Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Léto začalo v plné síle: Záplavy, obří klíšťata i zmizelý Čech na Novém Zélandu

    Letní sezona se pomalu rozjíždí. O katastrofické zprávy ze světa i z Česka bohužel není nouze. | foto: Koláž Expres.cz

    S příchodem letních teplot, které meteorologové slibují „už“ na příští týden, se „překvapivě“ roztrhl pytel s více či méně katastrofickými zprávami. Ty dovolenkářům na klidu rozhodně nepřidají. Ať už jde o invazi tropických klíšťat přenášejících celou baterii nemocí, nebo smutnou zprávu z Nového Zélandu, kde místní policie několik dní pátrala po šestačtyřicetiletém Čechovi. Jindy „tradiční“ požáry v Chorvatsku nebo Řecku letos nahradily ničivé záplavy, které pustoší vybrané oblasti severní Itálie, zahrozily ale i jinde na Jadranu.

    I když v Česku je letní sezona teprve za dveřmi, u protinožců právě nastupuje zima. A ta pro blízké adrenalin milujícího dobrodruha nezačala vůbec dobře. Policie na Novém Zélandu objevila při pátrání po pohřešovaném českém turistovi mrtvé tělo a domnívá se, že jde o ztraceného 46letého Čecha. Napsal o tom ve čtvrtek deník The New Zealand Herald.

    „Ačkoliv je nám vždy líto, když se nepodaří osobu najít živou, jsme přesto rádi, že ji objevíme, abychom ji mohli předat jejím blízkým,“ uvedl policista Jude Yeoman, jenž pátrání po českém turistovi koordinoval.

    Muži zákona uvedli, že tělo nalezli poblíž útulny Mid Wairoa Hut v horách Richmond Ranges, přes které turista putoval v rámci zdolání náročné, tisíce kilometrů dlouhé trekingové trasy Te Araroa. Naposledy byl Čech viděn 4. května a poté už se neozval rodině ani přátelům.

    „Vzhledem k nepříznivému počasí v oblasti Nelson v horách Richmond Ranges se rodina a policie obávají o to, jak na tom je,“ informoval policejní mluvčí při zahájení pátrání.

    Trekingová trasa Te Araroa na Novém Zélandu se měla stát osudnou 46letému Čechovi.

    Další znepokojivou zprávou jsou tropická klíšťata v Evropě, Česko nevyjímaje. Dostávají se sem spolu se stěhovavými ptáky a podle odborníků mohou přenášet nejednu nebezpečnou nemoc. Tu navíc neznalí Evropané nemusejí včas odhalit a je zaděláno na průšvih!

    Do Česka měla se stěhovavými ptáky přicestovat i tropická klíšťata...

    Podle odborníků z německého Institutu Roberta Kocha od klíšťat rodu Hyalomma hrozí nejen nákaza lymeskou boreliózou, ale mnohem širší škálou nebezpečných onemocnění, jež pro člověka často končí smrtí. Přenášejí třeba krymsko-konžský virus, který způsobuje krymsko-konžskou hemoragickou horečku, nebo bakterii jménem Rickettsia aeschlimannii. Ta je původce arabské hemoragické horečky. V budoucnu by se na evropském kontinentu mohly začít nekontrolovatelně šířit kvůli přemnožení obřích klíšťat.

    „Mohly by k tomu přispět stále rostoucí teploty a snižující se vlhkost vzduchu,“ upozornili odborníci. I v tomto ohledu jsme „světoví“ a záchyt členovců hlásí i Česko.

    „Kolegové z VFU Brno, UK a ČZU, kteří založili projekt Najdipijaka.cz, evidovali v letech 2018–2020 osm záchytů tohoto klíštěte v ČR, a to v nejrůznějších krajích od Ústeckého až po Zlínský. Jednalo se o nálezy Hyalommy na koních,“ řekla TN.cz jeho mluvčí Kateřina Kybicová.

    Začátek letošní letní sezony velmi znepokojuje i milovníky dovolené u Jadranu. Vybrané oblasti tentokrát nepustoší požáry, ale neméně ničivé povodně. Ty zasáhly vybrané oblasti severní Itálie i části Chorvatska a místním přidělaly nejednu vrásku. Jsou hlášeny obrovské materiální škody, Itálie už navíc hlásí také devět obětí.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:30 neděle 17. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      5
    • Super
      4
    • Tvl
      3
    • Cože
      2
    • Trapas
      2
    • Sladký
      1