Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chorvatsko zakáže kufry na kolečkách, Bali motorky. Itálie omezí vstup na pláže!

    V Itálii si posvítí na přelidněné pláže na Sardinii a Sicílii, které trpí pod náporem turistů. Chorvatský Dubrovník kvůli hluku zakázal kufry na kolečkách. | foto: Koláž Expres.cz

    Neomalení turisté, kteří po pandemii covidu-19 baží po nových zážitcích, začínají mít v řadě oblíbených destinací utrum! Místním došla trpělivost a řekli dost, takhle tedy ne. Italské ostrovy Sicílie a Sardinie tak nově omezují vstupy na vybrané pláže, které lidé berou útokem a zanechávají po sobě spoušť. Za fotky z národního parku na ostrově Budelli, kde leží oblíbená Růžová pláž, dokonce hrozí mastné pokuty. Chorvatský Dubrovník si pro změnu posvítí na kufry na kolečkách, které jsou hlučné a ruší místní. Exotické Bali zase po dramatickém nárůstu nehod zakázalo půjčování motocyklů turistům.

    Starosta Mato Frankovič vyslyšel nářky obyvatel Dubrovníku a nechal v ulicích rozmístit měřiče hluku. To dostalo do potíží noční podniky s předzahrádkami, kde naměřili vyšší hluk než povolených 55 decibelů. Neprošla ani „hlučná“ kolečka kufrů při jízdě po starobylé dlažbě. Turisté svá zavazadla musejí nosit. V listopadu podle webu Jutarnji.hr navíc vstoupí v platnost vyhláška, která jim zakáže se s kufry po Dubrovníku vůbec pohybovat. Budou si je muset nechat odvézt za úplatu městskou dovážkovou službou.

    „Nechají svá zavazadla na určitém místě a my je, samozřejmě za poplatek, doručíme na adresu jejich pobytu. A to je teprve začátek, naším cílem je vybudovat v areálu letiště logistické centrum, odkud se veškerá zavazadla turistů dopraví přímo na adresy jejich hotelů či apartmánů,“ vysvětlil Frankovič. Hříšníky zatím plánují pouze napomínat a vzdělávat, porušení zákazu se prý obejde bez pokut.

    To se naopak nedá říct o idylickém místě nedaleko Sardinie. Růžová pláž je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Přestože již od 80. let tam platí zákaz vstupu, neomalení turisté si z nařízení nic nedělají a ochránci bijí na poplach. Lidé ze všech koutů světa se sjíždějí na ostrov Budelli, aby si pořídili atypickou fotografii.

    Růžová pláž se nachází nedaleko Sardinie na ostrůvku Budelli.

    I přes hrozící pokutu sem přijíždí čím dál více turistů, kteří fotografie umísťují na Instagram. Policie sociální sítě pravidelně kontroluje a všem uživatelům, kteří se svým úlovkem pochlubí, zašle pokutu ve výši zhruba 12 tisíc korun.

    Přebujelý turistický ruch ničí i místa, která zatím zakázaná nejsou. Jde hlavně o pláže na Sicílii a již zmíněné Sardinii, jež cestovatelské weby pravidelně umisťují mezi top místa na světě. Není divu, že počet návštěvníků vytrvale roste a místní stále častěji volali po regulaci a jistých omezeních. Úřady jim vyhověly a na vybraných místech už si bez rezervace nelehnete!

    Pláž La Pelosa je považovaná za jednu nejkrásnějších pláží na Sardinii.

    „Už si nemůžeme dovolit denně tisíce opalujících se lidí, kteří jsou namačkaní na jednom místě jako v minulých letech. Je to neudržitelné,“ uvedl starosta přímořské vesničky Baunei. Obec je známá právě tím, že v její blízkosti leží hned několik populárních pláží, které turisté plundrují.

    Pláže Cala dei Gabbiani a Cala Biriala tak může denně navštívit 300 návštěvníků, zatímco Cala Goloritze pouze 250 lidí. Největší pláž Cala Mariolu může vidět až 700 lidí denně.

    Pláž Cala Goloritze, na niž se dostanete pouze pěšky, případně lodí, je zpoplatněná. Den vyjde na 6 eur, tedy asi 144 korun. Místa si návštěvníci musejí rezervovat nejméně 72 hodin předem, a to prostřednictvím aplikace Cuore di Sardegna (Srdce Sardinie).

    Růžová pláž se nachází nedaleko Sardinie na ostrůvku Budelli.

    Přibývá míst, kde úřady nařizují i to, na čem ležet. Místo ručníků, které se obalí množstvím písku, mohou vegetit na plážových podložkách, jež nejsou tak „savé“ a nemizí kvůli nim tolik drahocenného písku.

    „Na pláži La Pelosa jsou povoleny pouze plážové rohožky. Na rozdíl od ručníků, které se namočí, se písek na podložky nelepí. Kvůli plážovým osuškám jsme přišli o hodně písku,“ uvedla starostka obce Stintino.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:18 čtvrtek 19. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      8
    • Super
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      3
    • Tvl
      3
    • Sladký
      2