Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Klientelismus v Senátu, šikana... Co dalšího praskne na kancléřku Vohralíkovou?

    Hradní kancléřka Jana Vohralíková | foto: Profimedia.cz

    Jako by ta pozice byla zakletá! Kdo věřil, že s příchodem nové garnitury a týmu Petra Pavla zavládne na Hradě klid, osvěžující transparentno a nálada skvělá jako ve volebních štábu, musí být teď mírně řečeno rozčarován. Živo je hlavně kolem hradní kancléřky Jany Vohralíkové. A není to jen kvůli tajemnému odchodům šéfky kabinetu Lindy Kopecké a mluvčí Markéty Řehákové. Rozpaky budí i chystaná velkolepá akce pro byznysmeny. Zatím se zdá, že nástupkyně Vratislava Mynáře

    „Táta mě vždycky učil, abych nesoudila minulost, když jsem nebyla její součástí,“ umyla si Jana Vohralíková ruce nad svým předchůdcem Vratislavem Mynářem. Od nové hradní kancléřky by natěšení voliči jistě čekali mnohem víc. Alespoň po jejím nástupu do funkce, kdy „každé koště dobře mete“. Nebo by se o to aspoň mělo snažit, chce se dodat.

    „Vnímám obrovskou lačnost veřejnosti a médií po informacích z Hradu. To pro nás bude největší křižovatka. Buď se na začátku zavrtáme do minulosti, nebo se zaměříme na to, že přivedeme tým lidí, kteří půjdou dopředu a když narazí na problém z minulosti, tak budeme připraveni podle toho jednat. Já bych radši šla do budoucnosti,“ rozpovídala se v rozhovoru pro Seznam Zprávy letos v únoru.

    Šedá eminence z Hradu se s minulostí rozhodně „crcat“ moc nechtěla a vzala to vskutku pod podlahy. Svoje o tom vědí i „prezidentovy ženy“ Linda Kopecká i Markéta Řeháková, které pro kampaň a úspěch Petra Pavla dost možná udělaly víc než Vohralíková.

    Nemluvě o tom, že se nad celou věcí vznášejí významné otázky, padla i slova jako šikana a bossing. Bohužel dámy neměly tak ostré lokty a dlouhá léta zkušeností.

    Markéta Řeháková končí na Pražském hradě.

    Ty ostatně hradní kancléřku nejedou dostaly do prekérní situace. Třeba když před pár lety musela vysvětlovat nařčení z klientelismu v Senátu.

    „Bez výběrových řízení si dosazuje zcela bezostyšně na vedoucí pozice své známé a spolupracovníky,“ tvrdilo se v e-mailu, který v listopadu 2020 citoval Deník N. Tito noví zaměstnanci prý měli zadávat zakázky v hodnotě stovek tisíc až milionů předem vybraným firmám.

    „Aby mohla vedoucí Kanceláře Senátu takto bez problémů činit, došlo k úpravě organizační struktury. Zrušila sekci ekonomickou, která kontrolovala finance a spolupodílela se na plánovaných projektech,“ zaznělo dále na adresu tehdejší kancléřku Senátu.

    V březnu tohoto roku vystřídala Jana Vohralíková ve funkci Vratislava Mynáře, následně se nastěhovala do jeho služebního bytu.

    Vohralíková tehdy všechna obvinění odmítla a celou věcí se pak zabýval organizační výbor. Hořká pachuť nicméně po letech nevyprchala, zvláště s ohledem na aktuální dění na Hradě.

    „Vždy jsem se snažila dělat každou práci, jak nejlépe umím. A fakt je, že když se člověk doopravdy snaží, tak na sebe i váže lidi, kteří to mají stejně,“ prohlásila v rozhovoru pro Český rozhlas před dvěma lety.

    Však si taky Vohralíkovou a její cestu k úspěchu může vychutnat zažít osobně. Konference, pojmenovaná Klíč ke komunikaci, která láká své hosty bohatým rautem a soukromým tryskáčem, mezi řečníky představí i hradní kancléřku.

    Jana Vohralíková je kancléřkou prezidenta Petra Pavla.

    Velkolepá akce má přitáhnout byznysmeny ochotné zaplatit až 228 tisíc korun za vstupenku, aby se naučili tajemství vyjednávání od zástupců FBI.

    Člověk by si řekl, s tou dámou musí být radost pracovat. A nebo taky ne...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:59 úterý 6. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      95
    • Cože
      34
    • Super
      25
    • Tvl
      11
    • Haha
      9
    • Sladký
      4