Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo v Evropě: V Británii padají rekordy, Balaton vysychá, voda schází také Istrii

    Vlna extrémních veder aktuálně sužuje celou jižní a západní Evropu. Ve Velké Británii padá jeden rekord za druhým, Pyrenejský poloostrov sužují požáry, chorvatská Istrie zase hlásí kritický nedostatek vody, s nímž se potýkají i Neziderské jezero a Balaton. Ten vysychá nebývalým tempem, denně hladina klesne o centimetr.

    Hladina vody v Balatonu je aktuálně dvanáct centimetrů pod ideálním stavem. U města Siófok dokonce minulý týden naměřili jen devadesát centimetrů. 

    Za vysycháním stojí vysoké teploty i velmi malé množství srážek v posledním období. Místní bijí na poplach, hladina největšího jezera ve střední Evropě denně klesne o jeden centimetr, uvedla na svém webu tamní vodohospodářská správa.

    Balaton kvůli suchu a vysokým teplotám rychle vysychá.

    Stejný problém má v sousední Neziderské jezero ležící na území Maďarska a Rakouska. Vodohospodáři tam naměřili nejnižší úroveň hladiny za poslední desetiletí. Rakouská televize ORF uvedla, že aktuální hladina Neziderského jezera je jen o čtyři centimetry vyšší, než je doposud historicky nejnižší naměřená hodnota. Obě země proto pracují na společných projektech, jak tomu zabránit.

    Nedostatek vody trápí i další oblíbená místa českých dovolenkářů. Na chorvatské Istrii v pondělí začalo platit omezení ohledně spotřeby vody. Úřady na turisticky oblíbeném poloostrově tak rozhodly kvůli přetrvávajícímu suchu. Šetřit vodou by měli i návštěvníci ze zahraničí.

    Na Istrii úřady vyzvaly k šetření vodou. Týká se to například sprch na pláži.

    Restrikce se týkají především pitné vody, kterou se nesmí mýt auta, kropit ulice či zelené plochy ani se sprchovat na plážích a koupalištích. Výjimku mají tržnice a rybí trhy. Snižovat spotřebu zatím nemusejí ani zemědělci.

    „Apeluji na všechny, aby šetřili pitnou vodou, abychom v nadcházejícím období nemuseli přijmout ještě restriktivnější opatření,“ nechal se slyšet istrijský župan Boris Miletić.

    S nezvykle vysokými teplotami se potýká také Velká Británie, která čelí teplotám atakujícím tropickou čtyřicítku. V Anglii byl vyhlášen čtvrtý stupeň výstrahy před vedry, která omezila provoz i na největší letecké základně Royal Air Force (RAF). Ve Walesu naměřili nejvyšší teploty za posledních třicet let.

    Na padnutí je v celé Evropě, dokonce i ve Velké Británii.

    „Jen v důsledku tohoto jednoho období veder může zemřít patnáct set až dva tisíce lidí,“ varoval politický ředitel Granthamského výzkumného institutu pro klimatické změny a životní prostředí Bob Ward.

    Některé školy kvůli neúnosným teplotám omezují či úplně ruší provoz. Dopravní společnost Network Rail doporučila lidem, aby nejezdili vlaky. Železniční doprava má být kvůli vysoké roztažnosti kolejnic zpomalena.

    Portugalsko, Španělsko i jih Francie sužují požáry. Ty zahrozily i na pobřeží Chorvatska.

    Pyrenejským poloostrovem a jihem Francie se dál nekontrolovaně šíří lesní požáry. Ve Španělsku za týden zničily už přes dvacet tisíc hektarů. 

    V neděli si vyžádaly první oběť, a to dvaašedesátiletého hasiče, který nestačil utéct před rychle se šířícím ohněm v provincii Zamora na severozápadě země v regionu Kastilie-León, informoval deník El País. Soustrast pozůstalým vyjádřil na Twitteru i předseda španělské vlády Pedro Sánchez, který také ocenil práci všech, kteří téměř bez odpočinku bojují s požáry.

    Požáry v okolí Zatonu a Šibeniku daly nedávno zabrat chorvatským hasičům a záchranářům, kteří evakuovali místní i turisty.

    V jižní a jihozápadní Francii už padlo několik teplotních rekordů. V Brestu v pondělí bylo 39,3 stupně Celsia, v Nantes 42 a v Biscarrosse 42,6 stupně Celsia, což znamená překonání červnového rekordu 41,7 stupně.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:07 středa 16. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      9
    • Super
      7
    • Trapas
      5
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      2