Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prokletý zápas? Na jaře fanoušci oplakávali Šuralovu smrt, nyní uctí oběti masakru

    V loňské sezoně uctili fanoušci Baníku Ostrava památku Josefa Šurala. | foto: Facebook/@fcbanik.cz

    Zápasy mezi Spartou Praha a Baníkem Ostrava mají vždy speciální atmosféru. Sobotní utkání však bude jiné především z toho důvodu, že přichází jen pár dní po masakru v ostravské fakultní nemocnici. Vrah, který připravil o život šest lidí, byl přitom velkým fanouškem Baníku, na jehož zápasy chodil. Černé pásky měli hráči na rukou v malém derby přitom jen před několika měsíci, když uctívali památku zesnulého Josefa Šurala.

    Jen několik hodin po řádění Ctirada Vitáska ve Fakultní nemocnici Ostrava přispěchala Sparta Praha s kondolencí, kdy klub uvedl, že je myšlenkami s oběťmi a pozůstalými obětí útočníkova nelidského činu.

    „Přáli bychom si jet o víkendu k zápasu s Baníkem Ostrava za jiných okolností. Upřímnou soustrast rodinám a nejbližším těch, kteří hrůzný útok nepřežili,“ uvedl na svých stránkách historicky nejúspěšnější český klub.

    Slova podpory měli také fanoušci Sparty Praha, kteří připomněli nedávné utkání obou odvěkých rivalů. „Prokleté zápasy. Na jaře Pepa Šural a teď tohle. Klubismus stranou. Hodně sil pozůstalým,“ napsala Miroslava Koucká.

    Upřímnou soustrast přála pozůstalým také legenda slezského klubu Milan Baroš. „Celý Baník otřesný čin v nemocnici zasáhl. Naše myšlenky jsou s rodinami obětí,“ řekl Baroš, který ještě v dresu Liverpoolu vyhrál Ligu mistrů.

    Zápasy mezi Baníkem a Spartou jsou vždy vyhrocené a ze strany policie jsou vyhodnocovány jako vysoce rizikové. Přímo na stadionu je naplánovaná minuta ticha za oběti masakru, kterou chtějí oba fanouškovské tábory z pochopitelných důvodů dodržet. Pak ovšem není jasné, zda zavládne klid zbraní i během samotného zápasu.

    „S oběťmi soucítíme tím více, že jsme s Fakultní nemocnicí v Ostravě úzce propojeni a spolupracujeme s ní. Jsme připraveni okamžitě pomoci,“ ujišťoval v den masakru výkonný ředitel Baníku Ostrava Michal Bělák.

    Zápas s Baníkem se na Spartě nesl ve vzpomínkách na Josefa Šurala.

    Klub nakonec přišel s tím, že každý, kdo si na utkání koupí jednotlivou vstupenku, přispěje na finanční dar pozůstalým. „Klub se části výnosu za jednotlivé vstupenky na utkání vzdá v jejich prospěch. Konkrétnější informace o této i dalších formách pomoci průběžně poskytneme,“ stojí v oficiálním vyjádření ostravského klubu. 

    Pozůstalým a zraněným z útoku v nemocnici pomůže také město. „Zastupitelstvo města Ostravy právě schválilo peněžitý dar pozůstalým po obětech včerejší střelby ve výši 100 000 a zraněným ve výši 50 000 korun k překlenutí těžké životní situace jako výraz soucitu a okamžité ochoty pomoci rodinám postižených touto tragédií,“ napsala náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmannová.

    Ctirad Vitásek byl velkým fanouškem Baníku Ostrava a dokládá to také fotografie, kterou si vložil na svůj facebookový profil. Ten už však správci nechali odstranit a je tedy nedostupný.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:03 čtvrtek 9. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      22
    • Tvl
      21
    • Cože
      20
    • Haha
      18
    • Trapas
      18
    • Sladký
      18
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...