Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Postup policie dělí veřejnost: Proč nás nikdo nevaroval, diví se studenti i Zaorálek. Ozval se Tichý

    Na místo dorazili během pár minut, vtrhli do budovy a v neznámém prostředí se dokázali rychle zorientovat. Nikdo nepochybuje o tom, že včasný zásah policie zabránil tomu, aby rukou šíleného masového vraha Davida K. (†24) na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zemřelo ještě více lidí. Mnoho aktérů v čele se studenty či vyučujícím exministrem Lubomírem Zaorálkem se ale ptá: Proč nás nikdo nevaroval, že ve škole hrozí nebezpečí?

    Policie měla indicie k tomu, že je David K. nebezpečný, ozbrojený a může se objevit ve škole. V Hostouni našla tělo jeho otce, od matky měla informaci, že odjel do Prahy a chce se zabít. Také figuroval v okruhu podezřelých z klánovické vraždy, byť to byl zatím velice široký okruh.

    Vyklidila ovšem „pouze“ budovu v Celetné ulici, kde měl mít vrah v ten den přednášku. Kriminalisté se na páteční tiskové konferenci bránili, že nemohli tušit, že podezřelý takto udeří, a pokud ano, že to bude v jiné budově Filozofické fakulty.

    Jenže podle mnoha zasvěcených tím podcenili situaci. Například studenti poukazují na to, že zajištěna či ohlídána měla být přinejmenším právě budova na náměstí Jana Palacha. Nachází se totiž jen pár stovek metrů od Celetné, jde o hlavní sídlo Filozofické fakulty a David K. ji znal ze všech nejlépe.

    „Je zcela nepochopitelné, že v hlavní budově Filozofické fakulty nebyl vůbec nikdo a policie vsadila vše na Celetnou. Přitom Ústav světových dějin (kde útočník studoval, pozn. red.) sídlí právě v hlavní budově a reálně více než 90 procent všech přednášek během svého studia musel mít právě tam. Hlavní budovu tedy znal ze všech univerzitních budov nejlépe a policii mělo nebo spíš mohlo napadnout zaměřit se i na ni,“ píše na sociální síti X student Jakub.

    Studenti se schovávali na římsách.

    Ten se právě v budově, kde masový vrah spustil nejkrvavější řádění v historii České republiky, nacházel. Popsal i další věci, proč podle něj mohla policie masakru zabránit.

    „Během útoku jsem se nacházel ve 3. patře hlavní budovy Filozofické fakulty, od střelby mě dělilo jedno patro. Jsem vděčný zasahujícím policistům a záchranné službě, ale mám několik kritických poznámek k velení zásahu, které si žádají vysvětlení. Policie měla nebo spíš mohla mít k dispozici údaje o jménu podezřelého, počtu registrovaných zbraní, vraždě otce a mohlo ji nejspíše napadnout si jméno porovnat s podezřelými z Klánovic. Vraždy v Klánovicích se staly pouze 6 dní předtím a prý zbývalo jen několik dní, než by pachatele kriminálka dopadla. Přesto policie tvrdí, že: „Nebyly indicie, že by chtěl někomu ublížit“,“ píše student.

    „Celý zásah v Celetné ulici svědčil spíš o tom, že si policie nějakého nebezpečí vědoma byla. Na místě byli ozbrojenci se samopaly a štíty, navíc tam naběhla zvláštní jednotka - celá v černém a ozbrojená. Kolem 15 policistů se zbraněmi bylo v civilu (zřejmě kriminalisté). Zásah tedy nasvědčoval tomu, že jde o osobu nebezpečnou, studenty ale neinformovala ani policie ani vedení fakulty,“ nechápe Jakub.

    Výtky má k ochraně studentů i profesorského sboru také bývalý ministr zahraničí i kultury a lídr Sociální demokracie do eurovoleb Lubomír Zaorálek. Ten ve chvíli, kdy student David K. spustil svoje vražedné řádění, vedl o patro níže svůj pravidelný seminář s názvem Kam kráčí Evropa? Zaráží ho především to, že jeho či studenty nikdo nevaroval ani předem, ani když střelba začala.

    „Přijde mi opravdu zvláštní, že nám nikdo ani nezavolal a že normálně probíhala výuka. Začali jsme ve 14:15 a přednáška trvala skoro hodinu. V té době se už to všechno odehrávalo kolem nás a nikdo se ani neozval,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro server Novinky.cz.

    „Myslím, že se o tom bude dlouho mluvit, a nyní se mi to těžko vyhodnocuje. Vím jen to, že celou dobu, co střelba probíhala, jsem učil studenty. Slyšeli jsme rachot, ale myslel jsem si, že se tam něco slaví nebo stěhuje. I studenti byli v klidu. Byli jsme ve velké posluchárně a všichni museli vědět, že tam jsme. Vím z USA, kde se tyto události dějí, že člověk by neměl jen tak čekat, až to přijde. Dlouho jsme se nedozvěděli vůbec nic. Je divné, že nikdo nevaroval ani další katedry,“ dodal.

    Lubomír Zaorálek

    A podivil se stejně jako výše citovaný student i nad tím, že hlavní budova Filozofické fakulty nebyla nijak chráněna a nikdo na ní nebyl ani předem varován, když kriminalisté o Davidu K. věděli a měli informace o tom, že je nebezpečný a nachází se v Praze.

    Karel Tichý: Odpovědnost jde i za Rakušanem

    Připomínky k počínání policie má i slavný kriminalista Karel Tichý, který se proslavil tím, že šlapal na paty největším českým gangsterům Františku Mrázkovi a Radovanu Krejčířovi. Ten pochválil počínání policie přímo na místě činu, tedy zásah proti vraždícímu studentovi. Zamýšlí se ale nad tím, zda policie celému masakru mohla předejít.

    „Slyšel jsem v televizi, že došlo k pravděpodobnému zabránění daleko horších následků, s čímž si dovoluji nesouhlasit. Myslím si, že kdyby mu nabourali „domácí prostředí“, čímž myslím budovu fakulty, kam by odešel? Musel by jít někam, kde na to nebyl připravený. Anebo by celou akci posunul, čímž by policie získala čas, aby se k němu dostala například v souvislosti s vraždou v Klánovicích,“ uvedl Tichý pro server PrahaIN.cz.

    Bývalý elitní detektiv Karel Tichý

    Podle něj je potřeba, aby počínání kriminalistů prověřila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Odpovědnost jde dle Tichého nejen za policejním prezidentem Martinem Vondráškem, ale i za ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Nutno však podotknout, že ten je veřejností minimálně za svoje počínání bezprostředně po vražedném běsnění Davida K. převážně chválen.

    „Je nutné, aby veškeré souvislosti této události a jednání všech zainteresovaných složek policie byly s mimořádnou pečlivostí vyhodnoceny, ověřeny a prověřeny. Zcela jistě by se na tom měla podílet GIBS. Řada kroků, které události předcházely, vyvolává otázky, zda byla akce již v samotném začátku správně vyhodnocena a koordinována. V případě, že bude zjištěno pochybení, měl by za to někdo nést i politickou odpovědnost,“ říká Tichý.

    Fotogalerie