Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tisíce příznivců Palestiny vyšly do ulic po celé Evropě, zapalovaly ohňostroj, ničily budovy

    V evropských velkoměstech proběhly propalestinské demonstrace. | foto: Profimedia.cz

    Tisíce lidí dnes v Londýně, Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“ či „Svobodu Palestině“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu. Sídlo televize BBC dnes bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie. Podobná situace je v Paříži či Berlíně.

    Protest přichází týden poté, co příslušníci Hamásu nečekaně zaútočili na jižní Izrael, zabili nejméně 1300 lidí a přes 100 dalších si vzali jako rukojmí zpět do Pásma Gazy.

    Při odvetném izraelském bombardování v Pásmu Gazy podle palestinských úřadů zemřelo na 2200 lidí. Očekává se, že by Izrael mohl brzy zahájit pozemní ofenzivu, jelikož několikrát vyzval civilní obyvatele Pásma Gazy, aby se evakuovali na jih.

    Londýnská metropolitní policie uvedla, že na některé oblasti v centru Londýna se až do 22:00 vztahuje bezpečnostní nařízení, které vyžaduje, aby si člověk sundal roušku či masku zahalující tvář. Protesty se konají i v řadě dalších britských měst, včetně Liverpoolu, Edinburghu a Cambridge.

    V evropských velkoměstech proběhly propalestinské demonstrace.

    Dnešní protest začal u sídla BBC, kde někdo v noci potřísnil vchod rudou barvou. „Víme o poškození budovy na Portland Place,“ uvedl policejní mluvčí.

    V evropských velkoměstech proběhly propalestinské demonstrace.

    Propalestinská skupina Palestine Action na síti X uvedla, že za akcí stojí její členové a obvinila BBC ze „spoluúčasti na izraelské genocidě palestinského lidu prostřednictvím neobjektivního zpravodajství“. Zároveň obvinila podporovatele Izraele z pokusu o to si protestní akci vůči BBC přivlastnit.

    V evropských velkoměstech proběhly propalestinské demonstrace.

    Propalestinské demonstrace probíhají také v jiných evropských městech, například v německém Frankfurtu.

    V evropských velkoměstech proběhly propalestinské demonstrace.

    Teroristé z hnutí Hamás varovali, že v pátek hodlají rozpoutat teror a panovaly obavy z teroristických útoku i v Evropě. V sobotu stanice BFMTV s odvoláním na policii informovala, že bylo evakuováno pařížské muzeum Louvre kvůli anonymní hrozbě, že je v budově bomba.

    O několik hodin později byl kvůli stejné hrozbě evakuován i zámek a park ve Versailles u Paříže. Na sociálních sítích se objevily videa zachycující evakuaci. Lidé prchali i z prostranství před Louvrem.

    „Muzeum Louvre dnes, v sobotu 14. října, z bezpečnostních důvodů zavírá své brány. Lidem, kteří si zarezervovali návštěvu během dne, budou proplaceny peníze,“ stojí na sociální síti muzea Louvre.

    Nedlouho poté došlo v Paříži k další evakuaci. Tenokrát na pařížském nádraží Gare de Lyon. Důvodem byl podezřelý objekt.

    Teroristé Hamásu vraždí malé děti před jejich rodiči

    Boje mezi izraelskou armádou a islamistickým hnutím Hamás probíhá už týden. Minulou sobotu podnikli teroristé bezprecedentní útok z Pásma Gazy. Podle posledních zpráv vraždí i malé děti před zraky jejich rodičů, pak zabijí dospělé.

    Počet obětí podle posledních bilancí úřadů vzrostl na 2269 mrtvých Palestinců a nejméně 1300 Izraelců, z toho převážná část civilistů. Izrael opět vyzval obyvatele Pásma Gazy, aby odešli ze severu na jih oblasti.

    Podle zahraničních médií jde o přípravu na rozsáhlou pozemní operaci izraelské armády v Pásmu Gazy. Izraelská armáda uvedla, že zabila dva představitele Hamásu, kteří se podíleli na sobotních útocích. Mezinárodní společenství apeluje na snížení napětí v konfliktu a vyzývá k ochraně civilistů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 neděle 11. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      35
    • Trapas
      13
    • Super
      10
    • Cože
      8
    • Haha
      5
    • Sladký
      4