Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Válka na Blízkém východě: Irán varoval Izrael před následky, USA posílají další letadlovou loď

    Irán v sobotu večer vydal varování Izraeli ohledně situace v Pásmu Gazy. Írán uvedl, že pokud Izrael nepřestane s vojenskými operacemi, může situace v oblasti výrazně eskalovat. Zpravodajský server ABC News pak oznámil, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost ve východním Středomoří, což někteří vnímají jako varování směřované k Íránu.Mezitím Izrael připravuje své pozemní jednotky s tanky, které v posledních 24 hodinách provádí lokální operace za hranicemi Pásma Gazy. Situace se tak stává napjatější, a mezinárodní společenství sleduje vývoj této situace s obavami.

    „Pokud nebudou válečné zločiny a genocida ze strany izraelského apartheidu okamžitě zastaveny, může se situace vymknout kontrole a mít dalekosáhlé následky,“ uvedlo na X íránské zastoupení při OSN k situaci v Pásmu Gazy, které čelí mohutné odvetě Izraele po masakrech ozbrojenců Hamásu.

    Teherán patří k blízkým spojencům radikálního Hamásu a také libanonského hnutí Hizballáh. Panují proto obavy, že by se konflikt mohl rozšířit i do dalších oblastí Blízkého východu. Hizballáh v posledních dnech už několikrát Izrael ostřeloval, na což přišla stejná reakce ze strany Izraele. Hamás v noci na dnešek uvedl, že tři jeho ozbrojenci přišli v sobotu život, když se z Libanonu pokusili proniknout do Izraele.

    I obavy z rozšíření bojů byly jedním z důvodů, proč USA, které při útoku Hamásu přišly o 29 občanů, k Izraeli vyslaly letadlovou loď USS Ford. Nyní se do oblasti přesune také letadlová loď USS Eisenhower spolu s doprovodnými plavidly.

    Když ve středu o přesunu první letadlové lodi mluvil americký prezident Joe Biden, spojil to s varováním Íránu, aby byl v současné situaci kolem Izraele opatrný. Vyslání dalšího takového plavidla tento vzkaz ještě podtrhne.

    Blízkost íránského režimu a Hamásu je patrná také ze sobotní schůzky íránského ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána s vůdcem Hamásu Ismáílem Haníjou v Kataru, na níž se shodli na tom, že budou pokračovat ve spolupráci. Amírabdolláhján podle Reuters útok Hamásu na Izrael, při němž zemřelo na 1300 lidí, ocenil jako „historické vítězství“.

    Střetem Izraele a Hamásu se znovu bude zabývat také Rada bezpečnosti OSN. Rusko, které od loňského února vede válku proti Ukrajině, chce, aby v pondělí hlasovala o jeho rezoluci, která odsuzuje násilí proti civilistům a všechny formy terorismu, aniž by vysloveně zmiňovala Hamás.

    Invaze do Gazy

    Izraelská armáda uvedla, že její pozemní jednotky s tanky v posledních 24 hodinách provádí lokální operace za hranicí Pásma Gazy. Cílem je vyčistit pohraniční oblast od bojovníků palestinského hnutí Hamás, informují izraelská média. Armáda měla na okupovaném Západním břehu Jordánu zabít nejméně 11 Palestinců a další zranit

    Izraelská armáda dala už dříve oficiálně najevo, že jejím hlavním cílem je zničit politické a vojenské vedení Hamásu, tedy radikální palestinské organizace, která Pásmo Gazy kontroluje a je zodpovědná za krvavé útoky na Izrael z minulého víkendu, při nichž přišlo o život na 1300 lidí, většinou civilistů.

    Chystaná operace bude zřejmě největším izraelským pozemním zásahem od invaze Libanonu v roce 2006. Bude také první od roku 2008, při níž se Izrael pokusí alespoň na určitou dobu získat kontrolu nad částí Gazy.

    V Londýně a dalších britských městech se konají propalestinské demonstrace....
    V Londýně a dalších britských městech se konají propalestinské demonstrace....

    Vojenský zásah s sebou nese riziko měsíce trvajících krvavých bojů na silně zastavěném území i v tunelech pod ním. Očekává se, že na střetnutí s izraelskou armádou mohou být v Gaze a stovkách kilometrů tunelů pod ní připraveny desetitisíce ozbrojenců Hamásu. Izraelské vojenské vedení počítá s tím, že se budou snažit zastavit postup Izraelců útoky ze zálohy, bombami nastraženými podél cest nebo výbuchy v tunelech, když nad nimi budou vojáci.

    Není jasné, co chce Izrael dělat s městem Gaza v případě, že ho dobude. Město je největším ve stejnojmenném pásu na pobřeží Středozemního moře a patří k hlavním baštám Hamásu.

    Aby se izraelským vojákům postupovalo lépe, uvolnila armáda pravidla nasazení tak, aby mohli snadněji útočit na podezřelé. Kvůli rozsáhlému poničení budov v Gaze po izraelských náletech také komanda v posledních dnech podstoupila doplňkový trénink, aby byla připravena na boj v takovémto prostředí.

    Invaze se původně měla uskutečnit o víkendu, ale zčásti i kvůli nepříznivému počasí byla o pár dnů odložena, protože mraky nad Gazou by zkomplikovaly situaci izraelským pilotům a operátorům dronů při snaze krýt pozemním silám záda.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 4:51 pondělí 12. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      8
    • Trapas
      6
    • Cože
      4
    • Tvl
      4
    • Haha
      3
    • Sladký
      3