Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Janově mají nový most, my v Praze nestihli ani Trojskou lávku, smějí se lidé

    V italském Janově otevřou nový dálniční most nacházející se na místě bývalého Morandiho mostu, jehož část se 14. srpna 2018 zřítila. Při tragédii tehdy zemřelo 43 lidí. Pro dopravu se nová, téměř kilometr dlouhá konstrukce z betonu a oceli otevře ve středu. Lidé teď vtipkují a poukazují na to, že zatímco „líní“ Italové za rok stihli na místě tragédie postavit nový most, v Česku nestojí ani Trojská lávka, natož levé křídlo Průmyslového paláce nebo centrum Nová Palmovka i s novou radnicí Prahy 8.

    „V italském Janově večer otevřou nový dálniční most nacházející se na místě bývalého Morandiho mostu, jehož část se 14. srpna 2018 zřítila,“ cituje jeden z našinců článek o otevření nového mostu, který je důležitou spojnicí Itálie a Francie. 

    Slavnostního ceremoniálu se zúčastní mimo jiné italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte.

    „A Trojská lávka pořád ještě nestojí. Ani levé křídlo Průmyslového paláce ještě nestojí. No a radnice Nová Palmovka taky ne. Asi bychom měli do Prahy povolat nějaké Taliány, ti vědí, jak se buduje a opravuje,“ doplnil muž, který si všímá toho, jakým tempem se staví na jihu Evropy a jakým v jejím středu.

    Stavební dílo, které navrhl světoznámý architekt a janovský rodák Renzo Piano, nese jméno svatého Jiří (San Giorgio), patrona Janova. Stavební práce naplno pokračovaly i během nejhorší fáze koronavirové pandemie, která si v Itálii vyžádala více než 35 000 životů.

    „U nás by to nebylo ještě ani uklizený,“ zhodnotil jiný z Čechů, který o tempu českých staveb a projektů nemá příliš valné mínění.

    Zdaleka ne všichni proitalský optimismus sdílejí. „Taliáni opravovali mnoho let budovu hlavního nádraží, až jim to sebrali,“ poznamenal jeden z diskutérů. 

    Jiní zmínili fakt, že například Hrabalův palác Svět v Libni se pod italskou taktovkou také příliš nezměnil a dál chátrá, podobně jako mnoho dalších staveb, které v Česku po roce 1989 nakoupili Italové.

    „Nemyslete si, že v Itálii je lépe. Ba naopak, hrozně byste se divil politické kultuře tam,“ poukázala žena, kterou srovnání Česka a Itálie také zaujalo.

    Nemáme si moc co vyčítat, pravda. Jenže zatímco italští projektanti a stavbaři ohlásili, že nový most v Janově bude hotový do léta, a on opravdu stojí a bude co nevidět otevřený, termín dokončení Trojské lávky se xkrát změnil, zpozdil, o dalších projektech ani nemluvě. Tam je dokončení v nedohlednu, pořád se však mluví o dalších a dalších projektech, jako třeba o lince D pražského metra nebo potřebě dalších tunelů pro příměstskou vlakovou dopravu v metropoli. 

    V této souvislosti lze zase zmínit Španělsko, kde co se například sítě vysokorychlostní železnice týče, udělali za pár desítek let velký (a viditelný) pokrok. A my tady slavíme, když se otevře několikakilometrový úsek, kde vlaky mohou jet až 160 kilometrů za hodinu. Wow.

    Jak dlouho nám bude dávat na frak jih Evropy, o kterém se vždycky mluvilo jako o ospalém a líném koutě starého kontinentu?!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:19 úterý 1. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      34
    • Super
      28
    • Trapas
      24
    • Cože
      20
    • Sladký
      20
    • Tvl
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...