Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Za utracení psa dostanete zaplaceno. Británie zakázala chov oblíbeného plemene, chovatelé šílí

    American Bully XL je ve Velké Británii zakázán | foto: Boredpanda.com

    Milovníky psů zasáhl zákon o zákazu vlastnictví plemene American Bully XL, který nově zavedla Velká Británie. Britská vláda dokonce nabízí majitelům tohoto plemene peněžní odměnu za to, že své psy nechají utratit. Pokud si chtěli psy ponechat, museli zažádat o speciální certifikát. Jestliže majitel takový certifikát nebude mít k dispozici, může být pes zabavený policií a majitel potrestán peněžním trestem a odsouzen k odnětí svobody.

    Velká Británie si v kynologii drží velmi vysokou prestiž. Jedná se o stát, který vyšlechtil mnoho populárních plemen včetně zlatého retrívra, bígla, whippeta a border kolie. Zároveň se pyšní nejstarší a největší světovou psí výstavou Crufts, na kterou se každoročně sjíždí tisíce chovatelů a diváků z celého světa. Lidé, kteří mají v kynologii velké ambice si do Británie jezdí také pro štěňata. Zdejší chovatelé totiž k chovu přistupují úplně jinak a mají velmi kvalitní odchov.

    V současné době uznává Mezinárodní kynologická federace přes 343 plemen. Na území České republiky neexistují ohledně určitých plemen žádné restrikce a můžete si tu tak s klidem chovat jakékoliv plemeno. Nutno zmínit, že jsme jedna z mála zemí, kde „zákon o nebezpečných psech“ neexistuje.

    Ve Velké Británii je tomu však jinak a platí zde zákon, který uvaluje zákaz na chov, šlechtění, prodej, nákup nebo výměnu či dokonce na propagaci plemen, mezi které patří americký pitbulteriér, argentinská doga, brazilská fila a tosa-inu, včetně jejich kříženců. Pokud tak vlastníte některé z výše uvedených plemen, do Británie Vás s ním nepustí.

    Zmiňovaná země momentálně šokovala novým zákonem, který zakazuje chov psů plemene American Bully XL. Toto rozhodnutí stanovil premiér Rishi Sunak, který reagoval na zvyšující se statistky usmrcení psem.

    „Je správné, že podnikneme naléhavá opatření k zastavení těchto útoků, abychom ochránili veřejnost,“ řekl. Britská vláda dokonce majitelům tohoto plemene nabídla 200 liber (přibližně 6000 korun), pokud svého psa dobrovolně přivedou na utracení.

    Majitelé plemene American Bully XL protestují

    Rozhodnutí se nevztahuje na Skotsko a Severní Irsko, místní média v obou konstitučních zemích v důsledku toho hlásí nárůst zachráněných plemen z Anglie a Walesu. Podle webových stránek vlády Spojeného království je počínaje 31. prosincem 2023 protizákonné prodávat, zbavit se, opustit, darovat či množit psa XL Bully, stejně jako mít XL Bully na veřejnosti bez vodítka a náhubku.

    Majitelé tohoto plemene si do 31. ledna letošního roku mohli zažádat o udělení výjimky. Od 1. února už je však protizákonné držet či přechovávat výše uvedené zvíře bez obdrženého certifikátu o povolení. Pokud majitel takový certifikát nebude mít k dispozici, může být pes zabavený policií. Soudní proces může vyústit k odsouzení majitele za trestný čin, pokutu, uvěznění či kombinaci uvedeného.

    Nová legislavita vzbuzuje velké kontroverze

    Mnoho majitelů a obhájců dobrých životních podmínek zvířat toto plemeno hájilo a zdůrazňovalo důležitost dobrého výcviku, zatímco kritici tvrdí, že bylo speciálně vyšlechtěno tak, aby bylo vysoce agresivní, a dokonce podle nich ani odpovědné vlastnictví nestačí k tomu, aby se zabránilo útokům. Ve Velké Británii tak probíhají velké protestace.

    Předpokládá se, že až 15 000 neregistrovaných psů American Bully XL je momentálně drženo nelegálně. Defra uvedla, že do stanoveného termínu bylo registrováno více než 35 000 psů uvedeného plemene a 150 lidí požádalo o odškodnění, aby byl jejich pes utracen.

    K celé situaci se vyjádřil i šéf britské policie Mark Hobrough „Je to emotivní téma a zjevně existují části komunit po celé zemi, které velmi silně cítí, že tato legislativa je špatná. Lidé jsou hluboce spojeni se svými vlastními psy a myslí si, že jejich psi nesplňují kritéria toho, o čem mluvíme jako o nebezpečnosti. Chápu to, soucítím s nimi,“ řekl a zastal se majitelů plemene.

    Fotogalerie