Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Už vás smazali? Je tu nový druh fašismu, staví se mu staří „pankáči“

    Budete další na řadě? | foto: Expres

    Nejmocnějšímu muži světa zablokovali všechny účty, stařičký prezident Klaus šel na toaletu a když jste někde pracovali, možná už nebudete moci pracovat nikde jinde. I když by se mohlo zdát, že to jsou jen banální samostatné věci, dohromady znamenají, že je čas, aby se vám roztřásla kolena.

    Minulý týden se v Česku konaly demonstrace, jejichž nečekaným hrdinou byl bývalý prezident Václav Klaus (79), který už od března zpochybňuje koronavirus a považuje ho za světovou blamáž, jež poškodí ekonomiku. My si o tom myslíme sice svoje, ale Klaus je bývalý politik, prezentuje svoje názory, a jestli ho pak covid dožene, to je už jeho věc. Lidé ho začali označovat za autora fake news jen proto, že má jiné názory, je ale s podivem, že ho za dezinformátora označí nějaký snaživec na Ministerstvu zdravotnictví, což je především odepření práva na vlastní názor. Klaus je sice proti vakcíně, ale je proti ní proto, že považuje za lepší řešení vytvoření vlastní imunity, není proti ní proto, že vám vyroste druhá hlava a bude vás ovládat Bill Gates.

    Do toho se samozřejmě přidala česká oblíbená disciplína udávání, takže když si Klaus na demonstraci odešel odpočinout do technického zázemí restaurace, naštěstí to viděl Vít Klusák, který to nahlásil policii. Člověk, jenž ve svých „dokumentech“ používá herce, zcela ohýbá realitu a manipuluje s diváky, se tu zjevil jako hrdina dne a všem zachránil jejich životy, když udal Klause, že sedí v prázdné hospodě bez personálu.

    To jsme málem spadli ze židle.

    „Dobrý den, k vašemu dotazu sdělujeme, že prostory měli k dispozici krátkodobě, a to hodinu před a hodinu po skončení, organizátoři akce jako zázemí pro své hosty a vystupující. Kromě využití sociálního zázemí jim nebyly poskytovány žádné restaurační služby a nebyl přítomen nikdo z personálu,“ napsala nám Žaneta Marko, jednatelka společnosti, která provozuje restauraci Al Minuto.

    Po Klusákově udatně rytířském vzoru se začala objevovat další udání, jako že Klaus byl poté asi hodinu v jiné zavřené hospodě, kdy majitel zařízení řekl, že bývalý prezident je jeho známý a stavil se pro jídlo s sebou. (Nedovedeme si představit, jak byl zjištěn ten časový údaj. To někdo viděl Klause vejít do hospody a čekal venku, dokud nevyjde?) Teď se vůči nám možná v duchu ohrazujete, že přece Prymula kvůli tomu musel skončit a Kalousek se za podobnou věc musel omlouvat…

    Ano. Jenže Prymula ta opatření vymyslel a byl za ně odpovědný před celým národem. Kalousek se Prymulovi posmíval za to, co provedl, a pak udělal to samé. Klaus ale od začátku říká, že roušky a opatření jsou blbost, takže Klaus dělá jen to, co sám hlásá. Je to největší pankáč v Česku, který záměrně porušuje pravidla a otevřeně se k tomu hlásí. Něco takového bychom čekali od mladé generace, mladých umělců a politiků, že začnou vytvářet alternativní názor, ale jak vidíme, nakonec je anarchistou stará konzerva.

    A teď si to pojďme říci upřímně, ať máte rádi Klause, nebo ne: Klaus už mnoho let říká ty stejné věci. Nesmeká se jako úhoř a když se řekne Klaus, nejenže okamžitě víte, jaké má názory, ale dokonce budete vědět (!) či alespoň odhadnete, jaký bude mít postoj k nově nastalé situaci! Vás opravdu někoho překvapilo, že je Klaus proti opatřením a nebude, dup dup dup, nosit roušku a chtít vakcínu?

    Takže jen proto, že má nějaký stabilně mnohaletý osobnostní postoj, je označován jako dezinformátor lidmi, kteří vůbec nechápou, co je svoboda projevu, protože Klausovi vyčítají šíření „nebezpečných myšlenek“.

    Jak vám teď bude za vaše peníze rozkazovat miliardář

    Čímž se dostáváme k tomu, že Donald Trump je sice možná kretén, ale větší kreténství je to, co předvádějí strážci pravdy na sociálních sítích. Můžeme si myslet, že plácá blbosti, ale musíme si taky uvědomit, že ho volilo přes šedesát milionů Američanů. Vypínat jeho projevy a zakazovat ho je otevřený útok na poměrně velkou část společnosti. Jen při představě, že by se tahle masa lidí jednou zvedla a naštvaně se dala do pohybu, aby dala najevo svou nelibost s tím, co se děje a co má tohle sakra znamenat, nám vylétlo obočí hodně vysoko.

