Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kajínek o orlickém vrahovi Černém: Mimísek? Veselý a čistotný chlap, staral se o rodinu

    Jiří Kajínek vzpomíná na orlického vraha Ludvíka Černého. | foto: Expres.cz, reprofoto Česká televize

    Už od prvního dílu detektivové v seriálu Devadesátky nápadně často narážejí na jinak nenápadného chlapíka. Jmenuje se Ludvík Černý a diváci dobře vědí, že jde o jednoho z nejchladnokrevnějších vrahů české historie. Ne náhodou ho hraje sympaťák Matouš Ruml, nejznámější orlický vrah svým dobráckým zjevem dokázal ošálit všechny kolem. „Mimísek je veselý člověk, ve vězení byl neuvěřitelně čistotný,“ vzpomíná na Černého Jiří Kajínek.

    Přezdívku „Mimísek“ dostal Ludvík Černý už kdysi od známých. Jenže zatímco doma se chlapík s roztomilým kukučem vzorně staral o nemocnou manželku, se svou partou vraždil na zakázku, mrtvoly strkal do sudů a házel je do orlické přehrady.

    „Mimísek je relativně inteligentní člověk. Veselý, rozesmátý, takový spokojený sám se sebou. Je neuvěřitelně čistotný, to jsem u mnoha lidí ve vězení neviděl, aby byli tak čistotní jako on,“ vzpomíná v jednom ze svých videí nejznámější český vězeň Jiří Kajínek.

    Ludvík Černý

    Černý má na svědomí pět vražd, od soudu za ně vyfasoval doživotí. Vyšetřován byl i za smrt jednatřicetiletého kosovského Albánce v Liberci, ta mu ale prokázána nebyla.

    Přezdívka „Mimísek“ nebyla jediná, kterou si Ludvík Černý vysloužil. Orličtí parťáci mu po jedné z vražd začali říkat „Pacient“. Když totiž popravil zájemce o obchod se zbraněmi Leorenta Lipoveciho, podle výpovědí kompliců Černý vyskočil, zakmital nohama a se smíchem prohlásil „to jsem ale čtverák“.

    Podle Kajínka přitom Černý doma platil za příkladného manžela a tátu od rodiny.

    „Měl jsem možnost skoro čtyřicet dní mluvit s Marií Černou a musím říct, že se Ludvík Černý neuvěřitelně příkladně staral o svoji rodinu a ženu, která měla obrovské zdravotní problémy. Samozřejmě to ale nemusí nic znamenat. Opravdu Mimíska neobhajuji, jen říkám, jak jsem ho viděl já jako člověk. Jestli někoho zabil a pak zvolal tu slavnou hlášku, že je čtverák, to říct nemohu, nebyl jsem u toho. Jestli to tvrdí Kuna, je to mezi nimi,“ krčí rameny Kajínek.

    Matouš Ruml jako Ludvík Černý

    Ačkoliv ho policie usvědčila z pěti vražd, Ludvík Černý dlouho tvrdil, že je nevinný. A svou nevinu se čile snažil dokázat.

    „Mě celé ty roky tvrdil, že je nevinný, a ukazoval mi různé materiály. Třeba to, jak Karel Kopáč, než zemřel, učinil výpověď, která jasně vyřadila Mimíska z role pachatele. Soudy a státní zastupitelství to shodily ze stolu, že je to nezajímá. Ale ta výpověď existuje,“ říká Kajínek.

    A příliš mnoho podle něj neznamená ani skutečnost, že se nakonec Černý k orlickým vraždám přiznal. Důvodem k tomu totiž mohla být snaha o podmínečné propuštění. Aby na něj měl šanci, potřeboval se Černý ve vězení dostat do tzv. první diferenciace, kam patří vězni, kteří se chovají příkladně.

    „Když jsem byl ve vězení a měl jsem se dostat do první diferenciace, bylo mi řečeno, že se tam dostat nemůžu, protože neprojevuji žádnou lítost nad tím, co jsem spáchal, a nepřiznávám se k tomu. (...) Mimíska nehájím, jen se snažím vysvětlit, že jeden z motivů, proč se po osmnácti letech přiznal, mohlo být, že si potřeboval připravit cestu k podmínečnému propuštění,“ vysvětluje Jiří Kajínek.

    Z Jiřího Kajínka je influencer. Má dokonce i vlastní trička!

    O propuštění Ludvík Černý skutečně požádal v roce 2017. Tvrdil, že se ve vězení napravil. Soud ale jeho žádost zamítl, takže „Pacient“ zůstává posledním orlickým vrahem za mřížemi. 

    Kápo celé skupiny, expolicista Karel Kopáč, zemřel už v roce 2004. Vladimír Kuna, který pomáhal odklízet mrtvoly, byl propuštěn na svobodu v roce 2013.

    Jestliže se to v budoucnu Ludvíkovi Černému poštěstí, na svobodu vyjde jako Ludvík Zámečník. Ve vězení si totiž změnil jméno.

    „Ve vězení se přejmenovává strašně moc lidí. Podle mě je to nesmysl, nechápu to, veřejnost se to vždycky dozví, nedá se to utajit. Ale je to Mimískova věc,“ krčí rameny Kajínek.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:28 úterý 24. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      113
    • Trapas
      61
    • Tvl
      47
    • Haha
      29
    • Cože
      26
    • Sladký
      13
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...