Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Covid-19 kosí Indii a Brazílii: Co stojí za další, ještě mocnější vlnou pandemie?

    Nejlidnatější stát světa je, co se koronaviru týče, stále velkým otazníkem. Co funguje ve zbytku světa, tady neplatí. Ze začátku pandemie tam bylo nejdříve málo případů a Indie byla premiantem světa, aby se poté dostala na přední příčky žebříčků nakažených. O pár měsíců později se situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 ale počty nakažených opět lámou rekordy a vědci kroutí nechápavě hlavou.

    Indii zasáhla druhá vlna. Velmi rychle začaly přibývat desítky, později i stovky tisíc nakažených denně. Dne 15. dubna přibylo 201 tisíc nakažených, den předtím jich bylo 184 tisíc. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel sice přibývalo v polovině dubna v Indii zhruba desetkrát méně nakažených za den než v Česku v lednu, kdy epidemie vrcholila. 

    Mohlo by se tak zdát, že Indie je na tom pořád dobře, kdyby ovšem neprovedla od začátku pandemie téměř osmkrát méně testů, než se uskutečnilo v Česku.

    Čísla dramaticky rostou a kyslíku v nemocnicích rychle ubývá, na březích řeky Gangy se však dál shromažďují davy lidí k rituální koupeli u příležitosti svátku Kumbhaméla. Koupel podle policie denně absolvuje i více než 650 tisíc lidí, do konce měsíce by jejich počet mohl dosáhnout 5 milionů. Obavy vědců vyvolává také indická mutace viru, která je schopná rychlejšího šíření a lépe odolává lidské imunitě.

    Dalším vysvětlením masivního nárůstu může podle expertů být masivní rozvolňování, k němuž došlo loni na podzim. Tehdy se totiž všechno otevřelo na stejnou úroveň, jak tomu bylo před covidem-19. Velkým problémem je také nízká proočkovanost obyvatel, a to i přes to, že je Indie jedním z největších producentů vakcín na světě.

    Indie předehnala Brazílii co do počtu nakažených a posunula se na druhé místo mezi nejhůře postiženými zeměmi. Na první příčce zůstávají Spojené státy, které registrují 32,1 milionu infikovaných, z nichž přibližně 578 tisíc zemřelo. V počtu obětí za USA následuje Brazílie a Mexiko, Indie je čtvrtá.

    V Brazílii rozhodně není co slavit. „Z diskuzí o opatřeních v oblasti veřejného zdraví se v Brazílii stalo politické bitevní pole,“ vysvětlil mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Christos Christou. 

    „Federální vláda odmítla přijmout fakticky podložené předpisy k ochraně veřejného zdraví. Tamní zdravotníky nechala, aby se starali o nejvážnější případy na jednotkách intenzivní péče (JIP) a sami improvizovali, když už žádná volná lůžka na odděleních nezbyla,“ dodal s tím, že brazilské zdravotnictví to přivedlo na pokraj kolapsu.

    „Zkáza, které byli Lékaři bez hranic svědky nejdříve ve státě Amazonas, se brzy stala realitou skoro v celé zemi,“ přidal se krizový koordinátor zásahu Lékařů bez hranic proti covidu-19 v Brazílii Pierre Van Heddegem. 

    „Absence plánování a koordinace mezi federálními úřady a jejich protějšky v jednotlivých státech a místních samosprávách v důsledku rozhoduje o tom, jestli člověk přežije, nebo zemře,“ informoval.

    Podobně jako Indie a další země i Brazílie očkuje pomalu. Alespoň jednu dávku vakcíny zatím dostalo zhruba 11 procent obyvatel. Miliony životů v zemi i za jejími hranicemi tak dál ohrožuje přes 90 mutací viru, které se momentálně v zemi šíří.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:23 sobota 14. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      28
    • Super
      8
    • Trapas
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...