Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pietro Filipi to balí: Lidem místo výplaty přišla výpověď, uvidí své peníze?

    Ty tam jsou doby, kdy tuzemská módní značka Pietro Filipi expandovala a její hrdou ambasadorkou byla Aňa Geislerová. Pandemie koronaviru, zavřené obchody a propad tržeb i předchozí těžkosti dostaly firmu do vážných problémů a nejvíc biti na tom jsou zaměstnanci. Ti jsou v šoku poté, co jim místo výplaty přišla výpověď. Manažeři společnosti jim dopisem oznámili, že jsou bez práce. A že peníze, na které mají nárok, od nich zřejmě nikdy neuvidí!

    „Pracovní poměry s vámi budou ukončeny,“ vzkázal podle informací deníku Blesk personální ředitel firmy Jan Zipser v dopise prodavačkám, skladníkům a dalším zaměstnancům. 

    Společnosti Pietro Filipi Stores nezbývají finanční prostředky na účtu, a tak bohužel nebudeme schopni uhradit mzdy za prosinec 2020 a ani za následující měsíce,“ doplnil zástupce Pietro Filipi, která se dostala do vážných problémů.

    Pracovníci dostali tři možnosti, jak skončit. Ani jedna jim ale nedává nárok na odstupné, případně na náhradu mzdy.

    Zaměstnanci podle firmy mají možnost ukončit pracovní poměr dohodou z organizačních důvodů k 31. lednu 2021. „Vznikne vám nárok na odstupné. To sice nebude vyplaceno, ale od 1. 2. 2021 se můžete přihlásit na pracovní úřad. Tam můžete požádat o kompenzaci odstupného,“ píše se v dopise, z něhož se zaměstnancům podlomila kolena.

    Pokud by ji prodavači, skladníci a další zaměstnanci nepodepsali, budou zkrátka „odejiti“ výpovědí z organizačních důvodů. „Váš pracovní poměr skončí nejdříve k 31. 3. 2021. Po celou tuto dobu nebudeme schopni vám vyplácet mzdu a nemůžete se jít přihlásit na pracovní úřad, protože budete stále zaměstnáni,“ sdělila společnost Pietro Filipi.

    Pracovní poměr může s okamžitou platností ukončit i sám zaměstnanec, a to kvůli nevyplácení mzdy. Ani v takovém případě nevzniká nárok na odstupné, jen na náhradu mzdy zaměstnavatelem. Jenže tu nemá kdo zaplatit, Pietro Filipi prý nemá kde brát.

    „Není pravda, že propouštíme zaměstnance bez nároku na odstupné. Je to jinak, podepisujeme dohodu o ukončení z organizačních důvodů, kde má zaměstnanec právo si žádat o odstupné na úřadu práce. Pak je druhá, čistá dohoda, kde nedostávají odstupné,“ upřesnil výkonný ředitel Pietro Filipi Michal Mička pro Forbes.

    Tváří Pietro Filipi byla svého času i Aňa Geislerová.

    Web E15 uvedl, že firmu by mohl zachránit vstup investora, konkrétně slovenského řetězce s pánskou módou Otto Berg. „Naším cílem je společnost Pietro Filipi reorganizovat a tak ji udržet v chodu. Podmínkou je vstup investora, který podnik finančně posílí a zároveň se s pronajímateli domluví na nových nájemních smlouvách,“ okomentoval to Mička. 

    Značka Pietro Filipi měla finanční problémy již před loňským začátkem pandemie koronaviru, kvůli které stát opakovaně uzavíral obchody. Firma měla už na konci roku 2019 podle informací ČTK závazky po splatnosti vůči dodavatelům přes 70 milionů korun a neplnila podmínky bank.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:21 čtvrtek 20. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      27
    • Tvl
      21
    • Haha
      16
    • Super
      14
    • Sladký
      14
    • Cože
      12
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...