Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dobro došli? V Chorvatsku abyste prodali ledvinu: Rizoto za 800, mušle za 2100!

    Čeští turisté chorvatské pobřeží milují a jsou připraveni za něj položit svůj (finanční) život. Ceny v některých letoviscích jsou už úplně mimo realitu a lidské chápání. | foto: Profimedia.cz

    Když je člověk na dovolené, nechce se pořád stravovat podle jídelníčku jako vystřiženého z filmu Pelíšky, kde byla na pořadu dne pořád rajská. Musíte si ale dobře rozmyslet, kam se na prázdniny vydáte, protože například v Chorvatsku za rodinný oběd v lepší restauraci dáte stejně jako za ojeté auto. Aby ne, když tu rizoto vyjde na 800 korun i víc, na podobný peníz vás vyjde i lahev nejlevnějšího vína. Nesmyslné částky si říkají také mnozí hoteliéři a majitelé penzionů.

    Podle portálu Dnevnik.hr si i letos budou muset turisté sáhnout hlouběji do peněženky. Zdražilo ubytování i jídlo. Za méně než 200 kun (asi 700 korun) už nocleh prakticky neseženete. 

    Ceny lépe vybavených apartmánů na pobřeží dosahují až 3500 kun (asi 12 tisíc korun) a v hotelech až 36 tisíc kun (125 tisíc korun). To už můžete vyrazit rovnou do Karibiku, a ne se 15 hodin kodrcat do Chorvatska.

    Byla by mýlka domnívat se, že vás zruinuje jen návštěva lepších restaurací. Ve finanční pasti se můžete ocitnout i v pouliční provozovně. Jeden jediný kousek pizzy u stánku na ostrově Hvar vyjde na 70 až 90 kun (250 až 310 korun). 

    Při představě, že máte dvě malé děti, které bez pizzy nemohou žít, je vám jasné, že tahle dovolená bude sakra drahá. Navíc to nebude jen o pizze, ale i o zmrzlině a samozřejmě i o nápojích, jen s vodou si nevystačíte. Už už se poohlížejte po náhradních finančních zdrojích, protože tady kapesné stačit nebude.

    Půllitr vody v kiosku stojí 35 kun (tedy 120 korun) a káva kolem 40 kun (140 korun). Zaplašte myšlenku na to, že byste si dali míchaný nápoj. Koktejl na pláži Palmižana, což je populární místo na Hvaru, vás vyjde na 150 až 370 kun (520 až 1300 korun), takže i ten nejsladší vám rázem zhořkne.

    Vyrazte třeba do italsky znějící restaurace Laganini, kde budete překvapení tím, že tam všechno stojí jako u nás v Česku. S jemným rozdílem, nabízenou krmi i pitivo násobte koeficientem 3,5, čímž rodinná útrata rázem dostává nový rozměr. 

    Rizoto s mořskými plody za 220 kun (770 korun), grilované kalamáry za 300 kun (1050 korun), kilogram mušlí na místní způsob za 2100 korun

    Neušetříte dokonce ani v supermarketech. Obyvatelé chorvatských ostrovů odhadují, že i tam jsou v hlavní sezoně ceny zhruba o třetinu vyšší než na pevnině. S postupem na jih navíc úměrně rostou. Více zaplatíte také za vstupné na různé atrakce včetně krasových jeskyní. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:48 sobota 16. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      155
    • Tvl
      41
    • Super
      40
    • Cože
      37
    • Haha
      30
    • Sladký
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...