Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo chce zabíjet, toho paragrafy nezastaví, říká Rakušan k novému zákonu

    Zbrusu nový zákon o zbraních a střelivu, který začal vznikat dlouho před tragédií na Filozofické fakultě UK, by měl začít platit od 1. ledna 2026. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ale nebude všemocný. „Nebudu spekulovat, jestli by nová zbraňová legislativa tragédii zabránila,“ nechal se slyšet s tím, že toho, kdo bude chtít zabíjet, legislativa nezastaví.

    K novému zákonu o zbraních a střelivu, jehož návrh leží ve Sněmovně, se znovu upírá pozornost politiků i veřejnosti. Střelec David K. měl legálně registrováno osm zbraní včetně samonabíjecí pušky a brokovnice. Zbrojní průkaz měl jen půl roku. V minulosti se měl navíc léčit s psychickými problémy. Navzdory tomu byl držitelem zbrojního průkazu kategorie B a E, měl zbraně ke sportovním účelům a k ochraně zdraví, života nebo majetku.

    Psychologické testy dnes nejsou pro získání zbrojního průkazu potřeba, podle návrhu zákona nebudou vyžadovány ani v budoucnu.

    „Nebudu spekulovat, jestli by nová zbraňová legislativa tragédii zabránila. Pokud je někdo odhodlán takový čin udělat, stoprocentní prevence v legislativě není,“ komentoval novou zákonnou normu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

    Dříve sice mluvil o tom, že nový zákon není zmírňováním ani zpřísňováním nároků na legální držitele zbraní, nyní ale obrátil a označuje ho za zpřísnění pravidel.

    Večerní tisková konference v blízkosti Filozofické fakulty, kde nechyběli ministr vnitra Vít Rakušan, ani zástupci policie a magistrátu.

    „Podnikatelé by novým zákonem měli dostat povinnost policii oznamovat podezřelé nákupy zbraní nebo například nestandardního množství střeliva,“ uvedl dále. Co je „podezřelé“ nebo „nestandardní“, to ovšem návrh zákona neuvádí. A právě to se v budoucnu může jevit jako problém.

    Nový zákon počítá s tím, že budou zbrojní průkazy a licence nahrazeny elektronickými oprávněními v centrálním zbraňovém registru. Neměl by systém automaticky vyhodnotit podezřelé hromadné nákupy zbraní, ptají se lidé.

    „Je to technikálie, kterou teď neumím zodpovědět. Nepochybně řada takových dotazů padne na výboru pro bezpečnost a u kulatého stolu, který se bude k tomuto zákonu konat. Obě události jsou naplánovány na druhý týden v lednu,“ nechal se slyšet předkladatel zákona Petr Letocha (STAN).

    „Zákon však rozšiřuje možnost policie zajistit držiteli zbraň ve chvíli, kdy existuje potvrzené riziko,“ dává příklad. Třeba když držitel zbraně umístí na sociální síť výhrůžný příspěvek nebo se zjistí vazby na extremisty. Psychický stav však budou i nadále posuzovat praktici, psychologické testy tak zapotřebí nebudou.

    Pokud Sněmovna zákon schválí, měl by začít platit od 1. ledna 2026.

    Fotogalerie