Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Demonstrace antirouškařů se zvrhává: Tihle se přišli porvat, Hůlka raději zůstal doma

    Ani tentokrát nejde o pokojný protest. Během středeční demonstrace se pár jedinců dostalo do střetu s policií. Nejagresivnější z nich policie zadržela. Daniel Hůlka zrušil plánovaný protestní pochod na Hrad, kde měl vrátit prezidentovi vyznamenání. Zpěvák se obával, že by se k němu přidávali další lidé.

    Odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru se sešli na pražském náměstí Republiky. 

    Platná vládní opatření proti šíření covidu-19 umožňují konat demonstrace maximálně se 100 účastníky. Prostor tak po příchodu asi stovky demonstrantů ohradili policisté, kteří další účastníky přímo před pódium nepouštěli. Řada dalších lidí přihlížela opodál.

    Policie krátce před začátkem protestu na Twitteru uvedla, že byla naplněna kapacita účastníků a další příchozí se vystavují postihu za nedodržení vládních nařízení. 

    Pořadatelé asi po hodině vyzvali lidi, kteří zůstali za policisty, aby se na ně netlačili a odstoupili od nich. 

    „Jinak nám to okamžitě zruší,“ řekl organizátor Tesař. Vyzval přítomné i k dodržování dalších opatření, například k nasazení roušek a dodržování rozestupů od lidí, kteří nepatří do stejné domácnosti.

    Někteří přišli vyjádřit svůj názor v klidu, našli se ale tací, kteří dělali problémy a skončili tak v rukou zákona. Zatýkání jednoho z demonstrantů vyvolalo velkou pozornost, přihlížející lidé si policejní zásah natáčeli a na policisty pískali.

    „My nezpochybňujeme nemoc, covid, my zpochybňujeme opatření vlády, která likvidují životy, naše práva a naši zem. Nikdo doposud nedokázal vysvětlit, jak opatření vlády – a zda vůbec – zabírají na covid. Ale my víme, že ničí nás,“ prohlásil svolavatel protestu David Tesař.

    Někteří skončili v rukou policie.

    Tento muž skončil v rukou zákona.

    „Já mít takového syna, tak ho zabiju, kriple!“ měl podle reportéra MF DNES křičet jeden z demonstrantů na policistu a poté do něj šťouchal metr a půl dlouhou tyčí s vlajkou.

    Další shromáždění se koná na nedalekém Staroměstském náměstí. Tam se kolem poledne sešla hrstka demonstrantů. Po chvilce se ale sebrali a šli na náměstí Republiky. 

    V centru Prahy se opět demonstruje.

    Tam se kolem jedné hodiny odpolední sešlo zhruba 500 demonstrantů, které hlídalo několik set policistů. 

    Krátce před jednou hodinou na místo dorazili i úředníci z magistrátu, kvůli velkému množství lidí na náměstí totiž zvažují, že akci ukončí. 

    Původně měla akce končit ve tři odpoledne, nakonec ale pořadatelé ukončili shromáždění už v půl druhé. Na závěr demonstrace zazněla česká hymna a lidé se rozprchli. Někteří zamířili do svých domovů, jiní se šli projít po pražských ulicích.

    Na demonstranty dohlíželo několik set policistů.

    Hůlka chtěl vrátit metál, na poslední chvíli couvl

    Zatímco někteří nespokojení občané měli 28. října v plánu vyjít opět do ulic a všem dát najevo, co si o krocích vlády myslí, zpěvák Daniel Hůlka, jeden z nejhlasitějších antirouškařů, zase dopředu avizoval, že půjde na Hrad vrátit státní vyznamenání, které obdržel od prezidenta Miloše Zemana.

    Na poslední chvíli ale známý umělec couvl.

    „Vláda opět přitvrdila ve svých nařízeních. Jsem rád, když v této době kdokoliv vyjádří svůj nesouhlas s omezováním lidských práv a svobod. Jsem však toho názoru, že účast na veřejných shromážděních se nyní může obrátit proti nám všem (viz například poslední větší demonstrace 18. října na Staroměstském náměstí). Vzhledem k náladě, která v naší zemi panuje, jsem přesvědčen o tom, že je třeba hledat jiná konstruktivní řešení. Proto jsem se rozhodl zrušit dnešní plánovanou procházku,“ napsal zpěvák na svém profilu na sociální síti.

    Daniel Hůlka měl původně vyrazit „na procházku“ kolem půl třetí odpoledne a svou výpravu plánoval natáčet a vysílat živě. Chtěl tím prý upozornit na nezávislost a hodnotu lidské svobody a vyjádřit nesouhlas s postupy vlády a představitelů naší země.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:31 čtvrtek 25. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      242
    • Haha
      45
    • Super
      40
    • Tvl
      24
    • Sladký
      22
    • Cože
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...