Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Luxusnímu Ambiente zkrachovala Kuchyň. Oběť koronaviru, nebo arogance k zákazníkům?

    Luxusní restaurace Kuchyň řetězce Ambiente | foto: Facebook

    Pražská restaurace Kuchyň patří do gastronomické sítě Ambiente, kterou zakládal restauratér Tomáš Karpíšek. Ten oznámil, že jde podnik do insolvence a za vším stojí koronavirus, který z luxusní adresy na Hradčanech vyhnal všechny zákazníky. Vše došlo tak daleko, že nejsou peníze ani na odstupné pro zaměstnance. Jenže skutečně zlomil vaz Kuchyni koronavirus? Jeden ze spolumajitelů podniku si to nemyslí a jako důvod krachu označuje aroganci Ambiente, které myslelo více na svou image než na zákazníky.

    Před pár dny oznámila síť restaurací Ambiente, že propustila své zaměstnance z Kuchyně, zároveň vyhlásili insolvenci. Končí tak fungování známého podniku na Pražském hradě, který si zakládal na své luxusní image, ale nyní nebyli schopni svým zaměstnancům vyplatit ani zákonné odstupné, což potvrdil zakladatel Ambiente a spolumajitel Kuchyně Tomáš Karpíšek.

    Bankrot způsobil nedostatek zákazníků, kteří kvůli epidemii nemohli podnik navštěvovat. Je zároveň otázkou, kdy se znovu oživí čilý turistický ruch v centru Prahy.

    „Z Hradčan zmizel veškerý život. Nemáme tu pro koho vařit a z čeho platit provoz, mzdy a nájemné. Nemáme ani prostředky na zákonné odstupné pro zaměstnance a nová sezona bude nejdříve příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ citovaly Tomáše Karpíška Lidovky.cz.

    Kuchyň rozjelo Ambiente v roce 2018 v Salmovském paláci na Pražském hradě. Na rozdíl od jiných podniků tohoto řetězce měli Kuchyň „živit“ především turisté, kteří se do Prahy vrátí neznámo kdy.

    „Mnohem méně hostů se pohybuje také na Malé Straně v okolí Lokálu U Bílé kuželky. Co nám ale naopak dělá radost, jsou Lokály na Letné nebo v Kunraticích či Eska, kam si pro jídlo chodí místní obyvatelé,“ dodal Karpíšek.

    Skutečně za krachem této restaurace stojí pouze koronavirus? Doba je skutečně těžká a mnoho podniků si musí utahovat opasky, ale zároveň hledají cesty, jak současnou krizi přežít. I samotné Ambiente jídlo ze svých restaurací k lidem rozváží, případně využívají Dáme jídlo, Wolt či Uber Eats.

    Pražská restaurace Kuchyň z gastronomické sítě Ambiente skončila.

    Svůj názor na bankrot restaurace má také Filip Šimoník, který vlastnil část podílu v Kuchyni a nyní přepočítává velkou finanční ztrátu.

    „Stejně jako zdravé tělo dokáže aktivovat svou imunitu a s virem se poprat, tak i zdravý podnik aktivuje své zdroje (lidský kapitál, finanční rezervy, technologie) a s nečekanou krizí se popere. Tento boj není bez ztrát. Tržby mohou klesnout, tým se zmenšit, koncept změnit. Nicméně podnik (stejně jako pacient) přežije,“ napsal na svém blogu Šimoník, který reagoval na zánik restaurace, jež podle něj nedoplatila jen na současnou krizi, ale především na svou vlastní aroganci.

    Ambiente sice v roce 2018 rozjelo ambiciózní projekt, ale minimálně ze začátku se ukázalo, že si možná ukousli až příliš velký krajíc. Kuchyň prožívala těžké období mezi listopadem a březnem, kdy si údajně na sebe nedokázala vydělat.

    Podle Šimoníka chtělo vedení určité věci změnit, aby ztráty minimalizovalo, ale mezitím nastal nouzový stav. Kuchyň tak nedokázala splatit své dluhy z minulosti a neměla žádný finanční polštář pro překonání krize.

    „Naše pozornost se také zaměřovala spíš na nové příležitosti než na ladění stávajících podniků a přípravu scénářů co kdyby. Přitom po teroristických útocích na Berlín či Paříž jsme tušili, že stát se to samé v Praze, rázem ubyde hostů a celá gastronomie v centru města bude ohrožená,“ sype si popel na hlavu Šimoník, který tak přiznává, že Ambiente situaci podcenilo a existenční problémy mohly přijít prakticky kdykoliv.

    Když jsme si chtěli prohlédnout účetní závěrky Ambiente, abychom zjistili, jak se řetězci vedlo ještě před krizí, měli jsme smůlu. Poslední účetní závěrka zveřejněná ve sbírce listin obchodního rejstříku byla za rok 2016.

    Pražská restaurace Kuchyň z gastronomické sítě Ambiente skončila.

    Šimoník vidí problém paradoxně v příliš dobrém fungování ekonomiky v posledních letech.

    „Ekonomika poslední roky rostla, přežívat se dařilo i nedotaženým hospodám, ze kterých se pomalu stávaly arogantní koncepty. (...) V Kuchyni jsme nenabízeli klasické espresso, ale jen filtrovanou kávu. Zpětně si říkám, chtěli jsme vrátit Čechy na Hrad, stát se místem rodinných setkání a neměli jsme pro hosty 40+ tak základní nápoj jako espresso? První rok a půl jsme nenabízeli limonády, nýbrž jen macerovanou vodu,“ zamýšlí se nad konceptem Kuchyně Šimoník, jenž bankrotem podniku dostal drahou lekci.

    A mnoho Čechů s touto úvahou souhlasí. Upřednostňování konceptu a filozofie před přáním zákazníků za každou cenu není vždy cesta k úspěchu, v případě Kuchyně to byl naopak začátek konce.

    Jiný názor má český režisér Jan Hřebejk, který se ke krachu známého podniku také vyjádřil a odmítl názor jednoho ze spolumajitelů Kuchyně.

    „Chci k tomu říct, že ta arogance je jen jiné jméno pro odvahu riskovat nevyzkoušené a je v případě Ambiente součástí značky. Vím, o čem mluvím, a také mě to stálo nějaké peníze. Ale jsou to dvě strany téže mince. Jinak by Ambi už otevíralo jen Lokály,“ narážel Hřebejk na další typ hospod a restaurací, které Ambiente provozuje, ovšem se zcela jiným obchodním záměrem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:30 středa 12. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      55
    • Haha
      44
    • Super
      33
    • Cože
      26
    • Sladký
      26
    • Tvl
      25