Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Jak to Forbes hrotil s trumpovci. Může to jednou dorazit i k nám? Klidně po volbách

    Randall Lane z Forbesu chce po volbách účtovat s poraženými. | foto: koláž Expresu

    Joe Biden je už prezident a Donald Trump leží někde pod palmami, vše se zdá být v pořádku, ale my se ještě vrátíme k nahnilému jablku, které jsme nakousli v našem minulém komentáři. Šéfredaktor amerického Forbesu Randall Lane ve svém textu naznačil mediální pronásledování Trumpových bývalých spolupracovníků a z české reakce vyplynulo, že to stejně podobně může skončit i u nás.

    Den po útoku na Kapitol napsal šéfredaktor amerického Forbesu Randall Lane komentář, který vyvolal velké pozdvižení, dal totiž najevo, že hodlá se zaměstnanci bývalého prezidenta účtovat nejen tím, že bude podezíravý k jejich dalším profesním krokům, ale dokonce že hodlá dát na černou listinu i firmy, které si tyto lidi najaly.

    Lane to vysvětluje tím, že tito lidé byli usvědčeni ze lží, podle něj by měli být nadále i pod veřejnou kontrolou. „Forbes bude předpokládat, že všechno, co vaše firma říká, je lež. Budeme to zkoumat, hned několikrát ověřovat a zabývat se tím s úplně stejnou nedůvěrou jako s jakýkoliv Trumpovým tweetem,“ varuje předem všechny Lane v článku nazvaném Zúčtování pravdy: Proč ženeme ty, co lhali pro Trumpa, k odpovědnosti.

    Jistě, prací novináře je na tyto věci upozorňovat, odhalovat je, psát o nich, jmenovat je, ale k zodpovědnosti může tyto lidi hnát jedině soud, nikoliv žádný novinář, i kdyby si myslel, že je na stopě nejdůležitějšímu odhalení na světě. Lane samozřejmě může vynaložit energii na to, aby dál sledoval Trumpovy spolupracovníky, ale my bychom spíše čekali, že se zaváže k tomu, stejnou měrou sledovat i novou administrativu kolem Bidena. Jaký bude mít americká společnost prospěch z toho, že už u moci nejsou lidé, kteří nemají vliv na exekutivu? Jak se odrazí pro Mikea, průměrného chlapíka žijícího třeba v Severní Karolíně, skutečnost, že někdo z Trumpových bývalých mluvčích pracuje pro soukromou společnost? Ať se na to podíváme, jak chceme, z Laneovy strany je to jenom pomsta vůči lidem, kteří odcházejí po prohraných volbách.

    Trumpův tým byl ve velkém konfliktu s americkými novináři, obě strany se neměly rády a tohle je jen obyčejné vyřizování účtů.

    Laneův komentář se snažil vysvětlit český šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek s tím, že v jeho článku nejde o obhajobu, ale spíše o postoj českého Forbesu. Šimůnek ale spíše jen opatrně našlapoval a žádný vlastní postoj nesdělil, v jeho textu chybí informace o tom, jak by se český Forbes zachoval po našich volbách, kdy budou odcházet lidé ze Zemanova nebo Babišova týmu. Šimůnek spíše upozorňuje na rozdíly mezi anglosaskou a českou politikou a tvrdí, že Laneova slova byla špatně pochopena a spustil se kolem nich zbytečný „shitstorm“, jak to Šimůnek nazval. 

    „I proto věcně napsal, jak bude Forbes a jeho americký tým zkoumat a kriticky ověřovat zprávy firem, které by někoho z usvědčených lhářů z prezidentova týmu najaly. (...) Dále vypočítává a ukazuje, kde Trumpovi spolupracovníci lhali a manipulovali s fakty. Tohle mi už zní naprosto logicky: Jak jinak se dívat na potenciální zprávy někoho, kdo byl dříve přistižen při manipulaci s fakty a jejich překrucování? Máte-li osobní zkušenost, že vám někdo lhal, dáte si přirozeně na každé další jeho tvrzení a informace pozor. To není přece žádné kádrování, žádná politická cenzura, žádná ideologie, ale střízlivý profesní přístup. Randall volá Trumpovy lidi k odpovědnosti za to, co říkali a dělali. A tady je možná další důvod, proč jeho slova měla u některých lidí v Česku tak negativní ozvěnu,“ píše Šimůnek.

    Laneovo volání „po zúčtování“ by se s klidem dalo smáznout jedním anglickým obratem „shit happens“, kdyby se hned neukázalo v komentářích u Petra Šimůnka, jaký dopad slova obou autorů ve skutečnosti mají.  

