Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Starostka Atlanty odmítla vydat město demonstrantům: Vyvoláváte chaos a k ničemu to nevede!

    Zatímco některá velká města ve Spojených státech zažila vlnu násilí a rabování způsobenou demonstracemi vyvolanými smrtí George Floyda, Atlanta vše zvládla s relativním klidem. Vděčí za to především rázným krokům starostky Keishy Lance Bottomsové, která odmítla založit ruce a předat město do rukou demonstrantů, jako se to stalo třeba v New Yorku. Politická hvězda této političky stoupá už delší dobu a nyní by ji někteří rádi viděli až v Bílém domě.

    Protesty po smrti George Floyda se v Americe velmi rychle staly nejen masovými, ale bohužel také násilnými a spojenými s častým rabováním a zapalováním obchodů a policejních stanic.

    Situace dokonce došla tak daleko, že šéf newyorských policistů Mike O’Meara vystoupil před novináře a začal hájit svůj policejní sbor, který je neustále terčem útoků a kritiky.

    „Přestaňte s námi jednat jako se zvířaty a kriminálníky a začněte s námi jednat s úctou. Naši zákonodárci nás opustili. Novináři nás obviňují. Je to nechutné,“ rozčiloval se O’Meara, jenž narážel na odevzdanost tamních politiků, kteří vlnu nepokojů nezvládli a jen přihlížejí chaosu.

    Zcela jiný postup zvolila starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová, která hned od začátku demonstrantům neustupovala. Policisté měli za úkol chránit klíčová místa ve městě a nenechat se zahnat do kouta.

    Někteří už ji na sociálních sítích označili za „Železnou královnu“.

    „Je skutečně těžké najít tu správnou rovnováhu mezi kritikou chyb policejního sboru a podporou těch, kteří každý den chrání bezpečnost v našem městě. Cítím se naštvaná, frustrovaná a bezmocná,“ řekla Bottomsová v rozhovoru pro CNN, kde rovněž zmínila, že se nechce nechat ovlivňovat tím, že i ona sama je Afroameričanka.

    „Upřímně věřím tomu, že většina mužů a žen, kteří oblékají policejní uniformu, jsou slušní lidé a chtějí naši komunitu chránit. Podle mého názoru mají dobré úmysly,“ zastala se policejního sboru starostka, již kolegům mohou policisté z některých jiných měst pouze závidět.

    Starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová zvládla demonstrace na jedničku.

    Keisha Lance Bottomsová umí být vůči policistům i pořádně kritická. Jako bývalá soudkyně a členka městské rady řešila v minulosti řadu prohřešků ze strany služebníků zákona. Naposledy vyhodila dva policejní důstojníky, kteří podle ní použili nadměrné násilí proti dvěma vysokoškolským studentům.

    Novinářům se vyjádřila také ke smrti George Floyda.

    „Neustále jsem sledovala tvář druhého důstojníka, hledala jsem v ní něco, co by naznačovalo, že chce pomoci nebo že má obavy z toho, co se může stát. Ale viděla jsem pouze prázdnotu. Jediné, co ti strážníci dělali, bylo to, že rozháněli kolemjdoucí, prosby pana Floyda je nezajímaly,“ uvedla starostka.

    „Jsem matka čtyř černých dětí v Americe. Když jsem viděla vraždu George Floyda, bolelo mě to jako matku. Přesto jsem svému synovi během demonstrací řekla, že ho nedokážu chránit a černí kluci by neměli být venku. Demonstrující by neměli vyvolávat chaos, k ničemu to nevede. Mají být raději doma a registrovat se jako voliči. Jejich hlas pak musí promluvit v demokratických volbách,“ dodala Bottomsová, kterou dost možná čeká ještě zářivější politická kariéra než doposud.

    Starostka Atlanty je podle politologů novou vycházející hvězdou demokratické strany, která sice do voleb proti republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi poslala Joea Bidena, v budoucnu by podle mnohých měla Bottomsová sama kandidovat.

    Amerika zatím čeká na svou první prezidentku, pokud by to byla navíc Afroameričanka, zapsala by se tato „Železná královna“ do dějin.

    Atlanta navíc není jediným městem, v němž žena svou rozhodností zastínila muže. Guvernérka Jižní Dakoty se také rozhodla nevzdat se demonstrantům a nedovolila rabování. Na pomoc si přizvala Národní gardu, která dohlížela na pořádek ve městech. Takže zatímco některá města vypadala, jako kdyby byla ve válce, a požáry se počítaly po desítkách, v Jižní Dakotě předešli nejhoršímu. Skutečný kontrast vůči Minneapolisu, kde raději policie z města odešla a nechala dav rabovat.

    Starosta Jacob Frey se pak o několik dní později rozbrečel u rakve George Floyda, více ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:07 čtvrtek 8. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      165
    • Haha
      33
    • Trapas
      31
    • Sladký
      31
    • Tvl
      30
    • Cože
      28