Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Praha je 3. nejbohatším regionem EU: Trumflo ji už jen Lucembursko a jih Irska

    Budeme taky měnit vlajku, protože si někdo myslí, že je málo barevná? | foto: Profimedia.cz

    Nemáme se za co stydět! I když mají lidé v Česku stále pocit, že ve srovnání se Západem jsme pořád chudí příbuzní, data Eurostatu mluví jinak. Praha se stala 3. nejbohatším regionem Evropské unie a s 205 procenty unijního průměru HDP v roce 2019 za sebou nechala Brusel, Paříž i Hamburk. Lépe na tom bylo už jen Lucembursko s 260 a jižní část Irska s 240 procenty.

    Umístění české metropole je podle analytiků dáno dlouhodobějším doháněním západního světa, mohou za něj i lidé, kteří do Prahy dojíždějí za prací. 

    Obyvatelé regionů ale těm z hlavního města nemusí závidět. „Nejde o bohatství lidí, kteří v regionu žijí. Ale o bohatství, které se tam vytvoří, a zároveň o bohatství, které vytvářejí firmy sídlící na daném území,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v rozhovoru pro iDNES.cz.

    Podle analytika společnosti J&T Banka Pavla Rysky se Praha na třetí místo dostala i proto, že celé Česko dlouhodobě šlape na paty západním státům Evropy. „Za posledních pět let, respektive před koronavirem, rostla česká ekonomika rychleji, než byl průměr EU. Praha tak doháněla západní velkoměsta,“ říká Ryska. 

    Kovanda na to konto zmínil aktuální data Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle nichž Česko v minulém roce předstihlo Itálii a Španělsko, co se týče HDP na obyvatele. A má být ještě lépe! Prognóza uvádí, že v roce 2025 překoná ekonomická výkonnost ČR Japonsko či Nový Zéland.

    „Rostou tady mzdy a s tím i kupní síla lidí. Náš vzor, pověstné Německo, jsme sice stále nedohnali a jen tak nedoženeme. Ale daří se nám stahovat náskok jiných západních ekonomik, zejména těch jižních,“ doplnil Kovanda.

    Utíkáme nejen vybraných státům jižní Evropy, ale i Slovensku, které bylo nám i dalším zemím střední Evropy dlouho dáváno za vzor coby místo s parádně našlápnutou ekonomikou. Evidentně už to přestává platit. 

    „Na rozdíl například od Slovenska tu nedošlo k takovému útlumu přímých zahraničních investic po minulé krizi, tedy po roce 2009. Příliv kapitálu z bohatého zahraničí stále pokračuje,“ uvedl Kovanda. Bratislava je nyní v žebříčku Eurostatu na 13. místě, ačkoli v roce 2013 skončila před Prahou a umístila se na 4. příčce.

    Na první příčku Praha zřejmě dlouho nedosáhne a není to jen proto, že do hospodářství citelně zasáhla pandemie koronaviru.  

    „Lucembursko je dlouhodobě jedním z finančních center. Je tam řada fondů, bank a dalších finančních institucí,“ komentoval jeho pozici pro iDNES.cz analytik J&T Banky Pavel Ryska. „Jižní Irsko je zase oblíbené pro spoustu amerických firem, protože je to tam daňově výhodné,“ dodal.

    „V jižní části Irska mají svou evropskou základnu Microsoft, Apple, Alphabet i Facebook. Region jižního Irska navíc není nijak hustě osídlený, takže se tam bohatství, které vytváří velké americké firmy, rozpočítává mezi poměrně malý počet lidí,“ uvedl k tomu ekonom Lukáš Kovanda s tím, že se v Irsku ono vyprodukované bohatství moc dlouho neohřeje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:59 neděle 8. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      76
    • Trapas
      16
    • Haha
      10
    • Sladký
      4
    • Tvl
      1
    • Cože
      0
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...