Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Babiš o setkání s Arnoldem: Viděl jsem dokument a chtěl ho poznat! Slova o magorech tu vůbec neřeší

    Po několikadenní schůzi Sněmovny si jel odfrknout do Rakouska. Expremiér Andrej Babiš navštívil lyžařské závody v Hahnenkammu i slavnou Weißwurst party, jakousi zimní obdobu Oktoberfestu. A dokonce se tam potkal s legendárním kulturistou a bývalým guvernérem Kalifornie Arnoldem Schwarzeneggerem! Jak setkání probíhalo, kde kupoval kroj i jak Rakušané reagovali na jeho výrok o magorech, popsal šéf hnutí ANO Expresu.

    Babiš strávil v Rakousku víkend, podle příspěvků na sociálních sítích si ho náramně užil. Někteří jeho kritici glosovali, že k jižním sousedům jel „žehlit“ výrok o magorech, který pronesl ve Sněmovně a zaregistrovaly ho i rakouská média. Podle expremiéra se věci mají jinak.

    „Byl jsem na závody do Hahnenkammu a na Weißwurst party pozvaný už dávno. Když jsem tam v cigar lounge viděl Arnolda Schwarzeneggera, poprosil jsem svoje známé z Country Clubu, jestli by mě nepředstavili. Nedávno jsem na Netflixu koukal na jeho trilogii a ten příběh mě hrozně zaujal,“ prozradil pro Expres.cz Andrej Babiš, na kterého Schwarzenegger zapůsobil.

    „On si strašně potrpí na přátelství, chodil tam úplně nezištně a všem kamarádům vycházel vstříc. Pořád se s ním někdo chtěl fotit. Tak krátce seznámili i nás,“ dodal.

    Na párty se Babiš představil v typicky rakouském kroji, měl kraťasy a podkolenky. Jeho fotky pobavily veřejnost, to prý ale nebyl ten hlavní účel, proč se oblékl jako správný Rakušan.

    „Byl to dress code, všichni tam šli v kroji. Byl jsem tam s přáteli a bral jsem to jako projev úcty. Až pojedu letos na Oktoberfest do Mnichova, tak ho aspoň zase využiji. Kupoval jsem ho na místě a nejlevnější záležitost to není,“ vysvětluje se smíchem.

    Koupil jsem si typický tyrolský kroj Dejte si celé video

    20. ledna 2024 v 10:12, příspěvek archivován: 22. ledna 2024 v 17:50

    Zeptali jsme se ho i na to, zda ho v Rakousku někdo konfrontoval se středečním výrokem o magorech. Ten Babiš adresoval tamní vládě, kde mají zastoupení i Zelení a zdržují výstavbu dálnice S10, která by navazovala na českou D3 ve Středočeském a Jihočeském kraji.

    „Ježíšmarja, vůbec. Aktuálně jsem v Bundestagu a zrovna jsem se bavil s předsedou rakouského parlamentu. Ten to ani nezaregistroval, takže jsem mu sám říkal, jak to novináři překroutili, že jsem mluvil v kontextu se Zelenými, že nechtějí jádro, nechtějí dálnice. Jenom jsem zopakoval to, co kdysi řekl Karel Schwarzenberg jako ministr zahraničí, ale holt když něco řekne Babiš, tak ho v tom klasicky chtějí hezky pomalu vykoupat. Já mám v Rakousku tolik přátel a obchodoval jsem s ním už v roce 1980, kdy někteří z těch kritiků ani nebyli na světě. Trapné výstupy členů vlády k téhle věci snad radši nebudu ani komentovat,“ kroutí hlavou šéf hnutí ANO.

    „V roce 2019 jsem řekl, že bude hotová dálnice přes rakouské hranice. Vyzýval jsem je, aby si pospíšili. A potom přišla nová vláda právě s těmi Zelenými a ten projekt zastavila. My jsme lobbovali za to, aby dálnici dostavěli, ale samozřejmě došlo na moje slova. Fiala a Kupka pro to dělají prd,“ dodává.

    V berlínském Bundestagu byl Andrej Babiš v pondělí proto, aby se rozloučil s někdejším dlouholetým německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem. Za muže, který spravoval státní kasu našich sousedů v letech 2009 až 2017, se tam totiž konala vzpomínková akce.

    „Byli jsme asi dvě hodiny na rozloučení v katedrále a tady bude dneska odpoledne koktejl, takové pohoštění, které organizuje německý prezident Steinmeier. Jsem tu na pozvání rodiny Wolfganga Schäubleho, je to pro mě pocta. Byl to nejlepší politik, kterého jsem během kariéry potkal, a když jsem byl já ministrem financí, tak mi strašně pomáhal, dával mi rady,“ vysvětluje Babiš, který se v Bundestagu potkal i se „starými známými“.

    „Kousek pode mnou sedí Ursula (předsedkyně Evropské komise von der Leyenová, pozn. red.), jsou tu všichni možní bývalí ministři financí, je tu Emmanuel Macron, Olaf Scholz, eurokomisaři... Brusel je tu hodně zastoupený,“ vypočítává.

    S Okamurou jsem nesoutěžil

    Andreje Babiše jsme se zeptali také na dění v naší Sněmovně. Debatu o korespondenční volbě si pro sebe uzmula opozice a snažila se dlouhými proslovy zákon blokovat. Sám Babiš řečnil čtyři hodiny, šéf SPD Tomio Okamura dokonce téměř jedenáct.

    Zatímco si šéf hnutí ANO užíval v Rakousku, neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová jeho i Okamuru ironicky ocenila za skvělý močový měchýř, dodala ale, že voličům i přes hodiny řečnění nesdělili prakticky nic.

    „No, paní Nerudová... Ta je teď samozřejmě jako kandidátka hnutí STAN součástí vládního systému. Já to vystoupení ve Sněmovně využívám k tomu, aby lidé věděli, které důležité věci ta pětikoalice neřeší. Jako třeba reformu psychiatrické péče, můj projekt investic do nemocnic a podobně. Oni za ty dva roky neudělali nic, jenom prodávají naší práci. Když máme možnost, tak samozřejmě obstruujeme, protože korespondenční volbu nechceme,“ říká Babiš.

    „Dneska jsme mimochodem zase klesli o jedno místo v žebříčku zadlužení. Já moc do televize nechodím, a když jdu, tak mě o tom mluvit nenechají. Tak proč bych nemluvil ve Sněmovně? Prostě říkám věci, které chci, aby lidi slyšeli. Pan Okamura podal samozřejmě úctyhodný výkon, ale já nesoutěžím, o to mi nejde,“ uzavírá.

    Fotogalerie