Štěstí přeje připraveným? Izrael v neděli rozjede očkování třetí dávkou vakcíny

Už v neděli začne Izrael očkovat třetí dávkou vakcíny. První na řadě budou senioři starší 60 let, kteří druhou dávku obdrželi nejméně před pěti měsíci. Jde o jednu z prvních zemí, která začne očkování třetí dávkou této vakcíny nabízet široké veřejnosti. Jako první bude přeočkován prezident Jicchak Herzog.

Rozhodnutí nabízet nabízet třetí dávku očkovaným starším osobám dozrálo ve chvíli, kdy se Izrael potýká s rostoucím počtem infikovaných. V zemi také panují obavy, že se účinnost vakcíny po určité době snižuje.

„Dnes večer oznamuji začátek kampaně přeočkování třetí dávkou,“ uvedl izraelský premiér Naftali Bennett v televizním projevu. 

„Realita ukazuje, že vakcíny jsou bezpečné a chrání před vážným průběhem nemoci a smrtí. Stejně jako u vakcíny proti chřipce, která se musí čas od času obnovit, je tomu tak i v tomto případě,“ dodal. 

„Naše strategie je jasná: ochránit život a ochránit normální režim,“ vysvětlil premiér Naftali Bennett pár hodin poté, co veřejnosti představil Zelený covidpas, který funguje podobně česká aplikace Tečka.

Přeočkování vakcínami proti covidu-19 dosud nebylo schváleno v EU ani ve Spojených státech. Zatím se neprokázalo, zda třetí dávka opravdu pomůže, a pokud ano, komu by měla být podána a s jakým odstupem. První rozsáhlá studie této strategie, do níž jsou zapojeny tisíce pacientů, začíná v Norsku.

Židovský stát se aktuálně potýká s novým nárůstem počtu infikovaných nakažlivější variantou delta, a to i mezi některými očkovanými.

Ve čtvrtek v zemi zaznamenali 2165 nových případů nákazy, 159 lidí má v zemi nyní vážný průběh nemoci. Minulý týden tamní ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že očkování mělo v posledním měsíci jen 41procentní účinnost proti symptomatické infekci. Ochrana před vážným průběhem nemoci však zůstala silná, činila 91 procent.

Izrael bude teprve druhou zemí na světě, která k přeočkování třetí dávkou přistoupila. Na začátku července ho spustilo Turecko, které začalo u zdravotníků a u lidí nad 50 let. V neděli 1. srpna by s třetí dávkou mělo začít také Maďarsko.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:17 sobota 27. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3