    Reakce na článek Petra Šimůnka

    Jeho čtenáři tam už začali vypisovat, jak by zatočili s tím a tím novinářem či mluvčím, přitom jim vůbec nedochází, že tito lidé nejsou ve volených funkcích. Randall Lane otevřeně vyhrožuje firmám, že když najmou lidi z Trumpova týmu, zdiskredituje je, automaticky je označí za lháře a tím vyvine na firmu tlak, aby je vyhodila, čímž učiní nedůvěryhodnou celou tuto společnost.

    A co tito lidé tedy měli podle Lanea provést?

    Sean Spicer lhal o počtech lidí na Trumpově inauguraci. (My dodnes nevíme, kolik lidí bylo na Letné, Milion chvilek se chlubí 300 tisíci, mobilní operátor říká, že 250 tisíc.)

    Poradkyně Conwayová použila termín „alternativní fakta“. (Můžeme se tomu zasmát, to je fakt blbost, dělal si z toho legraci i film „Smrt do roku 2020“, ale nevíme, proč by kvůli tomu už nikdy neměla mít práci.)

    Sandersová, další tisková mluvčí, pomlouvala ženy, které Trumpa obvinily ze sexuálního obtěžování. (Z toho je obviněn i Joe Biden, nepředpokládáme, že jeho tisková mluvčí vystoupí v televizi a řekne: Ano, je to prase.)

    Mluvčí Stephanie Grishamová neabsolvovala jedinou tiskovku, ale své řeči pronášela prostřednictvím spřátelených médií. (A?!)

    Štafetu lží pak dovedla do cíle další mluvčí, Kayleigh McEnanyová, absolventka práv na Harvardu a propagandistka, která faleš povýšila na umění. (Toto je vážně argument šéfredaktora magazínu, který ho sám označuje za největší mediální značku ve světě byznysu?)

    „Chcete, aby k vám největší mediální značka ve světě byznysu přistupovala jako k potenciálnímu zdroji dezinformací? Jen do toho, najímejte Trumpovy lháře,“ vyhrožuje vlastně komukoliv Lane a tato výhrůžka je naprosto alarmující. Podstatou problému je, že kdokoliv může pracovat pro politika, který prohraje, ale to neznamená, že se pak má strachovat o své živobytí.

    Lane moc dobře ví, že firmy si samy umí dobře vybrat, kdo je bude zastupovat, každá jistě ví proč a nepotřebuje k tomu žádné novináře, aby jim říkali, co mají dělat. Každý člen Trumpova týmu má svůj příběh a uplatňování principu kolektivní viny a hraní si na soudce je neuvěřitelná prasárna, nadto firmy jsou soukromé společnosti a jejich svaté právo je si vybírat zaměstnance, aniž by musely nebo měly čelit tlaku lidí, kteří se domnívají, že mají patent na správnost. Laneův komentář jenom přidává tomu, jaká hysterie dopadá na celou společnost, kdy se děti a vnoučata veřejně omlouvaly za své rodiče a prarodiče, že volili někoho jiného. Zatím je to jen okrajový problém, ale takhle otevřeně napsat, že budete pykat za svou minulost, povede akorát k tomu, že nakonec mohou být z firem vyhazováni i lidé, kteří se svěří s tím, koho volili.

    V politice jeden přijde a jeden odejde a každé PR, zejména to politické, je o manipulaci, člověk, který v tomto sektoru pracuje, dělá vše pro svého klienta. Jak eufemisticky prohlásil písničkář Karel Kryl, kdo věří v politika, je idiot. Věří se v myšlenku či ideu, politik se jen kontroluje a veřejnost má právo ho kontrolovat. 

    Lidé tvořící mediální obraz politika proto nejsou žádné Foglarovy Rychlé šípy, představte si, že jste v pozici mediálního pracovníka, který pracuje pro politika, a máte zatajit nějaká fakta, co by mohla poškodit vašeho klienta. Můžete tedy říct pravdu, ale tím potopíte svého klienta, vsaďte svoje boty, že za tohle se vám už nikdo z branže nikdy neozve. Stejně jako obhájce či právník děláte to nejlepší pro osobu, která vás za to platí, i za cenu toho, že dokážete najít mezery v zákoně. Nejste právník, pro něhož je klient na prvním místě? Těžko čekejte, že si vás lidé budou najímat.

    Ale můžete pak v klidu zavítat do světa Randalla Lanea. Třeba pro vás bude mít práci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:17 neděle 23. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      201
    • Super
      171
    • Tvl
      25
    • Haha
      23
    • Cože
      20
    • Sladký
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...