Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Nenajdete nás, neobtěžujte se,“ smějí se zloději z loupeže století. Vyšetřování je na mrtvém bodě

    Drážďanská klenotnice | foto: Profimedia.cz

    Loupež v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe je mnohými nazýván krádeží století. Policie po zlodějích pátrá od loňského listopadu, ale doposud se zdálo, že se po nich slehla zem. Němečtí vyšetřovatelé vypsali za informace, které povedou k dopadení zločinců, tučnou odměnu, ale zatím bez výsledku. Nyní se však měli lupiči sami ozvat a nechat policistům jasný vzkaz. Šperky a umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty hledá také Interpol.

    Když se před několika měsíci celý svět dozvěděl, co se stalo, bylo jasné, že taková krádež tady od konce druhé světové války nebyla. Spolková země Sasko mluvila o nevyčíslitelné škodě, která nemá obdoby. Do pátrání se následně zapojil také Interpol a vyšetřovatelé nabídli za potřebnou stopu vedoucí ke zločincům odměnu půl milionu eur.

    Ozvalo se přes 1200 informátorů, jejichž podněty policie postupně prověřuje, ale ve skutečnosti přiznává, že je aktuálně na mrtvém bodě.

    Vše se mělo změnit poté, co izraelská společnost CGI Group zveřejnila informace o tom, že byly jejich zaměstnancům nabídnuty předměty, které měly pocházet právě z loupeže století.

    Tato nabídka měla být Izraelcům zaslána prostřednictvím takzvaného temného webu pomocí speciálních šifrovacích technik, které mají zamezit tomu, aby byl jejich odesílatel dohledatelný.

    Drážďanská klenotnice

    Společnost CGI uvedla, že zloději požadovali devět milionů eur, přičemž částka měla být uhrazena v bitcoinech. „Máme drážďanský bílý diamant a řád polského bílého orla. Tyto předměty odešleme, když nám vyplatíte požadovanou částku,“ mělo stát ve zprávě.

    „Vezměte prosím na vědomí, že s vámi nebudeme nijak vyjednávat. Nenajdete nás, nemusíte se obtěžovat,“ vzkázali zároveň vyšetřovatelům hledaní zločinci.

    Zpráva byla podle odborníků pozitivní, protože se zdá, že zloději neplánují všechny šperky rozebrat na jednotlivé drahé kameny a ty pak postupně prodávat na černém trhu.

    Řád polského bílého orla

    Prokurátoři v Drážďanech však tlumí optimismus a tvrzení Izraelců příliš nevěří: „Orgány, které zločin vyšetřují, doposud nemají žádné informace o tom, že by ukradené šperky skutečně byly nabízeny k prodeji.“

    Celkově mělo být v listopadu ukradeno více než devadesát cenných šperků, které dělaly z německé klenotnice jednu z nejvýznamnějších v Evropě.

    Dodnes navíc nebylo uspokojivě vysvětleno, jak je možné, že klenoty nevyčíslitelné hodnoty byly tak slabě hlídány a v mnoha případech byly také zcela nepojištěné.

    Zloději navíc nepotřebovali ani nijak sofistikované náčiní, u jedné z vitrín, která ukrývala předměty z 18. století, si vystačili jen s obyčejnou sekyrou.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:04 sobota 16. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      46
    • Sladký
      43
    • Super
      38
    • Haha
      38
    • Cože
      36
    • Tvl
      34
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...