Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Izraelec, který zesměšnil Sýrii: Špion Eli Cohen visel na náměstí několik hodin jako výstraha

    Patří k nejslavnějším špionům historie a v Izraeli je považován za národního hrdinu. Eli Cohen se jako agent Mosadu v roce 1961 infiltroval mezi syrskou smetánku nejprve v Argentině, kde žila početná syrská komunita, později zamířil i do samotné Sýrie. Tam si získal přízeň nejen vysoce postavených úředníků a generálů, ale i pozdějšího prezidenta. Do roku 1965 je klamal a posílal klíčové informace do Izraele, jenž i díky tomu později zvítězil v šestidenní válce. Pak ale Cohena Syřané odhalili, mučili, popravili a potupně jeho tělo nechali viset na náměstí. Ostatky elitního špiona se dodnes snaží dostat domů jeho žena.

    Po 54 letech znovu ožívá jeho příběh. Společnost Netflix připravila šestidílný seriál The Spy (Špion) mapující život elitního špiona Eliho Cohena, který v Izraeli platí za národního hrdinu. Ztvárnil ho známý komediální herec Sacha Baron Cohen, jenž seriál sám produkoval. A je třeba říct, že takto vážnou roli zahrál přímo dokonale.

    Eliho Cohena proslavila mise v Sýrii, kam ho vyslala elitní zpravodajská služba Mosad. Nejprve ho dvakrát odmítla vzít do svých služeb, v roce 1960 ale šéfové změnili názor. Možná i proto, že Eli měl se špionážními akcemi zkušenosti. Jako egyptský Žid a sionista „záškodničil“ antisemitům v Egyptě. Vlastně už tehdy s agenty Mosadu spolupracoval.

    Mosad ovládaný izraelskou vládou potřeboval agenty, kteří by v arabských státech zjišťovali informace z vyšších kruhů a země by je mohla využít ve svůj prospěch v panující napjaté situaci v regionu. Všichni muslimové Izrael jako nově vzniklý židovský stát nenáviděli, vždyť vyhnal palestinské bratry z jejich území.

    Cohen dostal novou identitu, stal se z něj bohatý syrský obchodník s textilem Kamel Amin Thaabet. V roce 1961 byl poslán do Buenos Aires, aby jeho vstup mezi špičky Sýrie nebyl náhlý a podezřelý. Vytvořil si kontakty v početné syrské komunitě v Argentině a už tam se seznámil s budoucím prezidentem Sýrie Aminem al-Hafizem a získal si jeho důvěru.

    Eli Cohen byl slavný izraelský špion.

    V roce 1962 pak právě do Sýrie zamířil. S pověstí bohatého vlastence, jehož záměrem je prosperita země, brzy pronikl do nejvyšších kruhů. Politici, vojenští generálové, úředníci, ti všichni mu zobali z ruky. Zaháčkoval si je různými způsoby, včetně finančních půjček. 

    Pověstnými se staly hlavně jím pořádané večírky, na nichž tekl alkohol proudem, zatímco on předstíral opilost a tahal ze syrské smetánky rozumy.

    Eli Cohen pro Izrael zjišťoval klíčové informace jak z oblasti politiky, tak i armády. Přes generály se například dostal do syrských krytů v Golanských výšinách, sporném území mezi Izraelem a Sýrií.

    Povedlo se mu zjistit, že syrská vláda plánuje odvést horní tok řeky Jordán tak, aby se voda nedostala do Izraele, což by znamenalo katastrofu. Díky tomu mohla izraelská vláda zareagovat a leteckým útokem chystanou operaci překazit.

    Sacha Baron Cohen jako izraelský špion Eli Cohen

    Cohen díky svým kontaktům vystoupal syrskou společenskou hierarchií až na pozici náměstka ministra obrany. V Izraeli z něj byli nadšení. Aby se špionovi podařilo protlačit až do nejvyšších pozic na resortu zajišťujícím obranu státu, to byla nevídaná věc. Jenže zatímco vláda hltala informace o nepříteli, Eli Cohen začínal cítit nejistotu a strach.

