Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Glosa: „Osvěžující“ cigarety v Česku končí. Proč mi mentol (ne)bude chybět

    I Bridget Jonesová by nad zákazem mentolových cigaret jistě kroutila nevěřícně hlavou. | foto: Movies.com

    Konec jedné éry! Od 20. května se v Česku nesmí prodávat mentolové cigarety. Uplyne přesně šest let od vzniku směrnice Evropského parlamentu a Rady EU o tabákových výrobcích platná pro všechny členské země EU, která nařizuje zákaz cigaret s mentolovou příchutí i ty s kapslemi. O výjimky ale ani v tomto případě není nouze.

    „Zákaz mentolek měl přijít už dávno,“ komentuje nařízení profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Každá cigareta škodí, ale mentolky více,“ říká rezolutně známá odpůrkyně rozšířeného zlozvyku, kterému v Česku holduje podle odhadů 2,3 milionu lidí. 

    Češi pak v celosvětovém srovnání spotřeby cigaret zaujímají 7. příčku s 2428 cigaretami na osobu za rok. Hrůza! Nejenže pijeme jako duhy, ale ještě kouříme jako bouchlá kamna, zalomíme rukama.

    Vzhledem k tomu, že 1. místo zaujímá ministát Andorra, kde je bezcelní zóna, se do statistiky dost pravděpodobně promítá fakt, že tu donedávna cigarety oproti zbytku Evropy byly poměrně levné a řada turistů si je vozila jako „suvenýr“.

    „Mentol totiž dráždí chladové receptory v krku, a tak má kuřák dojem, že vdechuje čistý a chladný vzduch, ačkoli pravdou je právě opak. Kouř tedy vdechne snáze, více a hlouběji, jinak řečeno, vdechne větší dávku těch několika tisíc chemikálií a bývá také závislejší,“ varuje expertka, která (podobně jako další odborníci) varuje před tím, že „ochucené“ cigarety mohou být větším lákadlem pro začínající kuřáky a mladistvé.

    „Bývá těžší přestat kouřit mentolky než jiné cigarety. Navíc ještě mentol ovlivňuje metabolismus některých toxických látek včetně kancerogenních,“ dodává profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

    Nemohu říct, že by mě samotného mentolové cigarety na startu nikotinové dráhy nějak výrazně zaujaly, spíše naopak. Šanci jsem jim dal až pár let po „startu“, kdy už by nade mnou profesorka Králíková možná zlomila hůl a celou krabičku cigaret. 

    V té době byly na trhu maximálně zelené petry, marlbora a prince, seřazené podle toho, jak moc byly „mentolové“. Zatímco „domovské“ cigarety z Kutné Hory kolem svěžesti jen prošly, o dost dražší ameriky už byly jiná káva.

    Suverénně „nejprůtahovější“ byly rozhodně „princky“, které měly kromě obsahu mentolu ještě jednu nespornou výhodu, málokdo si na nich pochutnal a většina kuřáků je s díky odmítala. Pokud jste tedy „vychytrale“ disponovali jenom jimi, měli jste takřka jistotu, že vás o ně žádní „davajkáři“ neochudí.

    To se změnilo s příchodem kapslových vychytávek, které jsem zprvu neuměl „práskat“, a tak jsem první krabičku cigaret vykouřil jen tak, bez mentolu. Jestli mě mrzí, že už na ně v trafice nenarazím? Ano i ne. Chápu pohnutky EU, která by bez porce zákazů a směrnic ztratila svůj (ne)smysl, na druhou stranu to bude jako se vším, co není. 

    Když člověk drží dietu bez pečiva a příloh, často sní o tom, že právě čerstvý chleba třeba snídá. Ale ví, že si ho zase jednou dopřeje, v případě mentolek si ale musí nechat zajít chuť. Kuřák si zvykne. Ti, kdo holdovali mentolu nebo borůvkám, přejdou na klasiku. Anebo přestanou.

    V opačném případě musí vzít zavděk náhražkami v podobě nahřívacích náplní IQOS nebo žvýkacího tabáku Lyft. Když to vztáhneme na chleba, je to, jako byste čerstvou šumavu nahradili rýžovým pufovaným chlebíčkem nebo knäckebrotem.

    Co už, bývaly doby, kdy se děla horší zvěrstva. To když zakázali kokain v coca-cole nebo heroin v sirupech proti kašli na odvykání morfinismu. To musela být teprve ztráta, kdo si za pár měsíců nebo let vzpomene na mentol...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:40 pátek 11. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      28
    • Super
      23
    • Sladký
      23
    • Tvl
      23
    • Haha
      19
    • Cože
      16