Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Celé video ze zatýkání černocha Brookse v Atlantě: Slušňáctví a pak prásk! Dvě střely do zad

    Rasové demonstrace řeší celé Spojené státy a incident v Atlantě vše jen vyostřil. Během policejního zákroku byl zastřelen další Afroameričan. Policie zveřejnila záběry z celého zásahu. Provedená pitva prokázala, že muž zemřel po dvou střelách do zad. Vše přitom mohlo skončit jako běžné zadržení, muž ze začátku s policií spolupracoval.

    Budou to tři týdny od smrti George Floyda, jež odstartovala demonstrace, které se postupně přesunuly z USA také do Evropy. Debata ohledně policejní brutality vůči černochům se nyní ještě více vyhrotila, jelikož dvojice bělošských policistů se podílela na smrti Raysharda Brookse.

    Opět se diskutuje o tom, zda byl zákrok v pořádku, či nikoliv. Atlantská policie zveřejnila kompletní záběry ze zásahu, aby rozptýlila pochybnosti o tom, co se vlastně na místě dělo.

    Policejní oddělení v Atlantě oznámilo už v neděli propuštění policisty, který zastřelil černocha Raysharda Brookse, zároveň oznámili, že jeho kolega, jenž mu při zásahu asistoval, byl postaven mimo službu.

    Už v sobotu rezignovala šéfka atlantské policie Erika Shieldsová. Nové vlně protestů to ale nezabránilo.

    Propuštěným strážníkem je Garrett Rolfe, který byl na oddělení od roku 2013 a jeho vedení zákroku bylo dokumentováno na kameru, již měl jeho kolega připevněnou na těle.

    Rayshard Brooks s policisty ze začátku spolupracoval, následně je ale napadl a...

    Policisté Brookse našli sedícího ve voze poté, co usnul v autě u restaurace rychlého občerstvení a následně neprošel dechovou zkouškou na alkohol.

    Policista se opakovaně ptal Brookse na to, kolik toho vypil. Ten nesouvisle tvrdil, že si pamatuje jen jeden drink a spěchá na narozeninovou oslavu své dcery.

    Ze záznamu je patrné, že celý rozhovor probíhal v poklidu. V jednu chvíli je vidět, že se Brooks dokonce usmívá a je uvolněný, když jedná s Rolfem a jeho parťákem Devinem Brosnanem. Oba se domnívali, že kromě prokázaného alkoholu byl pod vlivem drog.

    Vše se změnilo ve chvíli, kdy policista Rolfe Brooksovi nasazoval pouta. Do té chvíle odevzdaný muž svalil oba policisty na zem a strhla se rvačka, při níž Brooks zřejmě jednomu z policistů vzal jeho taser a dal se na útěk.

    V jednu chvíli pak paralyzérem namířil na jednoho z policistů. Na útěku přes parkoviště taser na policistu dokonce použil. Strážník následně vytáhl zbraň a dvěma výstřely černocha zabil.

    „Nevěřím tomu, že se jednalo o přiměřené použití síly,“ okomentovala incident starostka Keisha Lance Bottomsová, která byla známa především svým nesmlouvavým postojem k demonstrantům.

    „Oběť nepředstavovala pro nikoho žádnou hrozbu, a tak se zdá přehnané, že se situace vyhrotila a skončila smrtí,“ řekl státní zástupce Paul Howard, podle něhož taser v rukou utíkajícího muže nebyl důvodem k takovémuto zákroku.

    Právní zástupci rodiny zastřeleného uvedli, že v sobotu slavila narozeniny dcera Raysharda Brookse a důvod, proč jej prověřovali a chtěli vzít na služebnu, byl ten, že usnul ve svém voze, zatímco čekal, až na něj přijde řada u okénka restaurace s rychlým občerstvením.

    „Nemůžete někoho zastřelit, pokud na vás nemíří střelnou zbraní,“ řekl právník Chris Stewart.

    Sestřih celého zákroku, včetně samotné střelby, můžete vidět v přiloženém videu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:33 úterý 13. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      41
    • Tvl
      38
    • Haha
      34
    • Cože
      21
    • Trapas
      20
    • Sladký
      19