Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vám po mátě nebo větrových žvýkačkách připadá voda tolik studená? Není za tím žádné kouzlo, tento jev má vědecké vysvětlení!
Může za to zvláštní bílkovina zvaná TRPM8. Ta se nachází v buňkách nervových zakončení, která jsou zodpovědná za pocit chladu. Pokud se ochladí, rozpohybují se ionty této bílkoviny, signál pokračuje skrze nervy do mozku a ten si uvědomí, že se najednou ochladilo.
Problém však je, že některé látky (a nebylo ještě přesně určeno které) obsažené v mátě a větrových žvýkačkách způsobují tento efekt také. Projeví se to také, když si natřete kůži mentolovým chladicím krémem, nejen když mátu požijete.
Jak už asi tušíte, podobně to funguje také s chilli papričkou. Ta obsahuje látku zvanou kapsaicin, která dělá totéž, jen v souvislosti s pocitem horka! Nejedná se tedy o příchuť, jak jste si možná mysleli, ale o pouhý nervový vjem.
Fotogalerie |