Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hayato Okamura: Trikolóra? Extremisté, voliče musíme vzdělávat jako po válce. Majerová zuří

    Hayato Okamura je nejstarší bratr, teolog, překladatel, člen strany KDU-ČSL. Pravý opak svého mladšího bratra. | foto: Dan Materna/MF Dnes

    Pořádný rozruch vyvolal u příznivců a politiků Trikolóry nově zvolený poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL). Hodil ji totiž do jednoho pytle s Volným blokem a označil za stranu krajně pravicového a extremistického charakteru. Nad jejími voliči prý neohrnuje nos, ale je potřeba je občansky vzdělávat, přičemž jako příklad uvedl Německo po druhé světové válce, kde bylo nutné překonat nacistickou diktaturu.

    Hayato Okamura, kterého do Poslanecké sněmovny kroužkovali voliči koalice Spolu, vystoupil v rozhovoru v Českém rozhlase. Když padla otázka na to, jakým způsobem by šel oslovit přibližně milion voličů stran, které získaly pod pět procent, nebral si servítky.

    „Je tam řada stran, které jsou spíše extremističtější. Krajní pravice. Je to třeba Volný blok, také Trikolóra má tento charakter. Nad těmi lidmi neohrnuji nos, když za mnou někdo z nich přijde, jsem ochoten s nimi diskutovat. Je to věc občanského vzdělávání, občanská výchova není jen pro děti, ale i pro dospělé,“ prohlásil Okamura.

    „Mohli by o tom vyprávět v Německu, kde se po druhé světové válce museli vzdělávat lidé všech věkových skupin, aby tam překonali nacistickou diktaturu a vybudovali novou demokratickou společnost,“ dodal s tím, že „zhruba tam někde vidí řešení“.

    Slova o tom, že je voliče Trikolóry třeba vzdělávat podobně jako v Německu, dopálila řadu jejích členů. Ozvala se dokonce sama šéfka hnutí Zuzana Majerová Zahradníková.

    „Další demokrat ze Spolu. Tento člověk byl do Poslanecké sněmovny dokroužkován pouze proto, že se jmenuje Okamura, ale už předvádí své kvality a chce vychovávat občany k tomu jedinému správnému názoru na svět! Kdo že to dřív posílal lidi na převýchovu? Jen se ptám...,“ uvedla Majerová.

    Přidala se také její parťačka z Poslanecké sněmovny Tereza Hyťhová. Ta dokonce bratra Tomia Okamury vyzvala, aby se Trikolóře omluvil.

    „Vážený pane Hayato Okamuro, važte svá slova. Mluvíte zde o občanech této republiky, o studentech, maminkách nebo například o mojí babičce. Žádám vás, abyste se omluvil,“ vzkázala.

    Hayato Okamura si před volbami získal pozornost tím, že několikrát skrze sociální sítě pálil do svého bratra Tomia. Obviňoval jej ze lží, z populismu, extremismu či toho, že jedná v zájmu Ruska.

    „Bratr je členem KDU-ČSL, mnoho let mu dávám práci s japonskými turisty, protože mu chci pomoci. Nevím, proč mě pomlouvá, já mám bratra rád a přeji jemu i jeho rodině všechno dobré,“ reagoval pro Expres.cz Tomio Okamura v dubnu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 úterý 15. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      82
    • Super
      11
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...