Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lítost, urážky, černý humor i sjednávání rande. Tak vypadá Facebook střelce z Ostravy

    Střelba v ostravské nemocnici otřásla Českem, lidé na sociálních sítích kondolují pozůstalým, někteří ale internet využívají k jiným věcem. Velice zajímavý je například pohled na facebookový profil střelce Ctirada V. Najdete tam snad vše možné i nemožné: od vyjádření lítosti nad nejspíše psychicky nemocným pachatelem až po sjednávání rande! Hitem jsou bohužel i velmi nevhodné vtípky.

    Facebookový profil šestinásobného vraha Ctirada V. byl v úterý v odpoledních hodinách zablokován. Ještě předtím si ale stihli internetoví vtipálci udělat z jeho zdi jakýsi zábavní koutek, kde veřejnosti ukazovali, jak zvrácený mají smysl pro humor.

    Ctirad toho na svém Facebooku moc neměl. Poslední pro veřejnost dostupný příspěvek byl jeho inzerát, v němž nabízel sportovní chrániče vhodné například pro bruslaře.

    Jakmile se lidé dozvěděli, že Ctirad je tím, kdo v čekárně ostravské nemocnice ukončil život šesti lidem, diskuze pod zmíněným inzerátem byla plná vzkazů.

    Někteří vrahovi, který po svém činu spáchal sebevraždu, přáli pěkný pobyt v pekle. Jiní zase litovali, že se zabil a nemohl tak být spravedlivě potrestán.

    Jak už to tak v podobných případech bývá, našli se ti, jimž přišlo vhodné si z celé situace dělat legraci. Ctirada se tak v diskuzi například ptali, jestli jsou chrániče ještě k dispozici a zda jsou neprůstřelné.

    „Máte je stále skladem? Potřeboval bych...,“ snažil se být vtipný jistý Adam.

    Facebook střelce z Ostravy

    Někteří zašli ještě dál. S nebožtíkem se pokoušeli ještě smlouvat o ceně a do vět zakomponovali slova, která odkazovala na dnešní tragédii.

    „Sto čtyřicet korun, to si ze mě střílíte? Být vámi, nechal bych si to pořádně projít hlavou,“ napsal Jiří. Podobným „vtípkem“ se pochlubilo několik dalších provokatérů.

    V diskuzi se také objevil odkaz na známou písničku od Daniela Landy Malá díra v hlavě.

    Facebook střelce z Ostravy
    Facebook střelce z Ostravy

    Někteří diskutéři vůbec neznají meze a vrahovu zeď (samozřejmě ironicky) využívají k tomu, aby si tam našli přítelkyni.

    „Nějaká hezká holka se mnou ven?“ píše jistý David, který (soudě podle smajlíků) pobavil mnoho dalších lidí. Někdo mu dokonce i odpověděl a poslal profily několika hezkých slečen.

    Facebook střelce z Ostravy

    Býval to fajn chlap a rád sportoval, říkají kamarádi

    Dvaačtyřicetiletý stavební dělník Ctirad V. podle svých známých vždy působil jako normální a bezproblémový člověk. Byl to vášnivý sportovec. Rád lyžoval, hrál fotbal i hokej. 

    „Byl pořád pozitivně naladěný. Byl jediný, kdo holkám v kanceláři nosil kytky. Jezdili jsme spolu na lyže, sportovali jsme. Prostě to byl normální chlap. Sice byl na nemocenské, ale pracujeme venku, takže to je u nás ve firmě normální,“ svěřil se jeden z bývalých kolegů pro iDNES.cz.

    Pachatel byl zřejmě fanouškem fotbalového Baníku.

    Nic nenasvědčovalo tomu, že by byl schopný zabít nevinné lidi. Pak u něj ale nastal zásadní zlom. Podle dostupných informací si nejspíše vsugeroval, že trpí rakovinou a nutně potřebuje lékařskou pomoc.

    „Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před čtrnácti dny přišel s tím, že je na nemocenské,“ řekl pro iRozhlas.cz jeho zaměstnavatel Aleš Zygula.

    Zoufalý muž dokonce kontaktoval známého zpěváka Davida Stypku, který skutečně bojuje s rakovinou. Chtěl po něm, aby mu přes Messenger potvrdil, že je také nemocný.

    „V nemocnici jsem s ním neležel. On si mě vyhledal potom, co bulvár zveřejnil, že procházím chemoterapií. Potom mi psal, že má na 99 procent stejnou nemoc, co mám já. Celá naše diskuze byla o tom, že ho nechtějí lékaři léčit,“ uvedl Stypka pro deník MF DNES.

    Ctirad poté zřejmě vycítil, že mu (s pravděpodobně vsugerovanou rakovinou) nechce nikdo pomoci. Nepořádek v hlavě se rozhodl vyřešit tím nejhorším možným způsobem.

    V úterý v ranních hodinách mlčky usedl do čekárny v ostravské nemocnici. Náhle vytáhl zbraň a během několika desítek vteřin postřílel šest lidí a další tři osoby zranil. Po masakru se dal na útěk. Zajel za svou matkou, které oznámil, co se stalo, a řekl jí, že se zabije.

    Svým slovům dostál a zastřelil se. 

    Plánovaná sebevražda ale nevyšla úplně podle plánů. Když Ctirada policisté dostihli, ještě žil a komunikoval. Následovala třicetiminutová resuscitace, která ovšem nezabrala.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 8. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      89
    • Trapas
      65
    • Haha
      58
    • Cože
      53
    • Super
      48
    • Sladký
      44
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...