Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mentolové cigarety končí. Pospěšte si, už budou k dostání jen pár týdnů!

    Mentolové cigarety končí! | foto: Profimedia.cz

    Kuřáci mentolových cigaret počítají poslední týdny do zákazu prodeje milované neřesti na celém území Evropské unie. Co potom? Nejlepší by samozřejmě bylo přestat s kouřením úplně, na trhu však zůstanou méně rizikové alternativy, kterých se zákaz netýká. Řeč je o elektronických cigaretách nebo zařízeních na principu zahřívaného tabáku.

    Už 20. května bude na všech trzích v EU zakázán prodej mentolových cigaret a cigaret s mentolovými kapslemi, což platí i pro prodej v bezcelních prodejnách. Tento zákaz je důsledkem směrnice EU o takových výrobcích.

    Zákaz mentolu se ovšem netýká elektronických cigaret ani bezdýmných tabákových výrobků, jako jsou třeba náplně pro IQOS.

    Nejlepším rozhodnutím pro kuřáky je úplně přestat používat tabákové a nikotinové produkty. Pro dospělé kuřáky, kteří by jinak stejně pokračovali v kouření nebo používání jiných nikotinových produktů, jsou však bezdýmné tabákové produkty lepší alternativou než pokračování v kouření klasických cigaret. K dispozici mají mentolové varianty zahřívaného tabáku, které splní jejich chuťové požadavky na mentol.

    „Věříme, že nařízení EU přispěje k tomu, aby stále méně lidí začínalo s kouřením, a podpoří ty, kteří chtějí s kouřením přestat. Podporujeme regulační opatření, která pomáhají zajistit, aby tabákové a nikotinové produkty a jejich marketing nepodněcovaly ke kouření nekuřáky nebo mládež,“ zní stanovisko společnosti Philip Morris International, lídra ve výrobě tabákových produktů.

    Produkce mentolových výrobků v kutnohorském závodě společnosti, který má významné místo v rámci jejích celoevropských aktivit a zde vyrobené komodity tvoří největší položku českého agrárního exportu, ovšem bude pokračovat. Ať již na export mimo EU, nebo v podobě výroby mentolové fólie pro tabákové náplně do již zmíněných zařízení IQOS.

    Jak vlastně takové zařízení funguje? IQOS tabák nespaluje, ale nahřívá. Tím pádem neprodukuje cigaretový kouř ani dehet. Uvolňuje pouze páru, tzv. aerosol, obsahující výrazně méně škodlivých látek než kouř z cigaret. Tento aerosol je tvořen menšími, kapalnými částicemi, které se rychle odpařují a neulpívají v okolí.

    E-cigarety jsou na evropském trhu pouze 13 let.

    Výsledky laboratorních měření společnosti Philip Morris International ukazují, že aerosol z výrobku IQOS obsahuje výrazně nižší koncentraci škodlivých a potenciálně škodlivých látek v porovnání s cigaretovým kouřem. V průměru je množství potenciálně škodlivých látek z aerosolu vytvořeného IQOS (s výjimkou nikotinu) o 95 procent nižší ve srovnání s podílem škodlivých látek z cigaretového kouře.

    Dosavadní výsledky měření a klinické studie prokazují, že užívání IQOS je méně škodlivé – a tedy méně rizikové pro zdraví jednotlivce – než kouření cigaret. Snižuje pravděpodobnost vzniku a postupného rozvoje nemocí spojených s kouřením. Hlavní klinické ukazatele těchto nemocí se při užívání IQOS blíží hodnotám dlouhodobě abstinujících kuřáků.

    Kutnohorská mentolová kuchyně

    Výroba mentolových fólií v Kutné Hoře probíhá v tzv. mentolové kuchyni. Jde o velké nádoby, kam se nasype určité množství mentolových granulí, které se ještě doplní se lihem. Tato směs se míchá několik hodin, dokud se mentolové granule nerozpustí a nevznikne požadovaný mentolový roztok určený k nastříkání na fólii.

    Tato mentolová fólie se vkládá dovnitř do krabičky a je do ní zabalen balíček cigaret. Cigarety během doby přibližně 14 dní absorbují mentol z fólie.

    Historie mentolových cigaret

    Jak vlastně mentolové cigarety vznikly? Poprvé se objevily v roce 1925 v americkém Ohiu. S nápadem přišel mladík jménem Lloyd Hughes přezdívaný Spud. Jeho matka údajně trvala na tom, aby kvůli svému astmatu vdechoval aroma mentolových krystalů. Hughes si všiml, že ukrývání cigaret ve stejné plechové krabičce s mentolem jim dodá charakteristickou příchuť. Svůj objev si zpočátku nechával jen pro vlastní potěšení, potom zkusil mentolové cigarety nabízet zákazníkům restaurace, která patřila jeho otci a kde sám pracoval jako pokladní.

    Když viděl, že jeho nápad je populární, nechal si proces přípravy mentolových cigaret patentovat a založil firmu. Své cigarety značky Spud potom prodával po celém Ohiu Valley. Netrvalo dlouho a jeho vynálezu si všimla úspěšná tabáková firma, jež od něj v květnu 1926 koupila patent i značku za tehdy velmi slušných 90 000 dolarů.

    Už v roce 1932 byly mentolové cigarety Spud pátou nejpopulárnější značkou v Americe. Od té doby se trh rozšířil a alespoň jedny mentolky měla a má v portfoliu většina tabákových značek po celém světě.

    V průběhu let si pak mentolové cigarety získaly popularitu po celém světě. V Česku je dnes podle výzkumu agentury NMS Market Research z počátku ledna 2020 kouří zhruba třetina zdejších kuřáků. Mentol jako příchuť obecně má rádo na 69 procent Čechů.

    Pikantní je, jak daleko kvůli nim jsou vášniví kuřáci schopni zajít. Když se v roce 2013 v Evropské unii schylovalo k přijetí zákazu cigaret s příchutí včetně té mentolové, někdejší kancléř Spolkové republiky Německo Helmut Schmidt si údajně nakoupil sto kartonů „mentolek“ do zásoby. Byl totiž dlouholetým kuřákem a mentolové cigarety patřily mezi jeho oblíbené.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 31. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      30
    • Super
      25
    • Cože
      25
    • Sladký
      24
    • Tvl
      24
    • Haha
      23