Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nový hrdina Čechů na Euru Holeš: Pro Spartu nebyl příliš dobrý, teď táhne nároďák

    Letošní fotbalové Euro píše další pohádkový příběh. Záložník pražské Slavie Tomáš Holeš začal turnaj jako náhradník, teď je oporou výběru kouče Šilhavého a díky jeho skvělému výkonu Češi přešli přes silné Nizozemce do čtvrtfinále. Není tomu dlouho, co nad Holešem ohrnula nosem pražská Sparta a on skončil v Edenu, kde zpočátku zahříval lavičku náhradníků a marně čekal na svou šanci. Kdy nastal zlomový moment?

    „Je to neskutečné, je to jako sen. Pro mě určitě nejlepší zápas v životě. Už jen tím, že je to Euro, je to český nároďák. Přijela nás podpořit spousta lidí. Byl to skvělý zápas a strašně jsem si to užil,“ řekl Tomáš Holeš, který se stal hráčem utkání.

    Proti silným Nizozemcům si rodák z Poličky počínal jako buldok. Svalnatý borec s téměř nevyčerpatelným fyzickým fondem zastavoval útoky Oranjes a ještě zvládal i útočit.  

    V 68. minutě otevřel skóre, když dorazil do sítě míč hlavou. O 12 minut později zase sebral míč na půli hřiště, sprintem ho potáhl do vápna a naservíroval skvělý balon kanonýrovi Patriku Schickovi, který pak dal čtvrtý gól na turnaji.

    „Tomáš je po právu muž zápasu. Nejen tím, že zastavoval útoky soupeře, ale dal i gól. Famózní výkon,“ řekl na Holešovu adresu reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, který na online konferenci také zmínil, že záložník těsně před gólem na 2:0 směrem k lavičce signalizoval, že potřebuje střídat, protože má křeče.

    Z Holeše je hvězda národního týmu.

    Evropský šampionát začal Tomáš Holeš coby náhradník, přednost dostával mladý Alex Král, který kope v Rusku a mluví se o jeho přestupu do Anglie. Nyní je ale Holeš neoddiskutovatelnou součástí základní jedenáctky.

    Sparta nad ním ohrnula nos, Rosický raději přivedl posilu z Norska

    Takto rychlý progres je pro Tomáše Holeše naprosto typický. Zarputilý poctivec, který začínal s fotbalem v Jimramově, ještě nedávno nastupoval na pozici krajního beka za Jablonec.

    Tomáš Holeš ještě coby opora Jablonce

    V létě roku 2019 o Holeše měla velký zájem Sparta i Slavia. Podle kuloárních informací ale historicky nejslavnější český klub ze souboje se svým odvěkým rivalem ustoupil, protože klubové vedení nebylo přesvědčeno o kvalitách Tomáše Holeše.

    Místo něj tedy na Letnou dorazil norský bek Andreas Vindheim, jehož si vysnil sportovní manažer Sparty Tomáš Rosický.

    „Andreas je velmi dobře vybavený na post pravého beka, a to jak fyzicky, tak pohybově. Nevynechá jedinou příležitost ve sprintu podpořit útok, má velmi dobrý cílený centr. Navíc má mentalitu vítěze,“ vysvětlil tehdy přestup ze severu legendární „Rosa“.

    Vindheim je ve Spartě dva roky a zatím si nedokázal vybojovat stálé místo v základní sestavě. Střídá lehce nadprůměrné výkony s těmi, slušně řečeno, nedobrými.

    Coufala posadit nedokázal, našel se na nové pozici

    Oproti tomu Holeš, který si v roce 2019 nakonec plácl s pražskou Slavií, jež za něj vysázela na stůl zhruba 40 milionů korun, válí už nejen v klubu, ale i v reprezentaci.

    Tomáš Holeš je oporou pražské Slavie.

    Začátky v pražské Slavii pro Holeše přitom nebyly vůbec jednoduché. Jak již bylo výše zmíněno, tehdy byl profesí pravý bek a na této pozici ve Slavii válel jeho současný kolega z reprezentace Vladimír Coufal. A přes něj bylo téměř nemožné se prosadit.

    Když Coufal loni v létě zamířil do anglického West Hamu za jiným exslávistou Tomášem Součkem, všechny okamžitě napadlo, že ho v sestavě nejlepšího českého mančaftu současnosti nahradí právě Holeš. Jenže s ním měl kouč Trpišovský už úplně jiné plány.

    Slávistický stratég začal bývalého hráče Hradce Králové stavět do středu zálohy na pozici, kterou hrál výše zmíněný Souček. Už první zápasy naznačily, že tenhle tah by mohl být trefa do černého.

    „Ve středu zálohy mě to moc baví, je to podle mě jednoduchý post. Je hodně o tom být na balonu a dělat prostor spoluhráčům. Nemám s tím problém,“ říkal Tomáš Holeš pro klubový web poté, co předvedl skvělý výkon v Mladé Boleslavi.

    Tomáš Holeš je oporou pražské Slavie.

    Chvíli Holešovi trvalo, než si na nový post úplně zvykl, ale kromě „černé práce“ ve středu pole začal přidávat i důležité góly, například ten na Arsenalu či v derby proti Spartě.

    Fantastickou sezonu, kdy Slavii jako klíčový hráč dotáhl k titulu i k vítězství v domácím poháru, může Holeš ještě vyšperkovat velkým úspěchem na mistrovství Evropy.

    Fanoušci Slavie se navíc po skvělých výkonech Tomáše Holeše na Euru začínají děsit toho, že se s neodmítnutelnou nabídkou ozve anglický West Ham, který si nákupy v Edenu velmi oblíbil...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:57 úterý 26. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      23
    • Sladký
      11
    • Tvl
      11
    • Haha
      10
    • Cože
      10
    • Trapas
      10