    Navíc! Pokud Trump říká nesmysly v přímém přenosu, celý svět má právo to vidět a slyšet. Nebo teď to bude tak, že miliardáři budou rozhodovat o tom, co máme a nemáme vědět? Je to tedy tak, že šéfové sítí profitující z vašeho obsahu, personifikovaných reklam a vašich poplatků přebírají moc nad informacemi a budou vám určovat, co smíte a co ne? Tak buď je sociální síť jen platforma, která nemá vliv na obsah, nebo se bude chovat jako vydavatel, a v tom případě ať má i jako vydavatel stejné povinnosti. Zuckerberg je mimochodem jediný člověk, který vydělává miliardy ročně za to, že vy píšete na zeď svoje blbosti, a Jack Dorsey z Twitteru je mu v patách. Útok na Kapitol byla taková dost trapná kaňka v budoucí historii Ameriky, ale umlčování politika v jakékoliv funkci je strašlivý precedens.

    „Trumpovy nepravdivé výroky ohledně ukradených voleb odsuzuji. Zároveň si ale myslím, že o blokování účtů nebo odstraňování obsahu má rozhodovat nezávislý soud. Je nepřípustné, aby Mark Zuckerberg sám rozhodoval o tom, co je v pořádku a co ne,“ napsal na Facebooku Marcel Kolaja, místopředseda Evropského parlamentu za Piráty.

    Nebo ještě lépe.

    „Kancléřka považuje za problematické, že prezidentovy účty byly natrvalo zrušeny,“ zní vyjádření mluvčího Angely Merkelové a my jí za to posíláme virtuální pusu.

    Fašismus a upalování, až sem jsme se dostali

    Vedoucí redaktor Forbesu vyzval firmy k tomu, aby nenajímaly lidi, kteří pracovali pro Trumpa, přestože tito lidé mohli mít nějakou víru ve své poslání nebo ve své konání, čímž se dostáváme ke stand-up komikovi Rickymu Gervaisovi (59), britskému králi humoru.

    „Je tu nový podivný druh fašismu, kdy si někteří lidé myslí, že vědí, co je možné říkat a o čem by se mělo raději mlčet. A to je vážně divné. Jen proto, že vás něco uráží nebo se vás to nějak dotklo, přece automaticky neznamená, že máte pravdu. Existuje nový mýtus, že všichni, kteří volají po svobodě projevu, chtějí ve skutečnosti neustále hlásat nějaké děsivé věci,“ říká Gervais už poněkolikáté.

    Gervais se ve svém posledním stand-up vystoupení Humanity věnuje zejména lidem, kteří se cítí čímkoliv uraženi nebo neakceptují vaše názory a životní postoje, a proto se vás snaží vymazat, zničit nebo vyhazovat.

    Nejde jen o sociální sítě a výhrůžky nějakých redaktorů, ale cíleně se vám likvidují kariéry a životy. Pyšně nebezpečný chlap z Forbesu vám totiž zabraňuje dělat vaši práci nebo si hledat novou, kdežto vy jako zaměstnanec Donalda Trumpa nemáte faktický vliv na svobodnou vůli člověka, tu má každý jedinečnou jen ve své hlavě a že se necháte něčím ovlivnit, je pouze váš problém.

    Gervaisovi jde v patách Rowan Atkinson (66), nesmírně vzdělaný člověk, který musí chytit za srdce i každého Čecha už jen proto, že je vášnivý automobilista milující na běžné ježdění naše škodovky.

    Rowan Atkinson

    „Cancel culture je jako středověký dav toužící někoho upálit,“ říká komik o nejdebilnějším, nejhnusnějším a nejodpornějším postoji dnešní společnosti, jemuž se stále nepostavil žádný politik. Jsme moc rádi, že německá kancléřka Angela Merkelová (66) varuje před zlovůlí děsivého samovládce Zuckerberga, ale cancel culture (úplně nám to slizce klouže po jazyku a otřásáme se odporem) je zlo páchané lidmi a společnostmi, co vám říkají, že vše myslí pro dobro ostatních.

    S těmito muži ve středních letech sledujeme konec starých časů a odchod vzdorovitého ducha. Lidé se bojí vlastních myšlenek, navzájem se špiclují na sociálních sítích a míří na vás ukazováčkem: Dávej si pozor, koho sleduješ, kdo sleduje tebe a komu co lajkuješ! Brodíme se neskutečným odpadem, známé osobnosti jako Hřebejk nemají problém říkat o voličích, že jsou prasata a kvůli nim tahle společnost ztrácí autoritu i vůči státu. A co nás nejvíce trápí, je, že mladá generace to celé zcela odevzdaně přijímá.

    Mladým lidem dnes někdo bere možnost rebelie, volného sexu, balení holek a kluků či anarchie a oni sedí doma za pecí, drží hubu, dívají se na videa pitomců na TikToku a vůbec nejenže netuší, že se jim to děje, ale horší je, že někteří z nich to ještě podporují. Svoboda internetu není už dávno, ale pořád je tady svoboda vůle a za to stojí bojovat, i když to znamená znovu se naučit respektovat názor druhých, přestože se nám nelíbí nebo se jím můžeme cítit uraženi. Dělejte si, co chcete, jen když platíte daně a nemlátíte lidi, to je výdobytek konzervativního světa, který ctí právo vlastního dvorku.

    Tak si hleďte hlavně toho svého a pomozte ho opravit těm, komu ho nájezdníci rozbili. To je ta nejlepší věc, co můžete pro druhého člověka udělat.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:56 neděle 16. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      907
    • Trapas
      182
    • Tvl
      50
    • Haha
      26
    • Cože
      22
    • Sladký
      22
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...