Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cimický dorazil k soudu: Kauza se na něm podepsala vzhledově. Při čtení obžaloby kroutil hlavou

    Další ostře sledovaný proces, týkající se sexuálního násilí, odstartoval. Obvodní soud pro Prahu 8 začal projednávat obžalobu ze čtyř znásilnění a pětatřiceti případů vydírání, které čelí známý psychiatr Jan Cimický. Ten k soudu přišel ve viditelně špatné náladě, působil zkroušeně a stále je na něm znát, že i v souvislosti s říjnovou hospitalizací výrazně zhubl.

    Dlouho se propíralo, zda Cimický k soudu dorazí osobně. On sám o tom ještě v listopadu pochyboval, krátce předtím se totiž předávkoval tlumícími léky.

    „Vzhledem k tomu, jak jsem vyčerpaný a jak výrazně jsem po tom nemocničním pobytu zhubl, tak můj organismus je v této fázi velice křehký. Já se soudu nevyhýbám, ale představa, že se znovu ocitnu v tak výrazném stresu, to se obávám, že by pro mě mohlo být dokonce životu ohrožující,“ řekl Expresu ve vůbec prvním rozhovoru od začátku kauzy.

    Jenže v tu dobu byl soud ještě naplánován na listopad. To se změnilo, soudce jej nakonec odročil právě na 4. ledna. A tak se Cimický k prvnímu líčení dostavil. Kauza, která se táhne už od konce roku 2021, se výrazně podepsala na jeho vzhledu. Známý psychiatr výrazně zhubl, působí velmi zkroušeně.

    Novinářům, kterých je plná chodba před jednací síní, se snažil vyhýbat pohledem. Situace, kdy se musel zastavit na chodbě a čekat, než si od něj pracovnice obvodního soudu vezme občanku, mu nebyla příjemná, a tak se raději otočil směrem k oknu a díval se z něj ven.

    Jan Cimický

    Pak soud začal. Na rozdíl od Dominika Feriho bude Jana Cimického soudit muž, konkrétně soudce Petr Novák. Ten na úvod upozornil, aby se v médiích neobjevovala jména či jiné osobní údaje poškozených. Doslova zmínil, že si nepřeje, aby se to dělo tak, „jak jsme viděli v jiném podobném případu“, čímž myslel právě Feriho.

    Dokonce upozornil, že se rozhodl podobné prohřešky trestat pořádkovou pokutou. Dopředu také Novák avizoval, že co se týče jednotlivých výpovědí, bude se soud rozhodovat individuálně, zda vyloučí veřejnost, či ne. V případě Dominika Feriho byla velká část neveřejná.

    Jan Cimický

    Soud začal tím, že státní zástupkyně přečetla obžalobu. Při čtení detailů o sexuálních útocích na poškozené včetně šestnáctileté dívky Cimický smutně kroutil hlavou a pokládal si hlavu do dlaní. Případy se zdají být všechny velice podobné. Podle obžaloby měl psychiatr na dívky útočit tak, že jim ordinoval léčbu akupunkturou. Poškozeným řekl, aby se svlékly, a pak je začal osahávat na intimních místech. Zaměřovat se měl především na prsa, která dle obžaloby komentoval, a rozkrok.

    Některé případy pocházejí i z počátku devadesátých let, uplynulo od nich tedy i přes třicet let.

    Cimický má v plánu přednést svou úvodní, obhajovací řeč. Je zatím otázkou, jak přesně ji pojme, známý psychiatr každopádně od samého začátku jakoukoliv vinu popírá.

    Jan Cimický

    Je také možné, že se bude ohrazovat proti postupu policie. Cimickému se podle informací Expresu například nelíbilo, že vyšetřovatelé obvolávali širokou škálu jeho současných či bývalých klientek.

    Poškozené ženy v případu zastupuje známá advokátka Lucie Hrdá, která se právě na ženské právo zaměřuje. Celou kauzu odstartovala už v roce 2021 herečka Jana Fabiánová, hned poté se začaly policii hlásit další ženy. Nakonec jich bylo více než padesát. K soudu se dostaly čtyři případy znásilnění a pětatřicet případů vydírání.

    Fotogalerie