Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Brno je zlatá loď? Cenami nových bytů rozhodně, opičí se po Praze

    Stejně jako v Praze i v Brně platí, že najít developerský projekt, který není vyprodaný, je téměř nemožné. Ceny za byty se navíc metropoli dost přibližují. | foto: Koláž Expres.cz

    Ty tam jsou doby, kdy bylo Brno levnější než Praha. Ceny bytů na jihu Moravy se rychle dotáhly na ty v metropoli. Stejně jako v hlavním městě i tam mizí z nabídky developerů rychlostí blesku. Svého kupce najdou i ty jednotky, které by ještě před pár lety ležely dlouho ladem.

    „Brno nabízí pestrou paletu moderních i vkusně zrekonstruovaných nemovitostí. Obrovskou výhodou jsou i zdejší ceny. Průměrná novostavba vás vyjde mnohem dráže i přes to, že Brno nabízí srovnatelné kulturní, rekreační i pracovní možnosti,“ lákají developerské společnosti k nákupu nových nemovitostí v jihomoravské metropoli.

    Ve finále ale to zase taková hitparáda není. Velká poptávka po bytech je i v Brně a ceny se od těch v Praze tolik neliší.

    „Vzhledem k velkému nárůstu poptávky na úkor nabídky dochází (nejen) v Brně již několik let k výraznému růstu ceny nemovitostí pro bydlení. K těmto zájemcům o vlastní byt se v uplynulém roce však přidali také ti, kteří chtějí v současné nejisté době své finance uložit do něčeho hmatatelného, jako pojistku proti případné inflaci anebo zajištění na případné horší časy,“ vysvětlil ředitel společnosti Reas Michal Makoš pro web Brněnská drbna.

    Loni se v Brně prodalo celkem 3121 bytů za více než 12,5 miliardy korun. Nejvíc jich získalo nové majitele v Žebětíně, nejdráže se prodávaly v Pisárkách. Tam cena bytu překročila i průměrnou hodnotu metru čtverečního bytu v Praze.

    Průměrně velký dvoupokojový byt v Brně aktuálně přijde na téměř 6 milionů. Jeden metr čtvereční stojí poprvé v historii více než sto tisíc korun. Zájemce potřebuje na jeho pořízení 13 průměrných ročních platů, což je o 9 měsíců více než v Praze.

    Najít v Brně developerský projekt, který není vyprodaný, je nad lidské síly. Jedním takovým je Pekárenský dvůr. Ceny 1 + kk jsou srovnatelné s Prahou.

    „Město by proto mělo co nejdříve představit plán, jak se mají rezidenční projekty rozvíjet, jinak se tento raketový růst cen nezastaví,“ říká výkonný ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý.

    „Běžní občané se zájmem o vlastní nemovitost se budou i nadále stahovat za hranice Brna a porostou náklady na infrastrukturu i provoz města,“ dodává.

    Brněnský Bronx

    I přes to všechno jdou nové byty na dračku, podobně jako v hlavním městě. Kolem 40 procent nově nabízených bytů je již rezervovaných, najít projekt, který již není vyprodaný, dá i v Brně docela práci a ani v tomto případě není moc času na rozmýšlení.

    Staví se i na místech, která místní léta obcházeli obloukem.  Téměř 250 nových bytů přinese do oblasti takzvaného brněnského Bronxu Rezidence Pekárenský dvůr. Komplex za 1,5 miliardy korun má být dokončen za dva roky. Jeho název pak bude odkazovat na dlouholetou historii pekáren na Cejlu. Místo je teď spíše než pečením chleba proslulé zvýšenou kriminalitou, hlukem, haldami odpadků i vařením pervitinu.

    Problémoví obyvatelé si nové byty v Pekárenském dvoře zřejmě nepořídí. Cena nejmenších jednotek startuje na 5 milionech.

    Když Ivan Mládek zpívával Brno je zlatá loď, jistě netušil, jak blízko pravdě tahle píseň jednou bude...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:57 sobota 22. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      8
    • Super
      5
    • Cože
      5
    • Trapas
      5
    • Sladký
      3
    • Tvl
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...