Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hlavák v Praze či nové letiště v Phnom Penhu? Když dva dělají totéž...

    Když Zdeněk Hřib (Piráti) s velkou pompou představil novou podobu Hlavního nádraží v Praze, spousta lidí si řekla, že to celé vypadá fajn, ale někam do tropů nebo třeba Spojených arabských emirátů. Asi dvacet kilometrů od centra své metropole Phnom Penhu buduje Kambodža mezinárodní letiště Techo. Návrh, který jen inspirován jednou z nejstarších civilizací na světě, reaguje na tropické klima. A nápadně se podobá návrhu od Henning Larsen Architects, který pro pražský Hlavák dánské studio připravilo.

    Budova terminálu Techo v kambodžské metropoli Phnom Penh má obsahovat centrální ústředí pro všechny funkce odbavení cestujících a maloobchodu, které bude po obou stranách lemovat dvě zakřivená křídla ve tvaru křídla pro odlety a přílety.

    Přes celou konstrukci se bude táhnout jediná lehká ocelová střecha tvořená propojeným baldachýnem „stromů“. Každý z nich bude mít rozpětí 36 metrů. Konstrukce střechy bude také využívat filtrační clonu pro zachycení přirozeného světla a osvětlení interiéru terminálu.

    „Letiště patří mezi nejdůležitější veřejné budovy, což odráží jeho symbolický status brány do města a jeho klíčovou roli v globalizované ekonomice,“ řekl k nové budově letiště vedoucí studia Foster + Partners Stefan Behling.

    Nové letiště v hlavním městě Kambodži se nápadně podobá novému Hlavnímu nádraží v Praze.

    Nové letiště v hlavním městě Kambodži se nápadně podobá novému Hlavnímu nádraží v Praze.

    „Nové mezinárodní letiště Techo bude důležitou součástí pokračujícího rozvoje Phnompenhu jako primárního meziregionálního a intermodálního dopravního uzlu v zemi,“ nechal se slyšet.

    „Design inspirovaný historií a stavebním dědictvím Kambodže je moderním ztělesněním kambodžské kultury. Střecha terminálu je výrazem lehkosti a slouží jako symbolická brána pro každého cestujícího,“ doplnil jej vedoucí partner architektonického studia Nikolaj Malsch.

    A zatímco v Kambodži nový návrh určitě dává smysl, v Praze by se pro něj využití hledalo obtížněji. A je úplně fuk, že jeho autorem není studio Foster + Partners, ale dánské Henning Larsen Architects...

    Fotogalerie