Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    2 + zmar: Vážně chcete byt s chodbou do L, šikmými stěnami a předzahrádkou?

    Byty v Praze jdou na dračku, co na tom, že jsou na hlavní třídě a dobrou noc vám dávají tramvaje. | foto: Archiv firem

    Metry ubývají, cena roste. Nejžádanější byty 2 + kk se (nejen) v Praze rok od roku zmenšují, aktuálně se jejich velikost pohybuje kolem 54 metrů čtverečních a bude hůře. Bylo in ohrnovat nos nad paneláky, při pohledu na nabídku developerů by se ale vysmívači měli za onen nos chytit, protože realita nenáviděné „králíkárny“ často předčí. Ale co už. Lidé vezmou zavděk i nesmyslnou chodbou nebo terasou, která je dobrá maximálně na větrání peřin.

    I když developeři lačné zákazníky krmí líbivými informacemi, podobně jako cestovní kanceláře, ve výsledku člověk zjistí, že realita je katalogu nebo internetovému vizuálu na hony velmi vzdálená. Jenže zatímco z hotelu, který nesplňuje vaše představy za týden dva odjedete, u bytu, který si pořídíte, to tak lehké není. Ve finále v něm ani nemusíte bydlet. Když je špatně řešený, může být problém i s jeho pronájmem.

    „Velkoryse řešený byt, který splňuje i ty nejnáročnější představy,“ stojí často u bytů, které nabízejí obývací pokoj s kuchyňským koutem, ložnici a příslušenství. 

    Vzhledem k tomu, že takový byt v Praze nepořídíte pod 5 milionů korun, už se celkem zajímáte o to (pokud nejste více či méně záhadný ruský investor nebo „obchodník“), jestli každý metr bude náležitě využit. Při pohledu na plánek bytu zjistíte, že chodba sice nabízí 12 metrů, ale má tvar písmene L a kromě botníku do ní nic jiného nedáte. 

    Ještě s láskou budete vzpomínat na vysmívané vestavné skříně v paneláku nebo úložný prostor v bytě v činžáku s vysokými stropy.

    Velkou chodbu do L pořádně zaplatíte a nic do ní nedáte. To je hrob, a to nejen v menších bytech.

    Komora nebo spíž bývá v nových bytech docela výjimkou, případně ji supluje více či méně chytře řešená šatna. Ta je sice fajn, vstup z ložnice ale její využití coby technickou místnost poněkud limituje, zvláště když máte hodně garderoby nebo se v předsíni nedostává místa, což bývá v nových projektech docela časté.

    Sklepy, pokud jsou, místem také příliš neoplývají, a tak aktivnější nebo kramařivější obyvatelé řeší velmi často nerudovskou otázku: Kam s tím?

    Samostatnou kapitolou, která vypadá mnohem lépe na obrázku než v reálu, jsou místnosti nepravidelných tvarů. Zužující se pokoje dokážou nájemníky dost potrápit, a to ani nemusí trpět žádnou fobií. V projektové dokumentaci jsou možná líbivé, když se vám do ložnice nevejde postel, jde neotřelá geometrie stranou.

    Už několik desítek let je v módě obývací pokoj spojený s kuchyní nebo kuchyňským koutem. Developeři v závislosti na ceně pozemků, stavebních prací a při zachování zisků tlačí na to, aby toto spojení bylo co „nejužší“. Obývák s kuchyní o velikosti 20 metrů tak není raritou, přičemž televizi si můžete pověsit na strop, protože všechny stěny jsou „zabrané“. Okny, dveřmi, topením...

    Když už si myslíte, že se znovu nadechnete na parádním balkoně nebo terase, zjistíte, že máte k dispozici jen pár metrů a jste limitovaní dveřmi nebo francouzským oknem. V létě přijdete na to, že pokud se nechcete upéct, většinu místa vám zabere slunečník nebo jiná zástěna, pokud vám ji společenství vlastníků vůbec dovolí, že ano.

    Vyhráno nemusíte mít ani s předzahrádkou, která navazuje na terasu v přízemních bytech. Ta sice může být prostorově velkorysá, jen počítejte s tím, že budete den co den „sklízet“ to, co horní partaje „zasely“. Od nedopalků cigaret po kelímky, prázdné lahve, skleničky, střepy a jiné odpadky.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:15 pondělí 16. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      18
    • Super
      11
    • Tvl
      7
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    • Trapas
      1
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...