Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mrtví, stovky zraněných a z obcí jen trosky: Jihem Moravy se prohnalo tornádo

    Jako po válce. Hodonínskem se ve čtvrtek během silných bouřek prohnal vzdušný vír nebývalé síly, na kterou ve střední Evropě nejsme zvyklí. Zřejmě se jednalo o tornádo. Záchranáři mluví až o 150 zraněných. Hodonínská nemocnice oznámila, že někteří z nich zemřeli. Lidé zůstali uvězněni v troskách domů a pod popadanými stromy. Pátrají po nich záchranáři. I oni bohužel mluví o obětech na životech.

    Nebývale silné rozmary počasí po sobě na jihu Moravy zanechaly zkázu, za kterou by se nemuseli stydět ani tvůrci hollywoodských katastrofických filmů. V tomto případě jde bohužel o smutnou realitu. Živel, který vypadal jako tornádo a dost možná jím také byl, trhal střechy z domů, lámal stromy a boural domy. 

    Co je horší, že po sobě zanechal také stovky raněných a zřejmě i oběti na životech.

    „Můžeme říct, že jsou oběti na životech. Přesná čísla nevíme,“ řekla Právu mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková. Podle ní zůstali lidé zavaleni pod zřícenými domy a je stále mnoho míst, kam se záchranáři zatím vůbec nedostali.

    V místě se nejspíše objevilo i tornádo. Bralo střechy domů, garáže, ale i zdi, poničená jsou auta, okna. Podle starosty Hrušek na Břeclavsku Marka Babisze je prakticky polovina obce srovnaná se zemí. V Lužicích na Hodonínsku je postižená asi polovina obce. Lidi tam evakuují do sokolovny.

    Jihomoravští hasiči sdělili, že nestíhají vyjíždět ke všem událostem. Za hodinu jich měli přes 300. „Zasahujeme primárně tam, kde je ohrožené zdraví osob,“ řekl iDNES.cz mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

    Tornádo v domech zavalilo lidi, z postižených míst je hlášeno 100 až 150 zraněných, uvedli záchranáři. Nejvíce zasažené jsou Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a Hrušky.

    Na Hodonínsku se kvůli bouřkám převrátil autobus, na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění. V obou směrech je také neprůjezdná dálnice D2 v okolí Břeclavi, řekl mluvčí policie David Chaloupka.

    „Pomáhají záchranáři ze Zlínského kraje, z Olomouckého, Pardubického a z Vysočiny, ale i ze Slovenska a letí k nám dva vrtulníky z Rakouska. Plán je takový, že si pacienty budeme předávat na velkém parkovišti na dálnici D2,“ sdělila mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

    Polovina obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty Marka Babisze srovnaná se zemí, obcí prošlo pravděpodobně tornádo. Automobily mrštilo proti domům, místní kostel je bez střechy.

    Jih Moravy zpustošil vzdušný vír, který vypadal jako tornádo. Takhle vypadá okolí Lužice.

    „Obcí se prohnalo tornádo, půlka obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěná na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené,“ popsal místostarosta obce, který doplnil, že na místě jsou zřejmě i ranění.

    „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem. Říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. Bouře nebývalé síly se prohnala i obcí Lužice na Hodonínsku, kde jsou také ranění a velké materiální škody.

    Jako z katastrofického filmu: Hodonínskem a Břeclavskem se přehnal vzdušný vír, podle meteorologů šlo zřejmě o tornádo.

    „Některé baráky jsou tady úplně zničené, jsou tady zranění, sanitky, záchranáři, hořelo tady, stále tady prší. V prvé řadě se teď musíme postarat o lidi, aby měli kde přespat. To teď řešíme,“ informoval starosta obce Lužice Tomáš Klásek s tím, že mají k dispozici tělocvičnu a sokolovnu, kam nejspíše budou lidi bez střechy nad hlavou přemisťovat.

    V tu chvíli už se sociální sítě začaly plnit snímky, u nichž se tají dech. Řada lidí měla problém uvěřit tomu, že jde o obrázky z Česka.

    „Po svém přechodu za sebou tornádo zanechává naprostou spoušť, ale jen o několik metrů vedle je zem nedotčená,“ popsala Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová jev, který drtivá většina Čechů zná jen z filmů, zpráv nebo odborné literatury.

    Armáda nasazuje ženisty

    Hodonín svolal krizový štáb, tamní nemocnice eviduje desítky zraněných, které přivážejí záchranáři i lidé auty. Bouřka poničila domy, auta i zeleň. Záchranáři vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně.

    „Všechno, co má ruce a nohy, tam jede. Už také probíhá debata o nasazení armády,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

    „Armádu si musí povolat hejtman, to je na něm,“ dodal.

    S jihomoravským hejtmanem Jiřím Grolichem (KDU-ČSL) už Hamáček jednal.

    Jako z katastrofického filmu: Hodonínskem a Břeclavskem se přehnal vzdušný vír, podle meteorologů šlo dost možná o tornádo.

    Mikulčice na Hodonínsku podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V obci se převrátil autobus, lidem zajišťují přístřeší ve sportovní hale.

    Mimořádně silná bouře postihla i Zoo Hodonín, popadaly stromy, zničené jsou ohrady, psí útulek podle ředitele Martina Kruga v podstatě neexistuje. Zvířata jsou v šoku, ale měla by být všechna v pořádku.

    „Vypadá to katastrofálně, v hrozném stavu máme útulek, dalo by se říct, že neexistuje. Snažíme se stěhovat psy. Zvířata jsou všechna v pořádku, všechno je pozavírané, bez újmy,“ uvedl ředitel.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:40 pátek 22. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      23
    • Super
      8
    • Cože
      5
    • Sladký
      5
    • Haha
      3
    • Trapas
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...