Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Parkovacích míst v Praze je zoufale málo: Za větší auta si proto připlatíme!

    Praha neustále řeší nedostatek parkovacích míst. Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) proto představil návrhy na změny v parkovacím systému a zpoplatnění vjezdu do některých ulic v historickém centru. Ty by měly být platné už od října příštího roku. Znamenaly by mimo jiné i to, že za větší auta, kterých v rapidně přibývá, by řidiči zaplatili víc.

    „Když přijedete fiatem, dostanete stejnou cenu, jako když přijedete hummerem s připevněným vozíkem. Co se týče možnosti dávat slevy za menší vozidla, tím se budeme zabývat. Nemáme přístup do registru, který by nám umožnil zjišťovat velikost vozidla a od toho odvozovat ceny. Máme návrh na dočasné řešení – platit za přívěsný vozík návštěvnické parkovné,“ nechal se v souvislosti s chystanými změnami v systému parkování v hlavním městě slyšet náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

    „To není jenom otázka délky, to je otázka typu toho vozu. Říct délku je velmi složité,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

    „Rád bych také zvýšil pravomoci městských částí, kdy už nyní určují, zda a jaké zóny budou zavedeny. Teď se chceme soustředit na vyladění systému jako takového, pak budeme řešit cenu,“ doplnil jeho slova Hřib.

    Zdeněk Hřib láká do poloprázdných podzemních garáží v centru Prahy.

    „Úvaha byla o tom, že by byly řekněme tři cenová pásma, malé, střední, velké,“ dodal náměstek pro dopravu.

    „Považuji za důležité, že se podařilo magistrátní komisi pro parkování prosadit, aby byly modré zóny jen pro rezidenty. To je naprosto klíčová věc. Je třeba zvýhodnit místní občany,“ komentoval pro MF Dnes změny radní Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS).

    „Mám obrovskou radost, že se do seznamu změn dostalo skoro všechno, co jsme jako městská část dlouhodobě navrhovali. Jediné, co bychom rádi v budoucnu prosadili, je maximální délka vozidla na jedno parkovací místo,“ uvedl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO).

    Fotogalerie