Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ezošmejdi a psychošmejdi plus odborníci z leknutí: 5 důvodů, proč se jim v Česku tolik daří

    Samozvaní odborníci, bohyně, lektoři duše jsou schopní vám namluvit leccos. | foto: Instagram Heleny Houdové

    Nejdříve Česko sevřela pandemie covidu-19 a s ní spojené restrikce a zákazy. Poté přišla válka na Ukrajině a ruskou invazí vyvolaný exodus. Ruku v ruce s tím vyletěly do astronomických výšin ceny energií, následované potravinami a vůbec vším. Není divu, že psychická kondice lidé se rapidně zhoršila a řada z nich hledá útěchu a rychlé řešení u samozvaných odborníků na lidskou duši a její uzdravení. Ezošmejdi jsou na vzestupu a začínají být velkým fenoménem, kterého už si všimli i tvůrci seriálu Ulice.

    Jedna rána za druhou

    Nejdříve nastoupil covid-19, který postupně přerostl v pandemii a ochromil život nejen v Česku. S ním spojené restrikce a omezení, home office, velmi omezené možnosti včetně zavřených divadel, posiloven, domácí výuka i existenční nejistota, to všechno psychické kondici Čechů rozhodně neprospělo. Tabu bylo také cestování, návštěvy blízkých a přátel, není divu, že lidí trpících psychickými problémy povážlivě přibylo.

    Když se lidé vzpamatovali z covidu-19, přišla další rána. Tou byl válečný konflikt na Ukrajině. Ruku v ruce s ním přišlo zdražování energií, které bylo v řadě případů alarmující. Nepomohl ani růst cen potravin a vůbec všeho.

    Přesně takové chvíle jsou pro ezošmejdy a všechny samozvané odborníky na duši a vesmír hotové žně!

    Helena Houdová nabízí poslední dvě volná místa na bájnou pouť po Nilu.

    Zkušenost je nepřenosná

    Můžete horem dolem opakovat, na co by si měli lidé dávat pozor. Kdy mají zpozornět a vyhnout se dotyčnému „odborníkovi“ obloukem, ale je to marné. I přes mediální masáž a předchozí neblahé zkušenosti s nejrůznější podomními prodejci a prodejními akcemi s výletem a obědem mají ezošarlatáni pořád pré.

    A to i přes příklady, které mluví za všechno. Ať už to byl třeba nechvalně proslulý guru Jára a jeho odháčkování. Před ním i po něm byli a budou další chytráci, kteří z důvěřivců vytáhnou vše, co se jim zachce. Ať už to budou peníze, nemovitosti, šperky, nebo třeba cenné informace.

    Povzneste se a otevřete mysl i peněženku.

    Nedůvěra v systém

    „Takzvaní psychošmejdi využívají zvýšené poptávky po pomoci, která je z velké části nedostupná,“ vysvětluje pro iRozhlas.cz psychoterapeutka a členka výboru České psychoterapeutické asociace (ČAP) Dominika Čechová s tím, že se s nekvalifikovanými poskytovateli péče o duševní zdraví „roztrhl pytel s narůstající poptávkou po psychoterapeutických službách během pandemie“.

    „Jedinou kvalifikací zmíněného terapeuta je čtrnáct let zkušeností v hotelnictví, kde měl údajně neustálý kontakt s lidmi,“ směje se, zatímco listuje skupinou, kde jsou odkazy na weby alternativních terapeutů.

    Narazila na psychologické směry jako například psychologie vše-vědomí, terapie kung-fu či terapie pomocí archetypů bohyní a bohů řecké mytologie. Žádná z těchto metod však není podle ní založena na vědeckých poznatcích a není uznávaná ani vyučována odbornými psychoterapeutickými školami.

    „Dalším problémem je, že tito alternativci často klientům vnukávají pocit, že si za své problémy mohou sami, a to i v případech, kdy jejich symptomy splňují diagnostická kritéria závažných duševních nemocí,“ doplnila Čechová další nešvar ezošmejdů, kteří začínají pozvolna a velice rafinovaně.

    Zázraky na počkání

    I když se z počátku ezošarlatáni tváří jako vaši nejlepší přátelé, v mnoha případech jim jde jen a pouze o byznys a vlastní prospěch. V řadě případů také o to ovládat druhé. Představa moci nad „zbloudilými dušemi“ je pro řadu ezošmejdů stejně lákavá jako peníze na účtu.

    „Na semináři manipuluje s druhými, ovládá je přes strach, snaží se vytvořit důvěru tím, že vytahuje z žen traumata z dětství a pak toho zneužívá,“ stojí v jednom z komentářů na webu Doktorka.cz, kde se jeden z takových „chytráků“ řeší. Autor dále podotýká, že dotyčný M. D. „hlásá, že i znásilnění je v podstatě projev úcty k ženě, za to, že si ji násilník vybral!“.

    Helena a „její“ chlapci aneb upoutávka na její program Milenec bez hranic

    Tradičně bezzubá legislativa

    V Česku máme takovou libůstku. Než problémům předejít, raději pracně hasíme škody, které vznikají v důsledku chybějící nebo zastaralé legislativy a děr v zákonech. Těch nepoctivci zdatně využívají. Bohužel i v případech, kdy jde o zdraví, nebo dokonce život.

    Podle psychoterapeutky Dominiky Čechové lidé jako výše zmíněný samozvaný odborník M. D., který sice medicínu vystudoval, ale není členem lékařské komory a nemůže tedy profesi vykonávat, nejsou vázáni etickým kodexem. „Může si tedy dělat úplně, co chce,“ konstatuje.

    Česku chybí jasná zákonná definice toho, kdo může vykonávat psychoterapeutické služby mimo zdravotnictví. „To znamená, že psychoterapeutické služby může teoreticky nabízet kdokoliv a nikdo ho nemůže postihnout,“ doplnila.

    Podle ní by v ideálním případě mělo vzniknout odborné sdružení psychoterapeutů, které bude ukotveno v zákoně podobně jako lékařská komora. „Do této komory by mohli vstoupit pouze kvalifikovaní terapeuti s komplexním pětiletým psychoterapeutickým výcvikem,“ dodala psychoterapeutka pro iRozhlas.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:47 neděle 3. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      15
    • Haha
      8
    • Sladký
      6
    • Cože
      5
    • Tvl
      4
    • Trapas
      0