Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Švancara o kauze „sparťan“ Šmicer: Vláďa je z toho špatný! Chuligány chápu, ať jdou na pivo

    Vítěz Ligy mistrů Vladimír Šmicer (47) patří k největším novodobým legendám fotbalové Slavie. S klubem svého srdce vybojoval tři tituly a v Edenu končil svou úžasnou kariéru. Není tak divu, že všechny fanoušky červeno-bílých nepříjemně překvapilo, když Šmíca během nedávné exhibice oblékl rudý dres nenáviděné Sparty. Někteří slávističtí ultras na sociálních sítích Šmicerovi vulgárně nadávají a vzkazují mu, ať už nikdy nechodí mezi ně. Bývalý ligový útočník Petr Švancara (42) má pro rozzuřené fandy pochopení, zároveň se ale v rozhovoru pro Expres.cz zastal legendárního Šmicera. Co brněnská legenda oběma táborům navrhuje?

    Vladimír Šmicer se zúčastnil fotbalové exhibice na počest doktora Miloše Barny, který slavil 50. narozeniny a slavnému fotbalistovi hodně pomohl v kariéře. 

    Šmicer přijal pozvání, zahrál si v týmu s bývalými hráči hokejové Sparty, a i když je to velký slávistický srdcař, musel si obléct rudý dres s eskem na hrudi. Mnoho slávistických fanoušků mu to poté na sociálních sítích dávalo pěkně sežrat.

    Petr Švancara, který oblékal sešívaný dres v letech 2000–2002, rozzuřené fandy Slavie chápe.

    Vladimír Šmicer oblékl rudý dres. Legenda Slavie se hájí, že šlo o pouhou exhibici.

    „Znám ortodoxní fanoušky a žiju ve fotbalovém prostředí. Pro ty lidi není nic jiného než ten klub. Nepřipouští si ani nejmenší náznak spolupráce s rivalem, Sparta je pro ně nejvíce nenáviděný klub, tak to bylo a bude. Rozumím tedy tomu, že se někdo z nich ozval. Nedivím se jim, protože to mají tak hozený,“ řekl Expresu Švancara, který něco podobného jako teď Vladimír Šmicer zažil, když nastupoval ještě za Slovácko.

    „Hráli jsme se Spartou a vyměnil jsem si po zápase dres s Řepkou. Vím, že část fanoušků Slovácka mi to měla hodně dlouho za zlé. Oni ale tehdy nevěděli, že tento dres jsem dal pak postiženému klukovi na vozíčku a že jeho rodiče mě o to poprosili. Ti lidé na stadionu viděli něco jiného. Byl jsem pak pod palbou útoků, protože Sparta je pro většinu klubů hlavní nepřítel,“ vzpomíná brněnská ikona.

    Ať jde Vláďa i s chuligány na pivo

    Pro Vladimíra Šmicera má ale Švancara i slova zastání.

    „Vláďa je super kluk a nemusí se obhajovat, že je slávista. Hovoří za něj činy. Přišel do šatny a ty dresy tam ležely. Co měl dělat? Nelíbal dres nebo něco takového. Jen si ho oblékl na kamarádových narozeninách. Hrozně ho to mrzí, rozebírali jsme to spolu osobně. Nemrzí ho ale, že si vzal na sebe ten dres, ale že to ti lidé nepochopili. Je to pro něj zkušenost do budoucna,“ míní Švancara, podle něhož rozzuřenost slávistických fanoušků brzy pomine.

    „Navrhuji věc, která v Česku chybí. A to je komunikace s těmi fanoušky, kterým to fakt vadí. Ať jdou s Vláďou na kafe nebo na pivo, ideálně třeba před zápasem Slavie. On to sice nemá zapotřebí, ale své si vyslechne a své si i řekne. To, co udělal Vláďa, se dá relativně pochopit. Neudělal něco jako třeba Franz Straka, který šel trénovat Slavii. To je fakt špatné už. Každý ví, že Šmicer je slávista,“ navrhuje známý brněnský patriot.

    Sám Švancara si prý dává pozor, aby se mu něco podobného jako tehdy na Slovácku už nestalo. Expresu se svěřil, že je každým rokem zván na exhibiční silvestrovské derby pražských „S“. I přestože ve Slavii v minulosti hrál a fotbal stále miluje, nabídky zdvořile odmítá.

    „Určitým fanouškům by to mohlo vadit. Mám rád, když mě mají fandové rádi za to, jaký jsem. Snažím se vyhýbat problémům. Nejsem alibista, ale to derby bych dostal sežrat,“ vysvětluje bývalý kanonýr s přezdívkou Mercedes.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:43 pátek 2. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      76
    • Trapas
      57
    • Tvl
      56
    • Super
      54
    • Cože
      53
    • Sladký
      51
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...