Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Já bych tu Češku nakopala do zadku!“ Denisa rozdělila Holandsko, další muž ji mstil

    Média po celém světě informovala o šíleném videu z demonstrace v Eindhovenu, kde policisté vodním dělem smetli Češku Denisu Š. Ta se brání, že se ani nepokojů proti koronavirovým opatřením neúčastnila, ale jen procházela s přítelem okolo a dění natáčeli. Holandskou veřejnost rozdělila mladá žena, která utrpěla frakturu lebky a z nemocnice odešla s osmnácti stehy, na dva tábory. Jeden muž ji dokonce mstil útokem na policii, zároveň ale po sociálních sítích koluje dopis ženy z Eindhovenu, který končí výhrůžnými slovy: Doufám, že už tě tady neuvidím!

    Nepokoje v Holandsku, které jsou namířené proti přísným koronavirovým opatřením, pokračují. Symbolem údajné policejní brutality, na niž si tamní veřejnost stěžuje, se stala sedmadvacetiletá Češka Denisa, která žije v Eindhovenu.

    Bez nadsázky celý svět obletělo video, v němž Denisu policie smetla vodním dělem a odhodila na zeď, načež v dalších vteřinách je dívka ve videu vidět se zakrváceným obličejem. Utrpěla frakturu lebky, několik pohmožděnin a skončila s osmnácti stehy.

    Denisin přítel přitom tvrdí, že demonstraci pouze natáčeli a v onom videu je vidět, že očividně místo opouštějí. Michael teď sbírá další podklady k tomu, aby policii obvinil z pokusu o zabití.

    Holandskou veřejnost rozdělila Denisa na dva tábory. Na její stranu se staví demonstranti, a dokonce se ji snaží mstít. 

    To se týká i Marcela de Ruitera (47) z Nunspeetu. Policie ho zadržela poté, co pod kola policejního vozu s vodním dělem mrštil jízdní kolo. Podle serveru Omroep Brabant tím způsobil defekt na pneumatice vozidla, které pak policisté nemohli nějakou chvíli použít.

    V rozhovoru pro server Omroep Gelderland pak demonstrant vysvětlil, že šlo skutečně o mstu za Češku Denisu.

    „Je to tak, byl jsem rozzuřený. Viděl jsem to naživo, ta žena stála deset metrů od vodního děla a za ní byla zeď. Pak jí vodu vypustili přímo na hlavu a ona se o tu zeď udeřila. Patnáct až osmnáct stehů... Ano, myslím, že to byl pokus o vraždu,“ říká Marcel.

    Nakopala bych tě!

    Zdaleka ne všichni ale s Denisou soucítí. Mezi Holanďany se na sociálních sítích začal šířit otevřený dopis, který Češce poslala jedna z obyvatelek Eindhovenu. 

    „Dopis ženě s krvavou tváří. Všichni víme, o kom mluvím. Neznám její jméno, ale doufám, že si to přečte,“ stojí v úvodu, po němž už žena mluví přímo k Denise.

    „Neznám tě, ty neznáš mě. A přesto se divím... Co jsi dělala v Eindhovenu? Opravdu jste nechtěli vzpouru, ale jen jste šli kolem? Nikdy jste nepoužili násilí a máte dojem, že se k vám zachovali krutě? (...) Byla jsi tam a porušila zákon. To jsme všichni viděli. Že jste nic neničili a na nikoho jste neútočili? O to nejde, zkrátka jste tam byli,“ naráží žena na to, že měla Denisa s přítelem porušit zákaz vycházení nařízený policií poté, co se nepokoje zvrhly.

    Denisu zasáhli policisté vodním dělem.

    „Viděla jsem, jak jsi spolu s dalšími udělala moje město nebezpečným. Město, kde žiji, a náměstí, kam denně chodím kvůli svému zdraví. Teď musím být zavřená doma, ne po zákazu vycházení, ale celý den. Moje sousedství se totiž stalo oblastí bezpečnostních rizik. Kvůli lidem, jako jste vy,“ píše obyvatelka Eindhovenu.

    Na dalších řádcích Denise vzkazuje, že navzdory několika krvavým šrámům zjevně nemá ponětí o tom, co je to trestní právo.

    Protesty v Nizozemsku

    „Postarala se o tebe zdravotní sestra, která tě vnímala jako lidskou bytost. Protože to je to, co naše sestry dělají, bez ohledu na naše chování. To já bych nemohla. Dala bych ti maximálně jednu náplast a nakopala bych ti zadek. Proto nepracuji ve zdravotnictví,“ píše ostře žena.

    „Holka, doufám, že si uvědomíš, že ty tu nejsi obětí. A doufám, že se s tebou v Eindhovenu nikdy nesetkám,“ zakončila dopis výhrůžně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:00 sobota 29. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      102
    • Trapas
      24
    • Haha
      19
    • Tvl
      16
    • Cože
      13
    • Sladký
      13