Co snídají zdraví lidé? Vědci řekli, co si dát k hlavnímu jídlu dne

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Ale co přesně jíst, abychom byli zdraví? Nová studie finských vědců radí, co si naservírovat.

Lidé, kteří si udržují zdravou váhu, snídají nejčastěji ovoce, mléčné výrobky a cerálie.

Ve studii Technického výzkumného centra ve Finsku analyzovali snídaňové stravovací návyky 147 lidí se zdravou hmotností - tedy s BMI v průměru 21,7.

Ovoce pravidelně snídá 51 % dotázaných a 41 % uvedlo, že často snídají mléčné výrobky.

Fotogalerie

Müsli snídá 33 % dotázaných, chléb si dává 32 % dotázaných, a tepelně zpracované cerálie, jako například kaši, snídá pravidelně 32 % respondentů výzkumu.

Jen 26 % účastníků uvedlo, že mají obvykle ke snídani i kávu. 38 procent respondentů navíc uvedlo, že cvičí jednou až třikrát za týden.

Výzkum se také zaměřil na další stravovací návyky dotázaných. Kuřecí maso je oblíbené u 61 % z nich a 63 % dotázaných jí zeleninu každý den k večeři.

Třicet devět procent respondentů řeklo, že ovoce je jejich oblíbenou svačinou.

Necelá polovina dotázaných ale uvedla, že takhle jí, aniž by dodržovali jakoukoliv dietu. Chcete-li tedy být zdraví a štíhlí, dodržujte výše popsané stravovací návyky.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 neděle 6. března 2016. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 14
  • 14
  • 11
  • 9
  • 8