct, že obě spolupracují s panem obžalovaným už od roků 2006 a 2010. Ty výpovědi nejsou pro nás jako obžalobu překvapením, ony byly vyslechnuty už v přípravném řízení. Je to důkaz jako každý jiný,“ řekla Adámková.

    Helena Suková a Jan Cimický

    Státní zástupkyně také prozradila, že od příštího jednání už by měl soud přejít k výslechům poškozených. Těch bude devětatřicet, pětatřicet z nich měl podle obžaloby Jan Cimický vydírat, čtyři znásilnit. Sám psychiatr se ale téměř jistě těchto výslechů nezúčastní, přišel pouze na první stání přednést obhajovací řeč, následně se omluvil a k soudu od té doby nechodí.

    „Je to jeho právo, já tohle nijak neposuzuji. Je to spíše na posouzení soudu, jakým způsobem zhodnotí postoj obžalovaného. Je to nicméně jedno ze zásadních kritérií potom při hodnocení té situace,“ naznačila Adámková, že by absence mohla Cimickému uškodit.

    Janu Cimickému hrozí za pětatřicet znásilnění a čtyři případy vydírání až pět let. Poškozené po něm také žádají odškodné v součtu bezmála šest milionů korun. Psychiatr vinu popírá.

    Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství ale o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.

    Fotogalerie