    Při jedné z mála návštěv domova informoval nadřízené, že jej šéf bezpečnosti prezidenta al-Hafize nemá rád a nevěří mu. Vyjádřil přání, aby byla jeho mise ukončena. Jenže Mosad si nechtěl nechat ujít příležitost mít špiona v syrské vládě, a tak ho ještě jednou do Sýrie poslal. Domů už se Eli Cohen nevrátil.

    Dopadení a potupná poprava

    Syřané ve světle dopadení dvou jiných špionů nasadili techniku určenou k odhalování nelegálního vysílání. K ruce měli dokonce sovětské experty. A přesně tak se jednou dostali i ke Cohenovi.

    Eli Cohen byl dopaden a bez milosti odsouzen k smrti.

    Ten si navíc dost možná sám naběhl, podle všeho totiž zrovna nedbal na pravidla a vysílačku k předávání informací používal neúměrně často a neúměrně dlouho. Jednou si dokonce s pracovníkem v Izraeli skrze Morseovu abecedu „povídal“ o probíhajícím zápase izraelské fotbalové reprezentace, což je v seriálu zachyceno také.

    Právě po dopadení vyšlo najevo, jakým hrdinou Cohen je a jak při získávání informací pro svou zemi riskoval. Slávy si ale neužil.

    Syřané byli doslova potupeni tím, že se mezi jejich špičky a až k samotnému prezidentovi dostal špion a několik let měl přístup k těm nejcitlivějším informacím. Cohen byl vystaven mučení a výslechům a velmi rychle a bez řádného soudu bylo rozhodnuto o tom, že bude popraven. Izrael nabízel propuštění syrských vězňů a několik vlád i papež Pavel IV. apelovali na přehodnocení trestu, nic ale nebylo platné.

    Eli Cohen byl oběšen v látce s antisionistickými nápisy.

    Eli Cohen byl oběšen na náměstí Mučedníků v Damašku 18. května 1965. Jeho popravě přihlížela desítka tisíc lidí a televizní štáby ji vysílaly do několika arabských zemí. Navlékli jej do látky s antisionistickými nápisy a jeho tělo nechali viset pro výstrahu ještě šest hodin na šibenici.

    Posmrtným hrdinou

    Největší zásluhy Eliho Cohena pro Izrael se projevily až dva roky po jeho smrti, a to při šestidenní válce v roce 1967. Tehdy země během vojenského střetnutí obsadila Gazu, celý Sinaj, západní břeh Jordánu a v neposlední řadě už zmiňované Golanské výšiny.

    Cohen má podle všeho stát za vysázením eukalyptů bezprostředně u syrských krytů v Golanech. Naoko tím tamní armádě během svého působení poradil, že eukalypty poskytnou vojákům přírodní krytí, ve skutečnosti tak ale izraelské armádě přesně tyto kryty označil.

    Sacha Baron Cohen v roli Eliho Cohena

    Další věcí je, že měl nasbírat a na základnu Mosadu předat detailní informace o syrských vojenských pilotech. A když ti se pak chystali na Izrael udeřit při pokusu bombardovat Tel Aviv, Mosad jim měl skrze vysílačky jednoduše pohrozit, že zná identitu jich i jejich rodin a právě rodinné příslušníky jim v případě útoku zavraždí. A piloti tak bomby raději tajně svrhli do moře.

    Marný boj o ostatky

    Ostatky Eliho Cohena se po smrti domů do Izraele nikdy nevrátily. Sýrie je odmítla vydat a bůhví, zda ještě existují. S tím se ale Eliho manželka Nadia nikdy nesmířila. Nikdy už se neprovdala za jiného muže a část svého života zasvětila právě tomu, aby mohla svou lásku řádně pohřbít.

    Nadia i se svými třemi dětmi založila dokonce kampaň, která za navrácení Cohenových ostatků bojuje. Zatím jde ale o marný boj. Výsledkem dosud bylo jen to, že Izrael minulý rok získal Eliho náramkové hodinky, které rodině předal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:10 úterý 14. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      108
    • Trapas
      29
    • Haha
      26
    • Sladký
      26
    • Tvl
      25
    • Cože
      24
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...