Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dvouprocentní strano! křičel Okamura na Bartoška. Opravovala ho stenografka, řeč vysílali v Rusku

    Před rokem řečnil sedm hodin a sedm minut, do rekordu Fidela Castra mu chyběly tři minuty. Ve čtvrtek ale Tomio Okamura kubánského diktátora bez problému překonal, u pultíku vydržel neuvěřitelných deset hodin a čtyřiačtyřicet minut. Pomohl si zajímavou taktikou, citoval z historických pramenů, a jakmile dostal záminku, klidně i na desítky minut pálil do vládnoucí koalice. Nejvíc to pocítil lidovec Jan Bartošek.

    Když totiž Bartošek převzal dozor na debatou, tedy v tomto případě Okamurovým monologem, začal šéf SPD řečnit o kriminalitě Ukrajinců v Česku. Vládě přitom vyčítal, že ukrajinské pachatele trestné činnosti nevyhošťuje.

    Lidovec ho napomenul, že nemluví k tématu, kterým má být přijetí korespondenční volby. To Okamuru pěkně dopálilo.

    Bartoškovi vyčetl, že je po více než sedmi hodinách prvním předsedajícím, který mu skáče do řeči. Přišel podle něj nepřipraven a navíc nemá právo ho přerušovat.

    „Neskákejte mi do řeči, vy dvouprocentní strano. SPD má pětkrát větší preference,“ pálil Okamura a vzápětí Bartoška obvinil z toho, že v mediálním prostoru schvaloval výhrůžky smrtí, které šéfovi SPD chodily, se slovy „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“.

    „Vy jste politickej gauner normální. (...) Z vás úplně čiší nenávist,“ soptil Okamura a pak dokonce zmínil, že mu někteří lidé v minulosti psali, že se Bartošek chová jako Hitlerův ministr propagandy Joseph Goebbels.

    Jan Bartošek z KDU-ČSL.

    Bartošek se Okamuru snažil klidnit slovy, že ho pouze vede k řádné diskuzi a že jeho útoky nejsou fér, protože on na ně jako předsedající nemůže reagovat.

    Nešlo o jediný peprný moment včerejšího dne. Tomio Okamura opakovaně kritizoval Ondřeje Koláře a několik dalších poslanců koalice Spolu, kteří mu v průběhu předvolební kampaně přišli na dům nalepit koaliční letáček a fotku i s jeho domem zveřejnili na sociálních sítích. Na tom nabral další desítky minut.

    Drtivou většinu času Okamura předčítal diplomovou práci o tom, jak pojímal demokracii první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

    Přeskakoval ale i na další témata. Mluvil například o případu Anežky Hrůzové, české švadleny, která byla zavražděna roku 1899. V ostře sledovaném procesu za ni byl odsouzen Žid Leopold Hilsner a tehdy vznikla teorie, že ji zavraždil rituálně nožem na zpracování košer masa. Kvůli tomu se zvedla vlna antisemitismu.

    Okamura mluvil také o slavných filosofech. Někdy mu ale dělala problém výslovnost. Došlo na úsměvný moment, kdy zkomolil jméno Alexise de Tocquevilla, načež ho musela opravit stenografka, která Okamurovu řeč poctivě zapisovala. Šéf SPD jí za to poděkoval.

    Lidovecký poslanec Tom Phillip svého oponenta poněkud sarkasticky ocenil za úctyhodný výkon, dodal však, že mu jako lékař něco takového nedoporučuje. Upozornil Okamuru, aby nedopadl jako slavný astronom Tycho de Brahe, který podle pověsti zemřel na protržení močového měchýře.

    „Platí samozřejmě, že si předtím zásadně nedávám kafe nebo černý čaj, zkrátka žádné močopudné věci. Tak to dělám i na mítincích s občany nebo různých slavnostech, na které chodím. Nepiji, abych nemusel odbíhat, a to i třeba na slavnostech piva nebo vína, jenom usrkávám,“ popisoval Okamura před rokem Expresu, jaký má recept na svoje superdlouhé proslovy.

    „Také jsem předtím nejedl, protože to vás vysiluje. Dal jsem si ráno plátek sýra a půlku vajíčka natvrdo. Nic víc. Musíte mít lehko v žaludku, jinak vás to zatíží,“ dodal také.

    Bezmála jedenáctihodinovým monologem si šéf SPD vysloužil pozornost i v zahraničí. Aby také ne, když překonal rekord z Guinessovy knihy rekordů. Reportáž mu věnovala dokonce i ruská televize.

    Fotogalerie