Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kvůli covidu-19 ve světě sílí protesty, už i uhlazený Macron se obul do neočkovaných

    Francouzský prezident Emmanuel Macron se ostře vyjádřil směrem k těm, kdo se nechtějí očkovat. | foto: Profimedia.cz

    Nenechat se očkovat proti covidu-19 a pak s touto chorobou skončit v nemocnici není svoboda, ale nezodpovědnost, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Reagoval tak na protesty, během nichž lidé nejen ve Francii vyjadřují nespokojenost s covidovými restrikcemi. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid se zase omluvil za svůj twitterový příspěvek, v němž hlásal, že by se lidé neměli před covidem-19 „krčit strachy“.

    „Jakou má vaše svoboda cenu, když mi řeknete ‚nechci být očkován‘, ale zítra nakazíte svého otce, svoji matku nebo mě?“ citovala hlavu francouzského státu agentura AP.

    „Ve jménu vaší svobody vás může potkat těžký průběh a můžete se dostat do této nemocnice. Jsou to všichni tihle pracovníci, kdo se o vás bude muset postarat a kdo možná bude muset odmítnout přijmout někoho jiného. Takhle nevypadá svoboda, tomu se říká nezodpovědnost, sobectví,“ nechal se slyšet Emmanuel Macron při návštěvě zdravotnického zařízení ve Francouzské Polynésii.

    Ve městech napříč Francií v sobotu vyšly do ulic desetitisíce lidí, aby vyjádřili nesouhlas s nastupujícím systémem takzvaných zdravotnických pasů a povinným očkováním pro zdravotníky a hasiče. Na protestech mnozí provolávali heslo Svoboda, Macron však v této souvislosti dal najevo, že pro jejich přístup má pramalé pochopení.

    Uznal právo demonstrantů vyjadřovat své názory „v poklidu, za vzájemného respektu“, zároveň ostře kritizoval aktéry stojící za „iracionální, někdy cynickou a manipulativní mobilizací“ proti vakcínám.

    V souvislosti s covidem-19 je rušno i ve Velké Británii. „Prosím, pokud jste tak ještě neučinili, nechte se očkovat, zatímco se učíme s virem žít, spíše než se před ním krčit strachy,“ napsal na Twitter ministr zdravotnictví Sajid Javid. Záhy se za svá slova omluvil a příspěvek raději smazal. Stal se terčem kritiky ze strany těch, u nichž měl koronavirus těžký průběh, nebo dokonce přišli kvůli nemoci o někoho z blízkých.

    „Vyjadřoval jsem vděčnost, že vakcíny nám jako společnosti pomáhají přejít do protiútoku, ale byla to nešťastná volba slov a upřímně se omlouvám,“ kál se později Javid.

    „Jako mnozí jsem i já kvůli tomuto hroznému viru přišel o milované a nikdy bych jeho dopady nezlehčoval,“ napsal ve svém novém příspěvku na sociální síti.

    V souvislosti s covidem-19 to vře také v Tunisku.

    Prezident Kaís Saíd v neděli odvolal premiéra, jehož pravomoc chce zčásti sám převzít. Stalo se také poté, co stovky lidí protestovaly v Tunisu a dalších tuniských městech proti vládě a její neschopnosti řešit epidemickou situaci. V neděli policii v Tunisu použila pepřový sprej poté, co demonstranti házeli kamení. Volali po odstoupení premiéra Hišáma Mašíšího a rozpuštění parlamentu.

    Tunisko se potýká s nárůstem nových případů covidu a protesty proti vládě, která prý pandemii nezvládla.

    Rychlý růst nových případů covidu-19 přispívá k ekonomickým problémům země. Demonstranti požadovali, aby stávající vláda odstoupila. Nejsilnější parlamentní strana Ennahda označila krok prezidenta za puč. Odkazovala tak na masové protesty, které v roce 2011 vedly k pádu režimu autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího.

    „To, co udělal Kaís Saíd, je státní převrat proti revoluci a ústavě. Podporovatelé Ennahdy stejně jako tuniský lid budou revoluci bránit,“ citovala agentura AFP prohlášení strany.

    Nebývale silná vlna koronaviru zasáhla Tunisko v době, kdy se snaží stavět na nohy svou ekonomiku.

    Nedostatek vakcín

    Rapidně přibývá nezaměstnaných, hroutí se státní služby, což podrývá ochotu veřejnosti podporovat demokracii, píše Reuters. Premiér Mašíší navíc minulý týden odvolal ministra zdravotnictví Fauzího Mahdího, když v době muslimského svátku íd al-adhá nastal chaos u očkovacích středisek. Vytvořily se u nich velké fronty, ale pro zájemce nebylo dost vakcín.

    Nedostatek vakcín se pokoušejí řešit dárcovské země a Tunisané žijící v zahraničí. Severoafrická země získala touto cestou 3,2 milionu očkovacích dávek a do půlky srpna by jich podle ministerstva zdravotnictví měla mít pět milionů. Po 500 tisících dávkách darovaly Čína a Spojené arabské emiráty, 250 tisíc dávek sousední Alžírsko. 

    Francie poslala víc než milion vakcín od firmy AstraZeneca. Měly by stačit na naočkování až 800 tisíc dospělých, což je desetina dospělých Tunisanů, napsala AFP.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:27 úterý 23. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      35
    • Super
      13
    • Haha
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3