Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ze svědka udělali vraha a lidé mu vyhrožují smrtí. Byl to běžný postup, hájí se policie

    V úterý ráno otřásla Ostravou a celou Českou republikou zpráva o útoku neznámého střelce. Policie přinášela aktuální informace na svém Twitteru, kde se rozhodla zveřejnit také fotografii podezřelého útočníka. Jenže později se ukázalo, že se nejednalo o útočníka, ale o svědka. Mezitím se však na sociálních sítích rozpoutalo ostré lynčování. Mladík, původem ze Slovenska, nyní zvažuje, že se bude s policií soudit. Fotografii totiž měli kriminalisté zveřejnit v době, kdy již mladíka s iniciálami J. S. zadrželi a vyslýchali jej.

    Po sedmé hodině ranní se v Ostravě rozpoutal zmatek a strach, poté co média poprvé přinesla informaci o vrahovi Ctiradu Vitáskovi, který ve Fakultní nemocnici Ostrava zastřelil šest lidí a další dva vážně zranil.

    Do tohoto zmatku postupně vypouštěla Policie České republiky podrobnosti o incidentu. Jedním z nich byla také fotografie mladého muže v červené bundě, kterého podezřívala z uskutečněného útoku.

    Do akce byly zapojeny stovky policistů a netrvalo dlouho a muže, jímž je mladý doktorand J. S., policie zadržela, společně s dalšími lidmi, kteří odpovídali hrubému popisu možného pachatele. Velmi rychle však kriminalisté zjistili, že pachatele nemají.

    „Policie měla informaci, že podezřelý má červenou bundu. Tak jeho společně asi s 15 lidmi z okolí zadrželi a odvezli na policii,“ svěřil se novinářům kamarád dotyčného J. S.

    Fotografie se navíc měla dostat do médií a na sociální sítě až ve chvíli, kdy mladíka policie zajistila a bylo tedy zbytečné jeho tvář zveřejňovat. 

    Snímek z bezpečnostních kamer nakonec policie ze stránek odstranila a vše upřesnila. Podle mluvčí ostravské policie Pavly Jirouškové se však nejednalo o pochybení, ale o běžný postup. 

    „Je to snaha zastavit pachatele za každou cenu. Pokud máte člověka, který je schopen popravit šest lidí naprosto chladnokrevně a pak vám odejde mezi veřejnost, je potřeba ho co nejrychleji najít a chytit se každé stopy,“ zastal se policie ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

    Záběry z policejního zásahu ve Fakultní nemocnici Ostrava.

    „Pokud odpovídal popisu a policisté si to tak na místě vyhodnotili, je to běžná taktika, se kterou se setkáváme při takovýchto situacích v celém světě,“ řekl šéf moravskoslezské krajské policie Tomáš Kužel, který zároveň poděkoval médiím za spolupráci.

    Rychlé dopadení útočníka se totiž podařilo i na základě okamžitého zveřejňování informací, které postupně vedly k jeho dopadení. Policie totiž sdílela nejen fotografii Ctirada Vitáska, ale rovněž informace o jeho autě včetně registrační značky.

    Stejný postup jako v Paříži

    Slova policejního šéfa potvrzuje například postup francouzské policie, která při útoku v Paříži roku 2015 rovněž okamžitě zveřejňovala fotografie podezřelých. 

    Útoky na sociálních sítích, jež lidé směřovali k osočenému J. S., se měly podepsat také na rodině mladého Slováka, který v Ostravě studuje.

    „Škola mu nabídla podporu i psychologickou či právní pomoc. Nic z toho zatím nevyužil,“ uvedla mluvčí Technické univerzity Ostrava Petra Halíková.

    Sejít se s mladým doktorandem plánují také policejní náměstci, kteří mu rovněž chtějí nabídnout pomoc a ještě jednou se mladíkovi omluvit. „Pokud by mu někdo vyhrožoval, je tady policie od toho, abychom vyhrožování vyšetřili a zastavili,“ dodal ještě Tomáš Kužel.

    Mladý Slovák zatím odmítá s médii komunikovat, a tak zatím není jasné, zda se skutečně naplní původní informace a bude se chtít s policií soudit, nebo zda mu bude stačit omluva. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:25 čtvrtek 9. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      47
    • Haha
      46
    • Super
      45
    • Tvl
      45
    • Trapas
      43
    • Sladký
      38
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...